Joe Biden'ın skandal sözlerine tepkiler

ABD'de Demokrat Parti'nin Başkan adayı Joe Biden'ın aylar önce yaptığı konuşma bugünlerde gündemde. Türkiye'nin iç siyasetini dizayn etme söylemleri içeren ve Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında muhalefete destek vaat eden Biden'a tepkiler peş peşe yükseldi. Tepkilerin yanı sıra Demokrat Biden'ın sözlerini uzmanlar Haber7.com'a değerlendirdi.

Joe Biden'ın skandal sözlerine tepkiler
Joe Biden'ın skandal sözlerine tepkiler
GİRİŞ 16.08.2020 17:44 GÜNCELLEME 16.08.2020 17:44
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Haber7 - Enes Taha Ersen

2020 yılında dahi hala Türk siyasetine yabancı devletler müdahil olmaya çalışıyor, gidişata çomak sokmak için uğraş veriyor. Geçmişte Avrupa'nın pek çok devletinin uyguladığı bu politikanın son örneğini ABD Başkan adaylarından Joe Biden sergiledi.

 

 

Joe Biden’ın 16 Ocak’ta New York Times editörleriyle gerçekleştirdiği ve görüntüleri internete yeni düşen mülakatta Türkiye hakkında söyledikleri tartışma yarattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan açıklamalarla Türkiye aleyhinde çalışma söylemleri içeren açıklamaları uzmanlar Haber7.com'a değerlendirdi. Gazeteci Nedim Şener, Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, GENAR Başkanı İhsan Aktaş ile SETA direktörü Kemal İnat Biden'ın skandal ifadelerini yorumladı.

NEDİM ŞENER: İSTER MUHALİF, İSTER İKTİDAR OL FARKETMEZ!

Biden skandal açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı muhalefeti destekleme ile Doğu Akdeniz'deki enerji ve petrol araştırmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Biden “Erdoğan’ın bedel ödemesi lazım. Benim (geçmişte) yaptığım gibi halihazırda mevcut durumdaki (muhalefet) liderliğindeki unsurlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan’ı yenmeleri için onların daha güçlü bir konuma getirmeli ve onlardan daha fazla yarar sağlamaya çalışmalıyız. Darbeyle değil ancak seçim süreciyle” ifadelerini kullanırken Gazeteci Nedim Şener Biden'ın sözleriyle bu sözlere karşı üstü kapalı cevap verenlere sert tepki gösterdi.

 

 

Şener "Joe Biden’ın sözleri sekiz ay önce New York Times ile yaptığı bir toplantıda gündeme gelmiş. Peki biz bunu bugün öğrendiğimizde neden bu kadar büyük bir tepki gösteriyoruz? İki sebebi var. Birincisi Joe Biden o konuşmayı yaptığı tarihte Amerika başkan aday adayıydı. Bugün artık Amerikan Başkan adayı. Yani üçüncü adımsa Amerikan Başkanı olması olacak. Tabi seçimi kazanırsa, sanırım anketler yüzde on civarında onu ileride gösteriyor. Peki asıl tepkiyi doğuran şey ne? Konuşmanın içeriği. Yani sekiz ay önce yapılmış olmasında rağmen hala güncelliğini koruyor olması. Joe Biden bir Demokrat Parti Başkan Adayı olarak değil, Amerikan kurulu düzeninin aslında Türkiye’ye yönelik projesini anlatıyor. Amerika’dan fonladıkları medya kuruluşlarının haber veriş şekillerine bakın. Ardından siyasetçilerinin sözlerine bakın. İster muhalif ol ister iktidar olun fark etmez. Ayaklarının bu ülkeye basıyorsa sizin adınızı ne Amerika’nın ne de terör örgütlerinin almasına izin vermeyeceksiniz. Biden’a bu umudu kim veriyor? Herkesin buna karşı durması lazım. " dedi.

"AMASI, MAMASI YOK!"

Joe Biden'ın sözlerine tepki verenler arasında cümleyi -ama ile süsleyenlere de sert tepki gösterdi nedim Şener. Vatansever, yurttaş bir bireyin bu açıklamaları Biden'ın yanına bırakmadan tepki gösterilmesi gerektiğini ifade ederken "Bunun aması maması yok." dedi:

"Buna ama diyenler Biden gibi tiplere umut olan medyacılar ve siyasetçilerdir. Bunun aması maması yok. Eğer bu bir PR çalışmasıysa Muhalefet partileri bunu görünce en sert tepkiyi göstererek bunu lehine çevirmeliydi.  Ama Türkiye’dekilerin Amerika’ya hakaret etmeye dilleri varmıyor. Biden’a bu kadar sert konuşamıyorlar. Biden’a, Cumhuriyetçilere, Demokratlara, Türkiye’yi karıştırmak isteyen dış mihraklara sen ne diyorsun? Biden ABD Başkanı seçilirse, onların umudu olacaklar da yine bunlardır."

İHSAN AKTAŞ: KİMSENİN HADDİ DEĞİL!

GENAR Başkanı İhsan Aktaş da Joe Biden'ın yapmış olduğu konuşmaya ilişkin "kimsenin haddi değil Türkiye'ye politika değiştirtmek" dedi. Özellikle Türkiye'nin iç dinamiklerine yönelik müdahale mesajlarının kabul edilmeyeceğini vurgulayan Aktaş, Biden'ın seçilmesi durumunda da küresel siyasetin gerçeklerine göre davranması gerekeceğini söyledi.

"Kimsenin haddi değil Türkiye’ye bir çerçeve biçmek veya politika değiştirtmek. Joe Biden Kasım ayında New York Times mülakatında Demokrat Parti’nin Başkan adayları arasında bunu konuştu. O zaman adaylığı kesin değildi, şimdi kesinleşti. Muhtemelen devlet başkanlığına yaklaştıkça görüşleri değişir. Görüşleri değişmese bile bir başkanın mutlaka Amerikan politikalarına getireceği değişiklikler vardır. Seçildiği takdirde de küresel siyasetin gerçeklerine göre davranacak.

TÜRKİYE KİMSEYE BENZEMEZ

Aktaş Türkiye'nin BAE, Suudi Arabistan veya Mısır gibi bir ülke olmadığını belirtirken, hiç bir devlete benzemediğini, kimsenin buyruğuyla siyaset yapmayacağını ifade etti

Türkiye’nin siyaseti var, bölgesel etkinlikleri var, Akdeniz’de faaliyetleri var. Amerikan politikaları Obama’dan sonra Trump geldiği zaman bir tık farklılıklara uğradı Biden geldiği zaman da mutlaka farklılıklara uğrayacaktır. Biz Mısır, Suudi Arabistan, BAE, değiliz. Sabah erken kalkanın darbe ile siyaset değiştirdiği bir ülke değiliz. Bence buradan zararı daha çok muhalefet partileri görür. Yani demek ki dışarıdan kendileriyle alakalı Türkiye’nin siyasetinin değiştirilmesi ile alakalı bir operasyona açıklar mı, karşılar mı? Türkiye’deki muhalefet partilerinin buna bir cevap vermesi lazım. Biz Türkiye siyasetinde kendi işimizi kendimiz görürüz demeleri lazım. "

EMİN PAZARCI: SON DERECE VAHİM, AMA ŞAŞIRTICI DEĞİL!

Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı da Biden'ın sözlerinin vahametine değindi, fakat şaşırtıcı olmadığını söyledi. ABD'nin bu tarz olaylar, senaryolarla özdeşleştiğini söyleyen Pazarcı,  bu söylemlerin işgal senaryosundan farksız olduğunu belirtti:

"Son derece vahim bu sözler. Ama çok da şaşırtıcı değil. Joe Biden bu sözleri herhalde muhalefetle görüşme yapmadan, onların olurunu almadan söyleyemez. Muhalefetten bir tepki bekleyen çevrelerin de bir tepki beklememesi gerektiğini söylüyorum. 2008 yılında Hopkins Üniversitesinde Halil Magnus Karaveli ve Svante Corwell bir rapor hazırladılar. O dönemde Kılıçdaroğlu henüz etkisiz elemandı ve grup başkan vekiliydi. O raporda aynen şu ifade yer alıyordu, ‘Baykal istifa etmek zorunda kalacak. Yerine Kemal Kılçdaroğlu gelecek ve yeni CHP oluşacak. Bu CHP de Avrupacı bir sosyal demokrat parti olacak.’ İki sene sonra bu aynen gerçekleşti. Bu Hopkins Üniversitesi Amerika'nın derin devletine yakın bir kuruluştur. Daha sonra 2010 yılında ABD Washington Büyükelçiliği’nden kriptolar gitti geldi. Bunların bir tanesinde ‘CHP’ye oy verenler de artık Baykal’ı istemiyorlar. Baykal’ın yerine daha prezantabl birisim getirmeliyiz. Çünkü artık AKP iktidarını yargı ve orduyla dizginleyemiyoruz’ şeklinde ifadeler vardı. Nitekim yazışmaların sonunda yine Kemal Kılıçdaroğlu ismi ortaya çıktı. Kemal Kılıçdaroğlu da CHP Genel Başkanı olduktan sonra CHP'ye yeni bir yol aradı. İstanbul ve Van’da arama toplantıları yaptı. Şimdi bunlara baktığımız zaman çok daha açık ve net bir şekilde değerlendirebiliriz. Yani taşlar döşendi, Joe Biden da bu taşları basamak yaparak Recep Tayyip Erdoğan’ı devirmek istediğini açıkladı. Bunlar muhalefete rağmen söylenmiş sözler değildir. Bir planın dışa vurumudur bu. Tabi vahim bir şey. Bir başka devlet sizin iç işlerinize karışıyor. Bu işgal hareketinden farksızdır. Türkiye’nin ayağa kalkması lazım ama bakıyoruz muhalefet neden 7-8 ay sonra bu açıklandı gibi meseleyi farklı noktalara çekip suyu bulandırmaya çalışıyor. Bu olay emparyalizmin gerçek yüzünü ve Türkiye’de muhalefetin ne noktada olduğunu göstermektedir."

