İsrail-BAE anlaşmasında gizli 'teknoloji transferi' maddesi

ABD'nin girişimleriyle barıştırılan ve normalleşme sürecini başlatan İsrail-BAE arasındaki anlaşmaya ilişkin iddialar ortaya atılıyor. Yediot Ahronot gazetesi anlaşmanın gizli bir madde içerdiği ve bu maddeye göre ABD yapımı F-35 savaş uçaklarıyla İHA'ların teknoloji transferiyle BAE'ye verileceği ifade edildi.

İsrail-BAE anlaşmasında gizli 'teknoloji transferi' maddesi
İsrail-BAE anlaşmasında gizli 'teknoloji transferi' maddesi
GİRİŞ 18.08.2020 15:13 GÜNCELLEME 18.08.2020 15:13
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

İsrail ile BAE arasındaki normalleşme anlaşması büyük tepkilere yol açtı. Özellikle Filistin'in resmen feshedilmesinin yolunu açan ihanet sarmalına ilişkin detaylar ortaya çıkıyor. 

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında varılan anlaşmada, ABD'nin BAE'ye askeri teknoloji transferine yeşil ışık yakan bir gizli madde olduğu iddia edildi.

KAYNAKLAR DOĞRULADI: TEKNOLOJİ TRANSFERİ YOLDA

İsrail'de yayımlanan Yediot Ahronot gazetesinin ABD ve BAE'den kaynaklara dayandırdığı habere göre anlaşmadaki gizli maddeyle, Amerikan F-35 savaş uçakları ve İHA (insansız hava aracı) teknolojisinin BAE'ye satılmasının önü açılacak.

 

 

İsrail, bölgedeki diğer ülkelerin hava kuvvetlerinin güçlenmemesi için başta savaş uçağı ve İHA teknolojisi olmak üzere silah ticaretine şimdiye kadar karşı çıkıyordu. İsrail ve ABD arasında on yıllardır geçerli mutabakat gereği ABD de bu ülkelere askeri dengeyi değiştirebilecek silah ve teknoloji satışı gerçekleştirmiyordu.

23 MİLYAR DOLARLIK BÜTÇE

Bu anlaşma kapsamında ABD'ye bağlı bir savunma sistemi bulunan BAE, anlaşmayla son teknoloji silahlara erişim sağlayabileceği iddia edildi. F-35 savaş uçaklarının yanı sıra ABD yapımı yeni nesil Reaper'ları alacağı belirtilen BAE'nin, Washington'un körfezdeki yeni karakolu olacağı belirtiliyor. Bunun yanı sıra savunmaya 23 milyar dolar ayıran BAE'nin e parasını hem ABD hem de İsrail'e pay etmesi bekleniyor.

NETANYAHU YALANLADI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv ile Abu Dabi arasında ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmasının ardından ABD'nin Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) F-35 satmasına Tel Aviv yönetiminin onay vereceği yönündeki haberi yalanladı.

Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan (Netanyahu) başından beri İsrail ile barış anlaşması yapan Arap ülkeleri de dahil olmak üzere Orta Doğu'daki tüm ülkelere F-35 ve diğer gelişmiş silahların satışına karşı çıkmıştır." ifadesine yerildi.

GİZLİ BİR MADDE Mİ VAR?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv ile Abu Dabi arasında ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmasının ardından ABD'nin Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) F-35 satmasına Tel Aviv yönetiminin onay vereceği yönündeki haberi yalanlaması gizli bir maddenin var olduğu ve bunun saklanmaya çalışıldığı yönündeki kanıları kuvvetlendirdi

KAYNAK: AA
YORUMLAR 47
  • Murat Mert 3 yıl önce Şikayet Et
    Yazık, kukla ortadoğu yöneticileri israil ve batıya paralarının çoğunu yediriyor. Ellerine de kölelik hariç bir şey geçmiyor.
    Cevapla
  • AYKIRI 3 yıl önce Şikayet Et
    amerika f35 teknolojisini israile bile vermedi, bunlaramı verecek
    Cevapla
  • İbraam 3 yıl önce Şikayet Et
    O 23 milyar dolar derken abd verdiyi keatları geri almıyor.abd keat verir petrol altın gümüş. VS alır.silah veripte geri keat almaz.23 milyardoları nakit almaz altın. Toplatır alır..bukadar basit
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Size abimiz teknolijide verse silahta verse siz bittiniz suudla beraber bizsizi kara listeye aldık daha kurtuluşumuz yok
    Cevapla
  • Serdengeçti 3 yıl önce Şikayet Et
    Korkunun ecele faydası yok...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'in İran'a saldırı sonrası piyasalarda son durum
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini