20 yıllık savaşı sonlandıracak görüşmeler başladı!

Afganistan hükümetinden temsilciler ve Taliban üyeleri Katar’ın başkent Doha’da barış görüşmelerine başladı. ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerin temsilcilerinin konuşmalarıyla başlayan görüşmeler, yalnızca Afgan tarafların katılımıyla düzenlenecek oturumlarla devam edecek.

20 yıllık savaşı sonlandıracak görüşmeler başladı!
20 yıllık savaşı sonlandıracak görüşmeler başladı!
GİRİŞ 13.09.2020 06:28 GÜNCELLEME 13.09.2020 06:28
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Afganistan hükümeti ve Taliban arasındaki 20 yıllık savaşı sona erdirmeyi amaçlayan tarihi barış görüşmeleri ABD’nin arabulucuğunda Katar’ın başkent Doha’da bugün başladı.

Görüşmelerin açılış töreninde Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman el Sani, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Afganistan Ulusal Yüksek Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, Norveç Dışişleri Bakanı Eriksen Soreide, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno L.P. Marsudi, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud, Hindistan Dış İlişkiler Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzales, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Olavi Haavisto, İngiltere'nin Güney Asya Bakanı Lord Tarık Ahmed, Japonya Dışişleri Bakanı Suzuki Keisuke, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Yusuf el Othaimeen konuşma yaptı. 

​ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı konuşmada “Siyasi sisteminizi belirlemek sizin seçiminiz, biz bir siyasi sistem dayatma peşinde değiliz” ifadelerini kullanırken, görüşmelerin sıkı çalışma ve fedakarlık gerektireceğini ancak bunlar aracılığıyla kalıcı bir barış mümkün olduğunu söyledi.

​Afganistan Ulusal Yüksek Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, iki tarafın el birliğiyle ve dürüstçe barış için çalışması durumunda ülkede devam eden sefaletin sona ereceğini söyledi. ABD ile Taliban arasında 29 Şubat'ta imzalanan barış anlaşmasından bu yana Afganistan'da 12 binden fazla sivilin öldüğünü, 15 binden fazla sivilin yaralandığını söyleyen Abdullah, 'insani bir ateşkes ilan edilmesi' çağrısında bulundu.

Doha'daki basın mensuplarına açıklama yapan Afgan müzakerecilere göre, müzakerelerin en zor maddelerinden biri olması beklenen ateşkes konusunun yarından itibaren ele alınması planlanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Abdullah'ın söz konusu açıklamasından 2 gün önce Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, "Afganistan'da Şubat ayından beri kimse ölmedi" ifadelerini kullanmıştı. 

​Görüşmelere ev sahipliği yapan Katar’ın Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, tarafların bir anlaşmaya vararak mevcut zorluklar karşısında kesin kararlar vermesi ve tüm uyuşmazlıkların üstesinden gelmeleri gerektiğini söyledi.

ABD ile Taliban arasındaki 29 Şubat’ta imzalanan anlaşmaya göre Afganistan 5 bin Taliban mahkumunu, Taliban ise bin Afgan esiri serbest bırakma konusunda uzlaşmaya varmıştı.

İKİLİ GÖRÜŞMELER: ABDULLAH, POMPEO İLE 'KALICI BARIŞI' KONUŞTU

Abdullah, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya geldi. Görüşmede Abdullah, barışın Afganistan hükümeti için öncelikli bir konu olduğunu söyledi. Afganistan'daki savaşı sona erdirmek istediklerini ifade eden Abdullah, kalıcı barışın sağlanmasına zemin hazırlayacaklarını belirtti. Abdullah, Taliban'ın da barış için oluşturulan bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo da Afganistan'da yıllardır süren şiddetin son bulmasını umduklarını vurguladı. ABD'nin Afganistan halkının yanında olduğunu dile getiren Pompeo, Afganistan'ın, barışı sağlama ve şiddeti sonlandırma çabalarını desteklediklerinin altını çizdi.

YORUMLAR 6
  • Ahmed 3 yıl önce Şikayet Et
    Peki bu yöneticileri abd mi seçti yoksa Afgan halkı mı?
    Cevapla
  • Emin 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd
    Cevapla
  • Dersaadet 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd okadar silah verdi ki talibana devlete kafa tutuyor. Yıllarca taliban bahanesiyle afganistanı perişan etti. Gelinen nokta ne ilginç!
    Cevapla
  • Ağa dayı 3 yıl önce Şikayet Et
    En büyük şeytan ABD ve ihanetleri asla bitmez
    Cevapla
  • Emrah çelebi 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerika arabulucu olursa barış mümkün değildir Abd eşittir savaş fitne anarşi
    Cevapla
  • karadeniz 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerika bu işin içinde ise barış olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
WSJ: ABD, İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri desteğe hazırlanıyor
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı