Lübnan’ı sömürge zihniyetiyle yeniden yönetmek istiyor

Lübnan’ı sömürge zihniyetiyle yeniden yönetmek isteyen ve hükümetin kurulması için 15 gün süre veren Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a ülkede tepki var.

Lübnan’ı sömürge zihniyetiyle yeniden yönetmek istiyor
Lübnan’ı sömürge zihniyetiyle yeniden yönetmek istiyor
GİRİŞ 03.09.2020 07:56 GÜNCELLEME 03.09.2020 07:56
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Ağustos’ta Beyrut Limanı’nda gerçekleşen patlamayla sarsılan Lübnan’a göz diken ve bir ay içinde ikinci kez ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ülkenin içişlerine sömürge dönemini hatırlatacak müdahalelerde bulunmasına sert tepki gösterildi. Ülkedeki siyasi yapılara ve liderlere tehditler savurarak, kendisinin istediği tarzda bir hükmetin kurulmasının önünü açan Fransa Cumhurbaşkanı’nın ziyaretini Lübnanlı gazeteci, yazar ve akademisyenler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, ziyaretini Lübnan’ın işlerine müdahale şeklinde yorumladı. Beyrut Limanı’ındaki patlamadan sonra ülkeye gerçekleştirdiği ikinci ziyaretini, Lübnanlı yöneticilere tehditkar sözlerle sonlandıran Macron hükümetin kurulması için 15 gün süre verdi.

 

 

DOĞRUDAN FRANSIZ YÖNETİMİNDE

Gazeteci Hasan el-Layık, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın doğrudan Fransız yönetimi altında olduğunu savundu. Layık, mesajında “Başbakan Fransa tarafından seçildi. Hükümet doğrudan Fransız yönetimi altında kuruluyor, bakanlıklar açıklanıyor, limanı yeniden inşa etmek için planlar yapılıyor, Lübnan Bankası’nda adli soruşturma yürütülüyor, Riyad Selame’nin geri çekilmesi sağlanıyor ve elektrik tamir ediliyor” ifadesini kullandı.

 

 

BAŞBAKANI KİM BELİRLEDİ

Yazar Cercis Hayik de “Fransa-İran anlaşmasının sonucu işte bu: Zaman harcamak için Edib hükümete başkanlık ediyor, halk ise Nevvaf Selam’ın başbakan olmasını istiyor.” değerlendirmesinde bulundu. Araştırmacı ve yazar Nizar Sellum ise sosyal medya hesabında, “Başbakanın kim olacağı konusundaki istişarelerde milletvekilleriyle Cumhurbaşkanı Mişel Avn mı görüşür yoksa Macron mu?” diye sordu.

ESAD REJİMİNDEN FARKI YOK

Profesör Esad Ebu Halil de hükümetin kurulmasına Fransa’nın müdahale etmesiyle geçmişte Suriye (Esad) rejiminin müdahalesi arasında bir fark olmadığına işaret etti. Ebu Halil, “Medenileşen Lübnanlı, hükümetin, (Eski Suriye İstihbarat Başkanı ve Eski içişleri Bakanı General) Gazi Kenan tarafından kurulduğu bir aşamadan hükümetin Macron tarafından kurulduğu bir aşamaya geçtiğinde medenilikte yüceldiğini hissediyor” değerlendirmesini yaptı.

YORUMLAR 19
  • Ebuzer 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar Fransa ,AB ve ABD den beklediği İtibarı görmeyince Türkiye düşmanlığı ile popilist olmaya çalışıyor tek başınada türkiye ilede baş edemeyeceğini anlayınca Irak B.A.E ,Sudi,Mısır Yunanistan Lübnan gibi ülkelerle ilişkisini geliştirmeye çalışıyor. Aslında kendinde eziklik psokolojisi yaşıyor bunuda dünya kamu oyundan gizlemeye çalışıyor.ALLAH cc BÜYÜKTÜR BİR VE BERABER OLMALIYIZ.
    Cevapla
  • mavi vatan 3 yıl önce Şikayet Et
    esad = macron ...
    Cevapla
  • dilara 3 yıl önce Şikayet Et
    esadlar çok çok çoğalmiş lanet olsun tüm kafirler ve münafıklara..
    Cevapla
  • Gerçekler 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransa sarı yeleklilerle ilgilen sen, 3 senedir sokaklardalar..
    Cevapla
  • MİSAFİR 3 yıl önce Şikayet Et
    suriye deki gibi iç çatışmaya süreklenecek gibi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki