Fransa'nın bir kalesi daha düştü! Zafer ilan ettiler

Gine'de dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oylar sayılmaya devam ederken, mevcut Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin en yakın rakibi Cellou Dalein Diallo zaferini ilan etti. İslam yanlısı olarak da bilinen Diallo'nun ilk turdaki zaferi ülkede büyük sevinçle karşılandı. 4 adayın kalacağı değerlendirilen ikinci turun 24 Kasım'da yapılacak.

GİRİŞ 19.10.2020 22:37 GÜNCELLEME 19.10.2020 22:49
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Diallo, partisi Gine Demokratik Güçleri Birliğinin (UFDG) genel merkezinde yaptığı açıklamada, oy verme sürecinde yaşanan ciddi anormalliklere karşın seçimlerin ilk turunda sandıktan zaferle çıktığını duyurdu.

Cellou Dalein Diallo

DIALLO: DEMOKRASİ ZAFERINE" SAHİP ÇIKIN

Kendisini destekleyenlere teşekkür eden Diallo, vatandaşları, bu "demokrasi zaferine" sahip çıkmaya davet etti.

UFDG açıklamasında "seçim zaferinin" ilk turda seçimin sonuçlanması mı yoksa ikinci tura mı kalındığı anlamına geldiğine değinilmedi.

Cellou Dalein Diallo

- İKİNCİ TUR 24 KASIM'DA

Diallo, Conde karşısında 2010 ve 2015'te de aday olmuş ancak seçilememişti.

Hiçbir adayın ilk turda yeterli oy oranına ulaşamayacağı tahmin edilirken, bu durumda ikinci tura Conde ve Diallo dışında Ekonomist ve Demokratik Umut Partisinin (PADES) lideri Ousmane Kaba ve Çalışma Yoluyla Vatandaş Hareketi Partisinin (PACT) lideri Makale Traore'nin kalması da bekleniyor.

Buna göre ikinci tur, 24 Kasım'da yapılacak.

Fransa eski kolonilerini sömürerek ayakta kalabiliyor

- ÜÇÜNCÜ DÖNEM ADAYLIK TARTIŞMALARI

Ülkenin 1958'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana ilk demokratik güç değişimiyle Aralık 2010'da 5 yıllığına seçilerek göreve gelen Conde, 2015'te yeniden Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.

Cumhurbaşkanı'nın en fazla 2 dönem üst üste görev yapabildiği ülkede, ikinci dönemi aralıkta sona erecek 82 yaşındaki Conde'nin üçüncü dönem de seçilebilmesine imkan sağlayacak anayasa değişikliği referandumu, 22 Mart'ta genel seçimle yapılmıştı.

Conde'nin 3'üncü dönem adaylığı, o tarihten bu yana ülkenin en çok tartışılan gündem maddesi olmuştu.

Muhalefet, Conde'nin adaylığını yasa dışı ilan etmiş, birçok sokak gösterisi düzenlenmişti.

Muhalif hareket Anayasanın Korunması Ulusal Cephesi (FNDC), Ekim 2019'dan bu yana Conde karşıtı gösterilerde 90 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Fransa koloni imparatorluğu

FRANSA 14 ÜLKENİN ULUSAL REZERVİNİ ELİNDE TUTUYOR

Fransa 1961’den beri 14 Afrika ülkesinin ulusal rezervlerini elinde tutuyor: Benin, Burkina Faso, Gine-Bissau, Fildişi Sahili, Mali, Nijer, Senegal, Togo, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo-Brazzaville, Ekvator Ginesi ve Gabon. Afrika ülkeleri ulusal para rezervlerini de Fransa Merkez Bankası’na yatırmak durumundadır. Fransız hazinesi, Afrika’dan yıllık bazda yaklaşık 500 milyar dolar kazanç ve getiri elde etmektedir. Fransa bundan dolayı sömürgeci para sistemini bırakmak istemiyor. Bu sisteme karşı durmak isteyen Afrikalı liderler ya öldürüldüler ya da darbeyle görevden uzaklaştırıldılar. İtaat edenler ise Fransa tarafından cömert bir şekilde ödüllendiriliyor. Şimdi Fransa, eski imparatorluğun bu karanlık tarafına ışık tutmak isteyen herkesle savaşmak için her şeyi yapıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 25
  • süleyman şah 3 yıl önce Şikayet Et
    türkiye fransa'yı defedip sömürgelerini de özgürleşecektir,bunu yaparken ülke halklarını da yanına alacaktır,bu kesin...
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Görün bunları artık bakın biz kime karşı mücadele veriyoruz. Adamların 500 yıllık sömürgelerini ellerinden alıyoruz . Elbette dünyayı ayağa kaldırırlar. Bizdeki yerli işbirlikçileri de bu fransızın köpeği zaten.
    Cevapla
  • müslüman 3 yıl önce Şikayet Et
    Zalim ve katil olan fransayı RABBİM kısa zamanda HELAK eylesin İNŞAALLAH. Mazlumun ahı ahirete kalmaz.
    Cevapla
  • vahim 3 yıl önce Şikayet Et
    Artık Sömürgelerin sonu yaklaştı.Çünkü Afrikalı insan olduğunu anladı.Beyaz adamın zaafları öğrendi...
    Cevapla
  • Ruhi 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu sömürüyü bitirmek çok zor. Silahımız olmalı. Savaşmak için değil; tehdit için. Tıpkı 1000 yıl önceki gibi bir Bizans var karşımızda. Müslümanların terör ilan edildiği ve kafirlerin hümanist gösterildiği bir oluşum içindeyiz maalesef.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”