KEMAL İNAT: YAPMAK İSTEDİKLERİNİ AÇIKÇA İFADE ETTİLER

ABD'nin Türkiye üzerindeki emellerini gösterdiğini ifade eden SETA Direktörü Kemal İnat, niyetlerini açıkça ortaya koyduklarını belirtti. Uluslararası hukuk açısından da bu açıklamaların bir tutarlılığının bulunmadığına işaret eden İnat, ABD'nin Türkiye'ye karşı yıkıcı bir politika sergilediğini ifade etti.

"Bu açıklamayı birkaç madde içerisinde değerlendirebiliriz. Birincisi; böyle bir açıklamaya şaşırdık mı diye kendimize sorarsak ben hiç şaşırmadığımı söylemeliyim. Türkiye’de kimsenin de şaşırdığını da zannetmiyorum. Çünkü ABD’den bu tür tavırlara biz aşinayız maalesef. Biden, devlet adamı niteliğine daha yakın birisi olarak gözüküyordu ama hiç de öyle olmadığını göstermiş oldu. ABD’nin Türkiye içerisinde yapmak istediği şeyleri açıkça ifade etmiş oldu. İkincisi; bu açıklama uluslararası hukuk açısından baktığımızda tam bir fecaat. Uluslararası hukukun temel ilkelerinden birisi iç işlerine karışmama ilkesidir. Devletlerin egemenliğine saygı gösterilmesidir. Ama burada Türkiye’nin NATO müttefiki olan ABD’nin Türkiye’ye karşı yıkıcı politikasını devam ettirdiğini açıkça gösteren bir açıklama. Üçüncüsü; bu sözler karşısında Türkiye endişe duymalı mıdır? Bence duymalıdır. Çünkü bu açıklamalar Türkiye’ye karşı yıkıcı politikaların artarak devam edeceğinin göstergesidir. Bu durumun Türkiye-Amerika ilişkilerine açıkça zarar verdiği ortadadır. Muhalefete destek veren, Türkiye’deki meşru iktidarı kabullenmekte zorlanan bir siyaset tarzı bu. Dördüncü olarak Türkiye bunun karşılığında ne yapmalı? Bunun cevabı çok açık aslında. Türkiye bağımsızlık yolunda attığı adımlara devam etmeli. Ne tür müdahalelere maruz kaldığını da uluslararası basına ve içerideki bazı kesimlere duyurmak gerekir. Beşinci olarak da muhalefetin de bu açıklama karşısında ne düşündüğümü ifade etmesi gerekir. Bunu reddetmesi gerekir ve Türkiye’nin bağımsız bir ülke olduğunu, iç işlerine müdahaleyi asla kabul etmeyeceğine dair açıklama yapması gerekir."

KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 40
  • kırıklı 3 yıl önce Şikayet Et
    biden e Osmanlı tokadı istiyor.
    Cevapla
  • Hacivat 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayin biden zaten kazanamaz sayin Trump kazanacak
    Cevapla
  • Osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizde ki muhalefet adam olmaz. Yazarlarımız haklı. Muhalefetle görüşmeden böyle bir şey söyleyebilirler mi ? Ya bu ne rezilliktir ya ? Erdoğan gitsin de nasıl giderse gitsin. Bu nasıl vatanseverlik ? Elin gavuruyla iş tut sonra ben vatanseverim de. Bu ülkenin muhalefetinin vatansever olduğuna inanmıyorum çok azı hariç. ABD ve Avrupa’nın Türkiye şubeleri resmen. Bize batı ağzıyla konuşacak adamlar değil Türk ağzıyla konuşacak adamlar lazım
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Eeee biz ne yapacağız chp ne diyecek diyemi bakacağız. Burada önemli olan muhalefetin ne diyeceğimi yoksa ülkemizin düşürüldüğü bu durum mu? Iktidarın ne yapacağına bakıyoruz. Hollanda işine dönmez inşallah.
    Cevapla
  • İstanbullu 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd ve batının tavrı Türkiye ve Cumhurbaşkanımızın doğru yolda olduğunu gösteriyor. Emperyalistlerin umudu bizim muhelif şeyler bunu zerre kadar Milli olan herkes anlıyor. Bazıları da anladığı halde şahsi menfaatleri için yanlışında ısrar ediyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez