AB zirvesi toplandı; para için kavga ettiler

Avrupa Birliği liderlerinin koronavirüs salgını başladıktan sonra ilk kez bir araya geldikleri Brüksel’deki zirve, zaman zaman yükselen gerginliğe ve çetin pazarlıklara sahne oldu.

GİRİŞ 19.07.2020 08:06 GÜNCELLEME 19.07.2020 14:10
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Üst düzey hijyen önlemlerinin devreye sokulduğu ve liderlerin, toplantı dışında maske takmak zorunda kaldıkları zirve, ‘para’ söz konusu olduğunda dayanışma göstermenin ne kadar zor olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Zirvenin ilk gününde 13 saat süren pazarlıklara rağmen 750 milyar Euro’luk toparlanma planı ve 1.1 trilyon Euro tutarındaki yedi yıllık Birlik bütçesinde anlaşma sağlanamadı. Görüşmelerin uzamasının baş aktörü ise toparlanma planında kullanılacak kaynak üzerinde ulusal kontrol talep eden Hollanda Başbakanı Mark Rutte oldu.

SIKI PAZARLIK

AB Konseyi Başkanı Charles Michel 65 sayfalık bir uzlaşı önerisi hazırlayarak arayolu bulmaya çalıştı. Toparlanma planı için öngörülen 750 milyar Euro’nun 500 milyarlık bölümü hibe olarak öngörülüyordu. Michel, bunu 450 milyara çekti, kredi oranını ise 250 milyardan 300 milyar Euro seviyesine yükseltti. Yardım alacak ülkelerin kurallara uymaması halinde acil fren mekanizması oluşturulması da yenilikler arasında yer aldı.

BİRÇOK İTİRAZ

7 yıllık bütçede kesinti, ülkelerin bütçeden aldıkları paylarda artış talep etmesi, Macaristan gibi ülkelerin yapılacak bazı ödemelerin ülkenin insan hakları performansına bağlanmasına itirazları zirvede aşılması gereken sorunlardan sadece bazılarıydı.

SAATLERCE SÜRDÜ

Avusturya, İsveç, Danimarka ve Finlandiya, Hollanda ile aynı çizgide hareket ederken Michel engelleri aşabilmek için zirve içinde mini zirveler düzenledi. Toplantının olağan akışına uzun süre ara verilmek zorunda kalındı. Rutte, Michel, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve toparlanma planından en fazla pay alacak İtalya Başbakanı Conte ve İspanya Başbakanı Sanchez diğer liderlerden ayrı olarak bir araya geldi. Pazarlıklar ikinci günde de saatlerce sürdü.

GÖRÜŞMELER SONUÇSUZ

Zirve girişinde açıklamalarda bulunan AB Dönem Başkanı Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel, tarafların çok farklı duruş sergilediklerine işaret ederek "Bugün hiçbir sonuç alınamayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Şimdiye kadar kurtarma fonunun boyutu, yönetimi ve şartları gibi çeşitli konuları ele aldıklarını aktaran Merkel, "Bugün müzakerelerde belirleyici olacak 3'üncü güne giriyoruz. Bir çözüm olup olmayacağı konusunda net bir şey söyleyemem."ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da "Kurtarma fonunun boyutu, diğer konulardaki anlaşmazlıklar ve farklı hassasiyetlere rağmen önümüzdeki saatlerde bir uzlaşı sağlamalıyız. Anlaşmanın mümkün olduğuna inanıyorum." diye konuştu.

YORUMLAR 43
  • mor altı 3 yıl önce Şikayet Et
    simit parası değilya tabii kavga edecekler.
    Cevapla
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    almanyanin sayesinde ab ayakta hepsi para vermezsen cikarim diyerek jantaj yapiyor. ab nin dagilmasi gerekiyor birileri birilerini sömürürek ayakta durmasi sacma ab dagilmali ki adalet olsun. fransa yillardi afrikada kan döküp insanlarin kafa taslarini sergiledi müzedi kafa kesen fransa perisen olmali ki insanlik ibret almali.. afrikanin ahi tutacak garibanlarin ahi cikacak Allah in yasalari geregi
    Cevapla
  • haklılar 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar haklı. Paralarının olur olmaz şeylere harcanmasını istemiyor. Neden istesin? Kim parasını çar çur eder? Boşa harcar?
    Cevapla
  • Ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Cehenneme kadar yolları var.
    Cevapla
  • M.kılınç. 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada oluşturulan bütün birlikler birleşmiş milletler insan hakları silahsızlanma silahlanma çu karılan kanunlar hukuksuzluk yaratır hukuksuzluk kargaşa savaşa sebep olur savaşlardan siyonozim ve yahudiler istifade eder. Bunu anlamak için hitlerin KAVGAM 600 sayfa tam metin kitabı okuyun sebebi daha iyi anlayacaksınız. Faşist dediklri hitlerin partisinin adı İNTERNASYONEL SOSYALİZİM dir en cahil kesim solcular hitlere faşist derler.
    Cevapla
  • Dado 3 yıl önce Şikayet Et
    International degil, National sosyalist partisi. Yani Ulusal Sosyalist. Sizin dediginiz uluslararasi sosyalizm olur bu ikisi arasinda fark var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
2 askeri helikopterler havada çarpıştı!
İYİ Parti Genel Başkan adayı Akalın'dan sahte kimlik iddiası!