Doğu Akdeniz'de kriz: NATO, Yunanistan ve Almanya'dan Türkiye açıklaması, Ankara'dan cevap

Akdeniz'de sismik arama yapmaya hazırlanan Oruç Reis gemisi için NAVTEX ilan edildi. NAVTEX, 23 Ağustos tarihine kadar olan süreyi kapsıyor. Yeni NAVTEX'in ardından Yunanistan'da Ulusal Güvenlik Konseyi toplanırken, Yunan Ordusu da alarma geçti. NAVTEX ilanı sonrası Yunanistan Başbakanı Miçotakis arka arkaya telefon görüşmeleri yaparak destek ararken, NATO, Yunan ve Alman Dışişleri'nden Türkiye açıklaması geldi.

GİRİŞ 10.08.2020 15:13 GÜNCELLEME 11.08.2020 08:45
Bu Habere 366 Yorum Yapılmış

Yunan Army Voice gazetesine göre: Yunanistan Ordusu, Türkiye'nin Rodos ve Kastelorizo adaları arasındaki bölgede askeri tatbikat düzenleme planları üzerine alarm verdiğini duyurarak ordu birimlerinin neredeyse tamamının izinlerinin iptal edildiğini açıkladı.

 

Son dakika haberi: Türkiye Akdeniz'de yeni NAVTEX ilan etti

KONSEY TOPLANDI! FLOROS: HER ŞEY GÜZEL OLACAK

Ankara'nın Oruç Reis'i Akdeniz'e göndermesi üzerine Atina'da hareketli dakikalar yaşandı. Yunan Başbakan Miçotakis, Ulusal Güvenlik Konseyi'ni topladı. Sıcak gündemli toplantıyla ilgili resmi açıklama yapılmazken, konseyin üyelerinden Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ilginç bir çıkışta bulundu. Floros, Doğu Akdeniz'le ilgili "Her şey yolunda. Her şey güzel olacak" dedi.

NAVTEX ilan edilen Oruç Reis'ten ilk görüntüler

YENİ NAVTEX İLANI

Türkiye bu sabah Oruç Reis Gemisi için yeni bir NAVTEX (Denizcilere Duyuru) yayınladı. Yayınlanan NAVTEX'e göre; 23 Ağustos tarihine kadar bölgede arama-tarama çalışmaları yapılacak.

Navtex nedir? Navtex ilan etmek ne anlama geliyor?

MİÇOTAKİS TELEFONA SARILDI! NATO'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Kiryakos Miçotakis, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile yaşanan gerilimi Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştü. Miçotakis, Michel ile görüşmesinde Türkiye'nin tavrının doğru olmadığını ve bu kararların "endişe verici" olduğunu söyleyerek AB'den destek istedi. Yunan Başbakan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Stoltenberg, sosyal medya hesabından mesaj paylaşarak, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le yaptığı telefon görüşmesinde Doğu Akdeniz'e ilişkin gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti. Genel Sekreter Stoltenberg, "Doğu Akdeniz'deki durum, müttefik dayanışması ruhuyla ve uluslararası hukuka uygun şekilde çözülmeli" ifadesini kullandı.

BİR GÖRÜŞME DE DIŞİŞLERİ'NDEN

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides ve Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, EastMed projesi ile bölgesel konuları görüştü.

YUNANİSTAN VE ALMANYA DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı: "Türkiye'nin sismik araştırmalar konusunda yayınladığı uyarı illegal. Türkiye'nin yasa dışı eylemleri bölgede barış ve güvenliği baltalıyor. Bu adımları durdurmaya çağırıyoruz. Yunanistan şantajı kabul etmeyecek. Ülkemizin egemenlik haklarını savunacağız."

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger, pazartesi günü Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de daha fazla sismik araştırma yapma kararını endişeyle karşıladık. Hem Yunanistan hem de Türkiye'yi müzakereleri sürdürmeye çağırıyoruz. Bu yanlış bir sinyal. Tek taraflı atılan adımlar, bizi tek bir adım bile öteye götürmez. Türkiye, AB ile olan ilişkilerini daha da zorlaştırıyor" ifadelerini kullandı.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise, Akdeniz’in doğusuna ilişkin gelişmeleri yakından izlediklerini belirtti. Bölgede yeniden gerilim yaşanmasından dolayı endişe duyduklarını ifade eden Seibert, "En önemlisi ve acilen ihtiyaç duyulan şey, ilgili ülkelerin, Yunanistan ve Türkiye'nin birbirleriyle doğrudan görüşmeler yapmalarıdır. İki ülkenin bölgede ihtilaflı deniz hukukuna ilişkin konuları ele almalarını ve çözümlenmesini ümit ediyoruz. Alman hükümeti olarak her iki tarafla da temastayız. Olabildiği yerde katkı sunmaya hazırız. Ancak doğrudan görüşmelerin yapılması daha önemli" dedi.

Türkiye'den tarihi rest: Şer ittifaklarını yerle yeksan edecek kudrete sahibiz

TÜRKİYE'DEN CEVAP

6 Ağustos 2020 tarihinde Mısır ile Yunanistan arasında korsan anlaşma imzalanması, Türkiye'nin NAVTEX ilanı ve Oruş Reis'in bölgeye intikali ile gelişen olaylar sonrası Türkiye açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı yaptığı sert açıklamada "Almanya ve AB'nin ricası üzerine diplomasiye şans tanımak ve diyalog kanallarını yeniden canlandırmak amacıyla yaptığımız bu iyi niyet jesti karşılık görmemiştir. Akdeniz'de gerginliği arttıran taraf Türkiye değil, Yunanistan’dır. Asırlar boyunca Türk hakimiyetinde bulunan Akdeniz'den ülkemizi dışlamaya çalışmak kimsenin haddine değildir. Akdeniz'in 'tek sahibi benim' anlayışıyla hareket edenler hüsrana uğrayacaktır. Türkiye kendisine karşı oluşturulan şer ittifaklarını yerle yeksan edecek kudret ve kararlılık ile imkan ve kabiliyetlere sahiptir" dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 366
  • Türkiyem 3 yıl önce Şikayet Et
    Topunuz gelin yunana bir nermi yeter. Yürek yok o itlerde.
    Cevapla
  • ANADOLU 3 yıl önce Şikayet Et
    Bize düşmanlık yapanlar bizde mangal gibi yürek çelikten kamışımız var yiyemez ve hazmedemezsiniz. Anadolu diz çökmez,aynı anda 80 milyon asker oluruz.
    Cevapla
  • Hacivat 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye düsmanlari ile anlasma yapilmaz onlarla savasilir diyalog istemiyoruz savas istiyoruz 1 dünya savasinin intikami ni istiyoruz yeterince asagilandik
    Cevapla
  • Birgün 3 yıl önce Şikayet Et
    Merak etme Hacivat o da olacak. Hele 100 yıl dolsun. Çünkü tarih tekerrürden ibaret.
    Cevapla
  • Hacivat 3 yıl önce Şikayet Et
    Almanlar türkiye düsmani oldugunu unutmamak gerek her zaman yunanistan in yaninda olacak türkiye bu kandirmaca oyunlara gelmemeli asagilanmayi tahammülümüz kalmadi avrupa dan zaten aldatma kandirma terörü desteklemeden baska birsey cikmicani tüm türkiye bilmektedir kendi cikarilatini kendi yolunu cizen koruyan egemen bir türkiye bütün ser ocaklarini yakacaktir madem savas istediler türkiye var gücünle savasacaktir türkiye tacizlere daha agresiv cevap vermelidir yunan gemileri görüldügü yerde batirilmali savas ucaklari vurulmali sinirda en ufak tacizde ates edilmeli acimayin onlarda bize acimadi
    Cevapla
  • mavi vatan 3 yıl önce Şikayet Et
    Almanlar türkiyenin yanında yer almayabilir ama doğrudan almanyayı düşman demek pek de mantıklı değil. Tarihsel süreçte Almanya bizim müttefiğimiz. Sevr anlaşmasını dayatanlar Almanlar değildi tam tersine onlara da bize yapılmaya çalışılan yapıldı. Ancak şu var Almanya 2.dünya savaşından sonra ABD nin karakol devleti oldu. Eğer özüne dönebilirse 1.dünya savaşındaki kartlar tekrar açılabilir.
    Cevapla
  • Sinir oluyorum 3 yıl önce Şikayet Et
    İşte bunlar hep adaları veren soysuz kafirler yüzünden oluyor. Ateşin bol olsun 6 ok...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçime 2 gün kala Milli Görüş Platformu'ndan 'İslambol' çağrısı: Bütün ümmet sevinecek
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"