Rum tarafı BM'den yardım istedi: Açılmasına izin vermeyin

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin açmak için son hazırlıklarını yaptığı Kapalı Maraş bölgesi için Güney kesimi, diplomatik engeller oluşturmaya çalışıyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e Türkiye'nin Gazimağusa'daki 46 yıldır kapalı olan Maraş'ı turizme açmasına izin vermeme çağrısı yaptı.

Rum tarafı BM'den yardım istedi: Açılmasına izin vermeyin
Rum tarafı BM'den yardım istedi: Açılmasına izin vermeyin
GİRİŞ 26.08.2020 17:10 GÜNCELLEME 26.08.2020 17:22
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

1974'te kapatılan ve 46 yıldır atıl vaziyette bulunan Kapalı Maraş, KKTC hükümetinin girişimleriyle yeniden hizmete geçirilmek üzere açılmaya çalışılıyor. Özellikle çalışmaların son düzlükte olduğu bilgisini aktaran KKTC Başbakanı Ersin Tatar, yakın bir süre içerisinde Maraş konusunda çözümün sağlanacağı bilgisini aktarırken, Rum tarafı Maraş'In turizme kazandırılmaması ve açılmaması için engel oluşturmaya çalışıyor.

 

Rum yönetimi Cumhrbşakanı Nikos Anastasiadis, Maraş'ın açılmaması için BM'den yardım istedi.

 

BM'YE AÇILMASIN ÇAĞRISI

Hükümet Sözcüsü Kiriakos Koushos, Anastasiadis ve Guterres'in telefon görüşmesi yaptığını açıkladı.

Koushos'un aktardığına göre Anastasiadis, Guterres'in Türkiye'nin Maraş'la ilgili planlarına müdahale etmesini isteyerek şehrin yeniden yapılandırılması ve yasal sakinlerinin dönmesi olasılığının araştırılması için iki toplumlu bir komite kurulması yönündeki teklifini yineledi.

Koushos, "Anastasiadis, Guterres'e Maraş'ın tek taraflı olarak açılmasının ve Türk gemilerinin Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesindeki sondaj çalışmalarının gebe olduğu olumsuz sonuçları anlattı. Ona göre bu eylemler, Kıbrıs sorununun çözümü için mutabık kalınan esaslardan cayma niyetinde olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

KAPALI MARAŞ KONUSU

Koushos, Türkiye'nin eylemlerinin Maraş'ın statüsünü belirleyen BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla tamamen çeliştiğini ve Kıbrıs müzakerelerin Crans-Montana'da kaldığı yerden yeniden başlatılmasına yönelik çabaları olumsuz etkilediğini savundu.

Şubatta Türkiye ve Kuzey Kıbrıs, 1974 'Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan bu yana 46 yıldır kapalı olan 'hayalet şehir' Maraş'ın yerleşime açılmasına ve turizmin başkenti haline getirilmesine karar vermişti.

Maraş, 1974 Kıbrıs Harekâtı'ndan bu yana Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmış bir şehir. Kamuoyu tarafından 'hayalet şehir' olarak adlandırılan, 46 yıldır sivillerin girişinin yasak olduğu şehir adeta film sahnelerini andırıyor. İçinde evlerin, otellerin, okulların ve eğlence mekanlarının olduğu, doğanın ele geçirdiği yerleşim yeri tekrardan hayata döndürülmeyi bekliyor.

YORUMLAR 36
  • TRT World'e Destek 3 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşmalara aykırı olarak sen Fransa'yı Kıbrısa sokuyorsun bizde Maraşı açıyoruz, hadi bakayım hodri meydan şımarık Rum seni.
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    BM’yi dinleyen kim ? İsrail dinliyor mu BM’yi ? Kedini bilmez beş savaş galibi yağmacı gidecek BM denilen tiyatro da istedikleri gibi at oynatıp 290’dan fazla ülkenin olduğu dünyayı hükmedecek öyle mi ? Hadi başka kapıya. Vatan toprağımız neyse mavi vatanımız da o. Ne bir karış toprak nede bir avuç su vermiyoruz kimseye
    Cevapla
  • Manisalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Ayasofya açılamaz diyorlardı açıldı. Demekki burasıda yakında açılacak.
    Cevapla
  • Dost 3 yıl önce Şikayet Et
    Aslinda bu gaz arama olayinda türkiye bm basvuruda bulunmasi lazimdi kendi sinirlarini belli etmek acisindan gec kalmis sayilmaz
    Cevapla
  • Ufuk 3 yıl önce Şikayet Et
    Normalde kıbrısın hepsi bizimdi.kıbrıs rumlardan değil cenevizlilerden alındı.rumları ingilizler getirdi buralara.ingiliz siyonistleri.israili kurmak için bu plan dahilinde bunlar geldi.maraş toprakları vakıf arazilerinden oluşmaktadır ve bize aittir.
    Cevapla
  • maho 3 yıl önce Şikayet Et
    Sağır İsmetin yerleştirdiklerinide ekle.Yunanistanda kıtlık var iken Türkiyeye gelen mülteci yunanları oraya yerleştirdiğini nasıl olsa orada soydları var diye. Enayilikmi , İhanetmi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!