Trump çabuk mu iyileşti?

Covid-19'a yakalanan ve bir kaç gün önce tedavi gördüğü hastaneden taburcu edilen ABD Başkanı Donald Trump neden çabuk iyileşti? Trump “VIP sendromu” kurbanı mı oldu? Hürriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Trump'ın merak edilen tedavi sürecini köşesinde değerlendirdi.

Trump çabuk mu iyileşti?
Trump çabuk mu iyileşti?
GİRİŞ 08.10.2020 14:24 GÜNCELLEME 08.10.2020 14:25
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Osman Müftüoğlu'nun yazısı şöyle;

Trump, COVID-19 teşhisinden sonra gelişebilecek muhtemel bazı sorunlara karşı önlem olarak Walter Reed Hastanesi’ne yatırılarak tedavi edildi.

 

 

Başlangıçta başkanın sağlık durumunun ciddi olduğu söylense de tedavi kısa sürdü, Trump birkaç günde taburcu oldu. Ne var ki uygulanan tedaviler hakkında ABD’li uzmanlar arasında hâlâ ciddi görüş ayrılıkları var. Çoğu uzman ortada bir “VIP sendromu” durumu olduğunu ve başkana gereksiz yere çok ağır tedaviler uygulandığını ileri sürüyor. Bazı uzmanlar da tam tersine ortada ciddi bir durumun olmadığı, sürecin siyasi nedenlerle bilerek büyütüldüğü düşüncesindeler. Peki kim haklı? Yapılan tedavilerde gerçekten bir aşırılık (over terapi) söz konusu olabilir mi? Bana göre, hayır! Zira başkan Trump ,“70’i geçen yaşı, kilo fazlalığı, ılımlı düzeyde de olsa yaşadığı hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi sorunlar” nedeniyle otomatik olarak risk grubuna alınabilir. Ve doğal olarak da risk grubundaki hastalara neler yapılıyorsa ona da aynı tedaviler uygulanabilir.

TRUMP’A HANGİ İLAÇLAR VERİLDİ

“İSTİRAHAT” tedavinin ayrılmaz bir parçası ama yatak istirahati yanında “oksijen desteği”nin de verildiği anlaşılıyor. Ayrıca henüz deneme aşamasında olsa da ABD’li bir firmanın geliştirdiği (Regeneron) yeni bir yapay “antikor kokteyli” de tedavi sürecine eklenmiş. Antiviral ilaç olarak ise yine ABD’li bir ilaç firmasının geliştirdiği (Gilead) “Remdesivir” isimli antiviral kullanılmış. Bununla da yetinilmemiş, daha sürecin en başında tedavi planına “Deksametazon” isimli kortizon grubu bir ilaç da eklenmiş. Tartışma da zaten tam da buradan, “Deksametazon”dan çıkıyor. Çoğu uzman Deksametazon’un bu kadar erken kullanımını gereksiz ve aşırı buluyor. Peki haklılar mı?

DEKSAMETAZON ÇOKTAN ONAYLANDI

BUGÜNE kadar pek çok araştırmada net ve açık gösterildi ve onaylandı ki Deksametazon özellikle klinik tablonun ağırlaşmasını önlemede mükemmel bir seçenektir. Deksametazon kullanan hastalarda hastalığın belirtileri hafiflemekte, iyileşme hızlanmakta, yoğun bakımda kalma süreci kısalmaktadır. Ama yine de şu bilginin altını çizmek isterim: Tedavi gibi konularda “uzaktan kaval çalmak” asla doğru olmaz. Ben kendi adıma uygulanan tedaviyi doğru, yerinde ve başarılı buluyorum. Ayrıca başkana bir ayrıcalık yapılıp “VIP sendromu” sürecinin yaşatıldığını da pek düşünmüyorum.

 

 

NEDİR O VIP SENDROMU 

EĞER önemli (VIP) sayılan insanlardan biriyseniz pek çok konuda ayrıcalıklarınız olacaktır. Ama bu ayrıcalıklar konu “hastalık/sağlık” süreçleri olduğunda her zaman avantajınıza çalışmayabiliyor. Bazı durumlarda tedavi uygulayan ekip, çıkması muhtemel sorunları daha başından önlemek ve tedavinin sonucunu garantiye almak için gereğinden daha çok sayıda ilaca, daha yüksek ilaç dozlarına, daha uzun hastane yatışlarına, daha yoğun hasta bakım süreçlerine başvurabiliyor. Çoğu zaman gereksiz olan bu tür girişimler o “önemli”, yani “VIP” kişiye pahalıya patlayabiliyor. Örneğin ilaç reaksiyonları, hastane enfeksiyonları yani komplikasyonlar ortaya çıkabiliyor. Ayrıca bu durumun tam tersi de mümkün. Bazen de “önemli kişi”lere yatırıldıkları “hastane/sağlık servisi” gelişebilecek muhtemel problemler ve olumsuz sonuçları dikkate alarak o çok önemli hastayı “daha güvenli” olacağı bahanesiyle başka hastanelere sevk edebiliyor. Kısacası VIP biri olmak her zaman için faydalı bir ayrıcalık, harika bir avantaj olmayabilir.

Hürriyet

YORUMLAR 21
  • Vatandaş ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar ilacı da alışını da tedavisinide bulmuş ve uyguluyor biz ecnebinin bulduğu aşıyı tedaviyi eleştirip gereksiz vakit öldüreceğimize çok çalışıp kendimiz daha iyisini üretsek de Amerika’ya söylenen doğru ise sadece ilaç icin İki milyar dolardan daha fazla borç yapmasak daha doğru bir iş yapmış olmazmıyız ?
    Cevapla
  • Press 3 yıl önce Şikayet Et
    ya da bu virüsü onlar geliştirdi ve tedavisi de zaten onlarda vardı...
    Cevapla
  • Bal kabağı 3 yıl önce Şikayet Et
    . Turbo yağı kullanıyor herhalde....
    Cevapla
  • cancan 3 yıl önce Şikayet Et
    vallahi ben 12 gun surundum gecsede haylende asiri yorgunluk var!! benim anlamadigim misteRh trump nasil iki gunde ayaga kalkiyor ilaci bulmuslar ama sadece kendilerine gibi
    Cevapla
  • Kenan 3 yıl önce Şikayet Et
    İlacı bulmadılar. İlaç zaten vardı. Virüsü bulan ilacını hazırlamaz mı! Uygun zamanı bekliyorlar, piyasaya sürmek için.
    Cevapla
  • Bal kabağı 3 yıl önce Şikayet Et
    ......Koltuğun elden gitmesin diye Hastahaneden kaçmış ......
    Cevapla
  • Şems 3 yıl önce Şikayet Et
    Trump gidecek ya böyle ya öyle diyorlar anlaşılan, kenedy noldu biliyorsunuz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor