Ermenistan PKK ilişkilisi: Karabağ'da yerleştirilen teröristler

PKK ile Ermenistan arasındaki iş birliğine ilişkin geçtiğimiz günlerde Erivan'ın, Karabağ'a teröristleri yerleştirdiğine ilişkin haberler dış basında da ortaya çıkmıştı. Uzmanlar bu iddiaları haber7.com'a değerlendirdi

Ermenistan PKK ilişkilisi: Karabağ'da yerleştirilen teröristler
Ermenistan PKK ilişkilisi: Karabağ'da yerleştirilen teröristler
GİRİŞ 25.09.2020 09:23 GÜNCELLEME 25.09.2020 12:16
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Haber7- Enes Taha Ersen

Türkiye'nin PKK'ya ve teröre geçit vermeyen operasyonları, terör örgütüne alanı adeta dar etti. Özellikle Suriye ve Irak'ta yürütülen operasyonlarla hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki faaliyetleri kesilme noktasına gelen PKK'lılar, çareyi Ermenistan'da arıyor.

Geçtiğimiz günlerde ortaya atılan Ermenistan'ın Dağlık Karabağ bölgesini PKK'lılara açma eylemlerine ilişkin iddialar, uzmanlar tarafından Haber7.com'a değerlendirildi. Gazeteci Agil Alesger, Azerbaycanlı siyaset bilimci Elhan Şahinoğlu, Asya polis Teşkilatı ( ASİAPOL) kurucusu ve Milli güvenlik uzmanı Talat Çetin, Bakü Network Grubu başkanı, güvenlik ve uluslarası ilişkiler uzmanı Elhan Aleskerov, Gazeteci Yazar Faruk Aktaş ve Azerbaycan İslahatçı Gençler Birliği Başkanı Ferit Şahbazlı konuya ilişkin görüşlerini aktardı.

PKK VE ASALA TERÖRİSTLERİ DAĞLIK KARABAĞ'DA

 

 

Azerbaycanlı gazeteci Agil Alesger, Ermenistan'ın göçmenlere ve mültecilere Karabağ'ı açma bahanesiyle PKK'lı ve ASALA'cı teröristilere burada ev sahipliği gerçekleştirdiğini açıkladı. Alesger geçtiğimiz günlerde de pek çok yabancı medya kuruluşunun gündeme getirdiği olaya ilişkin şunları ifade etti:

"Bununla ilgili çeşitli istihbaratlar gelmekte. Artık bunun doğrulu noktasında ciddi tespitler var. Özellikle PKK'lılar ile ASALA mensuplarına bağlı paralı askerlerin dışardan Karabağ bölgesine toplandıklarına dair bilgiler var. Geçtiğimiz günlerde Kahire24 isimli bir haber sitesinde bu konuya ilişkin detaylara yer verildi. Şu anda hem Suriye hem de Irak'tan PKK /YPG'li teröristler Irak ve İran üzerinden Ermenistan'a gelmektedirler."

İRAN ÜZERİNDEN GELİYORLAR

Ermenistan'ın teröre ve teröristlere kucak açmasına değinen Alesger, bölgede yuvalanan teröristlerin günden güne sayısının arttığını ifade ederken, bunların da Ermenistan'a İran üzerinden geçiş sağladığını ifade etti:

"Bunlardan 25'inin Ermenistan'a, Ermenistan'dan da Karabağ'a girdiklerini biliyoruz. Özellikle militan dediklerimiz teröristler bunlar. İran üzerinden PKK'nın Suriye kolu olan YPG'ye bağlı 250 terörist Suriye'nin Kamışlı ilçesinden İran'ın İlam eyaletinden gelmiş, Urmiye üzerinden Ermenistan'a geçmeye hazırlanıyorlar. Aynı şekilde yine 25 terörist de Mahmur'da toplanıp İran üzerinden Kirmanşah'a, oradan da Urmiye'ye, oradan da 17 tanesi Ermenistan'a geçmeyi bekliyor, 8'i ise Tahran'a giderek oradan uçakla Erivan'a geldi. Burada İran PKK'nın Ermenistan'a geçiş güzergahı olarak kullanılıyor. Şuanda Ermenistan'da ciddi şekilde bir PKK üssü oluşturuldu."

TERÖRİSTLERE KUCAK AÇTILAR

Azerbaycanlı gazeteci, PKK'lı teröristlere ev sahipliği eden Ermenistan'ın bu girişiminin bölgede yalnızca Azerbaycan için değil, Türkiye ve Gürcistan için de özellikle sınır bölgelerinde tehdit unsuru oluşturacağına değindi:

"Bu yalnızca Azerbaycan'a yönelik oluşturulan değil, bölgeyi karıştırmayı amaçlayan bir  terör tehdididir. Ermenistan şu an terör eylemlerinin merkezi haline gelmektedir. Bu Gürcistan için de Türkiye için de  özellikle sınır bölgeleri için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Ermenistan'da, Karabağ'da 200'den fazla terörist PKK'lı terörist yer alıyor. Bir o kadarının da neredeyse 400 PKK'lının İran'da geçiş için hazırlık yaptığına ilişkin bilgiler var."

FARUK AKTAŞ: PKK İLE ERMENSİTAN GÖRÜŞMELERİ

Gazeteci yazar Faruk Aktaş da PKK ile Ermenistan arasındaki iş birliği sürecinin uzun zamandan beri yaşanan bir durum olduğuna dikkat çekti. Yakın zamana kadar pek çok karşılıklı güzellemelerin yapıldığına değinen Aktaş şunları söyledi:

"Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmaların sona ermesinin ardından Türkiye ile Azerbaycan ortak tatbikatı sırasında böyle bilgiler yansımaya başlamıştı. Bu durum teyit edilmiş olmasa da beklenebilecek bir adımdır. Aynı dönemde Ermenistan yetkilileri ile PKK'lılar arasında daha sık görüşmeler başlamıştı. PKK'lıların ağızından Ermenistan'ı destekleyen çok sayıda açıklamalar yapıldı. Hatta aynı dönemde benzer çevrelerden sözde Ermeni soykırımına dair destek mesajları geldi. Bu coğrafyada bu durum hep yaşanıyor. Biri birine düşmanlık güttüğü zaman, karşı tarafın düşmanıyla ilişki içerisine giriliyor. PKK ile Ermenistan'ın ilişkisi uzun yıllardır bilinen bir ilişki. Bildiğiniz gibi Türkiye'de her 24 Nisan'da HDP'den Ermeni soykırımı açıklamaları yapılıyor. Böyle bir ilişki vardır. Türkiye'nin Azerbaycan'ı desteklemesine mukabil Ermenistan da kendince PKK ile ilişkiler içerisine giriyor. "

TALAT ÇETİN: PKK'NIN DEAŞ VE DİĞER ÖRGÜTLERİNDEN FARKI YOKTUR

Asya polis Teşkilatı ( ASİAPOL) kurucusu ve Milli güvenlik uzmanı Talat Çetin, Ermenistan'ın PKK'lılara kucak açmasına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu

"PKK kamplarının Karabağ ve Ermenistan'da olduğu söylentileri hep vardı. Son zamanlarda bunun hızlanmasının sebebi çok manidar. Bunun arkasında enteresan bir isim var. Beyrut patlamasının arkasından, sözde Lübnan'da yaşayan Ermenilerin Karabağ'a yerleştirilmesi insani yardım olarak gösterilmesinin ardından; Karabağ'da bulunan PKK varlığı daha bir açık hale geldi, çeşitli kamplarda  hazırlık faaliyetlerinin yapıldığı görülmüştür. Ermenistan aslında bir bakıma; bir terör örgütünün arkasına sığınmış, terör örgütünü kendine siper etmiş, asker yapmıştır. Bu durum Rusya'nın da aleyhinedir. Rusya için kurulmuş büyük bir oyundur. Bunun DEAŞ ve diğer terör örgütlerinden farkı yoktur."

FETÖ/PKK/PYD HAÇLI ORDUSU

Çetin şu sözlerle devam etti:

"Yalnızca Karabağ'da değil, Ermenistan'da da PKK faaliyetlerinin etkin olduğu son zamanlarda da  kendini gösterdi. Ermenistan'ın Tovuz'a gerçekleştirdiği saldırıların sahibi, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki ilerleyişini durdurmak isteyen Fransa'nın olduğunu artık sağır sultan dahi duymuştur. Dolayısıyla bugünkü senaryonun da yazarı Macron'dur. Macron Avrupa'da Türkiye'ye karşı ilan ettiği haçlı seferlerine Avrupa'yı da katmaya çalışıyor. Bu haçlı ordularının içerisinde PKK/FETÖ/PYD'yi görürseniz şaşırmayınız. "

FETÖ TERÖRÜNÜN YENİ YUVASI: ERMENİSTAN

Talat Çetin Ermenistan hakkında az bilinen bir gerçeği de paylaştı. PKK'lı teröristlere ev sahipliğinin yapmasının yanı sıra Erivan yönetiminin FETÖ'ye de kucak açtığını söyledi.

"Kayıtlarda olmayan, az bilinen bir gerçeği paylaşmak için bir fırsat bu. Şu anda Rusya'daki FETÖ mensuplarının Ermenice öğrendiği, Ermenice üzerine çalışmalar yaptığı, hatta bazılarının ise Ermenistan pasaportu aldığı, bu şekilde Avrupa'da gezdiği bilgileri yer alıyor. Paris'teki Ermenistan Konsolosluğu adeta bir örgüt evi gibi çalışmakta. Teröristlere vize verilmesi işlemleri yapılmakta, belli bir miktarda Schengen vizesiyle teröristleri Avrupa'da dolaştırmaktadırlar. Bu durum Rusya'ya zarar vermektedir. Türkiye ile Rusya ortak çıkarları neticesinde bu durum çözüme kavuşturulmalıdır."

"TÜRKİYE GEREĞİNİ YAPAR"

Ermenistan'ın açıkça teröre destek olmasına değinen Çetin, Ermenistan'ın terör ile ilişiğini kesmemesi halinde Türkiye'nin uygun bir vakitte gerekeni yapabileceğini belirtti, Irak ve Suriye örneklerini verdi:

"Ermenistan Karabağ'a terörist yerleştiriyorsa Türk devleti buna karşılık verir. Terörü barındıran devlet terör devletidir. Terör devletine nasıl davranılacağını iyi bilir. Eğer Ermenistan bir terör devleti olarak anılmak istiyorsa bu durumu devam ettirir, Türkiye gün geldiğinde terörle mücadelesini Kuzey Irak'ta yaptığı gibi, Suriye'de yaptığı gibi yapar Ermenistan bir terörle mücadele karşılığı almak istemiyorsa, teröristleri ülke dışına çıkarmalıdır. Paşinyan demokrat ve Türkiye ile uyum isteyen bir eski gazeteciyken, son çatışmalarda eşi kamuflaj giyerek terörist kılığında ağır makineli silahlarla poz verdi. Bu durum açıkça kimler tarafından kontrol edildiğini gösteriyor. Terörle yatana Türk devleti haddini bildirir. Nasıl ki terör yuvaları alt edildiyse Ermenistan da bu durum ile karşı karşıyadır. Rusya ile Türkiye bu sorunu birlikte çözecektir."

ELHAN ŞAHİNOĞLU: AYRILIKÇI GÜCÜ ARTIRMAK İÇİN KULLANIYORLAR

Azerbaycanlı siyaset bilimci Elhan Şahinoğlu da Ermenistan'da yuvalanan ve işgal altındaki Dağlık Karabağ bölgesini adeta bir terör kampı haline getiren Erivan yönetimine tepki gösterdi. Ermenistan'In bölgedeki hakimiyet alanını artırmak için PKK'lılardan faydalandığını ifade etti:

"Türkiye ordusu ve hava kuvvetleri son yıllarda Irak ve Suriye`de saklanan PKK`ya ölümcül darbeler indiriyor. Bu nedenle de teröristler saklanmaya yeni yerler arıyorlar. Bu yerlerden biri de işgal altındaki Azerbaycan topraklarıdır. PKK, bu yer değişiminin kendilerini Türk ordusunun saldırlarından koruyacağını düşünüyorlar. Ermenistan hakimiyeti de PKK`lı teröristleri bölgede ayrılıkçı gücünü atırmak için kullanıyor. PKK ile Ermeni terör örgütü ASALA arasında işbirliği uzun yıllardan beridir devam ediyor. Türkiye`ye karşı terör planlarında PKK`ya destek veren ülkeler, teröristlerin Karabağ ve etraf ilçelerde yerleşimini beğenecek. Bu nedenle de ululararası kuruluşlarda söz sahibi olan ülkelerden Ermenistan-PKK çiftine karşı adım atmayı beklemeye değmez."

ELHAN ALESKEROV: ERMENİSTAN PARALARI NEREDEN ALIYOR?

Bakü Network Grubu başkanı, güvenlik ve uluslarası ilişkiler uzmanı Elhan Aleskerov da Ermenistan'ın PKK'yı kullanarak uyguladığı siyasette ilginç bir noktaya değindi. PKK'lıları paralı militan olarak tutan Erivan yönetiminin, kimler tarafından fonlandığının araştırılması gerektiğini ifade etti:

"Ermenistan`ın PKK teröristlerini Karabağ`a getirmesinin bir kaç nedeni var. Öncelikle, Orta Doğu`da ve diğer sıcak noktalarda bir çok ülkeler kendi çıkarları için paralı askerleri kullanıyorlar. Ermenistan`ın PKK teröristlerini ve diğer paralı askerleri Azerbaycan`a karşı kullanması kafalarda soru işreti yaratıyor. İlk sorulması gereken, Ermenistan`ın bu paraları nereden aldığı? Ermenistan`ın teröristleri ve paralı askerleri kullanması Yukarı Karabağ münakaşasının formatını değiştiriyor demektir."

"KENDİ KADERİNİ TAYİN HAKKI ORTADAN KALKIYOR"

Ermenistan'ın PKK'yı kullanarak hem bölgeyi hem de çevre ülkelerin güvenliğine tehdit unsuru oluşturduğuna değinen Aleskerov, Ermenistan'ın, halkların kaderini tayin etmesine engel olduğunu ifade etti:

"Ermenistan`ın teröristlerden yardım alması, Azerbaycan`a da Pakistan, Türkiye gibi kendisine destek olan ülkelerin askeri hizmet veren şirketlerinden yararlanmaya imkan tanıyor. Ermenistan`ın bu adımı halkların kendi kaderini tayin hakkını da ortadan kaldırıyor."

FERİT ŞAHBAZLI: AZERBAYCAN'A KARŞI KULLANMAYI PLANLIYORLAR

Azerbaycan İslahatçı Gençler Birliği Başkanı Ferit Şahbazlı Ermenistan'ın yaklaşık otuz yıldır işgal altındaki Azerbaycan topraklarında yasadışı yerleşim politikası izlediğini söyledi: 

"Bu bir yenilik değil. Son zamanlarda Ermenistan, Lübnan da dahil olmak üzere birçok ülkeden teröristleri işgal altındaki Azerbaycan topraklarına ermeni aileleri adı altında yerleştirmeye başladı. "Lübnan'dan Karabağ'a getirilen Ermeniler, Azerbaycan ve Türkiye'ye karşı nefret ruhunda yetişmişler.  Ermenistan, olası bir savaşta bu militanları Azerbaycan'a karşı kullanmayı planlıyor."

ULUSLARARASI İHLALLER

Şahbazlı, bu yasadışı faaliyetin, işgalci Ermenistan'ın 1949 Cenevre Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası hukukun norm ve ilkelerini ve Ermenistan'ın taahhütlerini büyük ölçüde ihlal ettiğini söyledi:

"Bu bölge ile hiç bir ilişkisi olmayan etnik ermenileri yasadışı yollarla Karabağ topraklarına yerleştirerek yapay olarak onların sayını artırmaya çalışan işgalci Ermenistan, yaklaşık 30 yıldır zorla kendi topraklarından çıkarılmış Azerbaycanlıların evlerine geri dönmesini engelliyor"

İslahatçı Gençler Birliği Başkanının sözlerine göre, bölgedeki gerilimi 

tırmandırmaya çalışan ve son dönemde bunu kışkırtıcı eylem ve açıklamalarıyla ortaya koyan Ermenistan hükümeti, bu ilhak politikasıyla sorunun müzakere masasında  çözümüne darbe vuruyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı 

İlham Aliyev'in söyledigi gibi, Ermenistan uluslararası hukuku dikkate almak istemiyorsa, Azerbaycan da bundan sonra uluslararası hukuku beklemeyecek. Azerbaycan devleti Ermenistanın provokasyonlarını önlemek için her türlü adımı atacak ve bunun Ermenistan için sonuçları çok ağır olacaktır"

Ferit Şahbazlı,"AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları ve grubun üye devletleri, aynı zamanda uluslararası kamuoyu bu provakasyonlara karşı çıkmalı ve adaletli bir duruş sergilemelidir",-diye bildirdi.

KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 31
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Emperyal devletler başta ABD zamanında ÖZAL’a ne teklif etmişti??" Ermeni soykırımını tanıyın zira bu olay sizi bağlamaz Türkiye kuruluş tarihinden yani 1923 den önce oldu bu olaylar deyiverirsiniz diyerek " olayı basite indirgeme teklifiyle gelmediler mi??? Ancakkkk diğer taraftan bu tekliflerini kabul etseydik “1920 yılında imzalanan Ermenistan sınırı anlaşmasını da sulandırma işlemi ile karşı karşıya kalırdık” Şimdi ise PKK’nın bir bölümünü Ermenistana kaydırma çabalarındalar???
    Cevapla
  • 01adana 3 yıl önce Şikayet Et
    cürumunuz neki nolacaksınız gafaya gurşunu yedinizmi yamulur galırsınız başka nabacaksınız?
    Cevapla
  • şereflikoçhisarli 3 yıl önce Şikayet Et
    Yadirganacak bir şey yok zaten asillari ermeni asala türkiyede adı pkk.
    Cevapla
  • mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz iranı vurmazsak pkk hiç bitmez pkk nereye kaçarsa kaçsın kim beslerse beslesin vurmalıyız türkün türkten başka dostu yok
    Cevapla
  • Yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    Pkk nerde olmuş olsun fark etmez türkiye vurub f16'lar havalanacak fuzeler firlanacak hetta ermenistanin içinde olsun yok edeceyiz inşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü