Katar, Güney Kıbrıs'ta suçlulara tanınan vatandaşlık skandalını ortaya çıkardı

Kıbrıs Rum yönetiminin, ülkelerinde aranan ve Avrupa'ya seyahat yasakları olan suçlulara "yatırımcı" adı altında vatandaşlık ve pasaport temin ettiklerinin belirlenmesiyle hem AB hem de Rum kesimi karıştı.

Katar, Güney Kıbrıs'ta suçlulara tanınan vatandaşlık skandalını ortaya çıkardı
Katar, Güney Kıbrıs'ta suçlulara tanınan vatandaşlık skandalını ortaya çıkardı
GİRİŞ 16.10.2020 05:59 GÜNCELLEME 16.10.2020 18:06
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Kıbrıs Rum yönetiminin, ülkelerinde aranan ve Avrupa'ya seyahat yasakları olan suçlulara "yatırımcı" adı altında vatandaşlık ve pasaport temin ettiklerinin belirlenmesiyle hem AB hem de Rum kesimi karıştı. Skandal, Katar merkezli Al Jazeera muhabirlerinin The Cyprus Papers Undercover'ın (Gizli Kıbrıs Belgeleri) yayınlamasıyla ortaya çıktı.

 

2 MİLYON DOLARA SATTI

Aranan Çinli bir iş insanı görüntüsüyle Kıbrıs Rum Yönetimi Parlamento Başkanı Demetris Syllouris ve Rum milletvekili Christakis Giovanis'e ulaşan muhabirler, pazarlığı kayıt altına aldı. İki Rum siyasetçi ve avukatları Andreas Pittadjis, hükümlü Çinli işadamının 2 milyon dolar karşılığında "Kıbrıs, yatırım programıyla vatandaşlık" almak için anlaştı. Syllouris, muhabirlere yardım etmek için elinden gelen her şeyi yapacağını belirterek "Benim adımı veya bir başkasının adından bahsetmeden Kıbrıs'tan tam destek alacağınızı söyleyebilirim. Her düzeyde-politik, ekonomik, sosyal, her şey - tamam" ifadelerini kullandı.

 

SOKAKLAR KARIŞTI, SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Rum hükümeti görüntülerin ortaya çıkmasının ardından vatandaşlık uygulamasını rafa kaldırdı. Syllouris ve Giovani'nın istifa etmesine rağmen sokaklar karıştı. Halk parlamento önünde gösteriler düzenlemeye başladı. Başsavcı programla ilgili bir soruşturma başlattığını duyurdu.

SKANDAL DERİNLEŞECEK

Rumların kendi ülkelerinde hüküm giymiş suçlulara ve önceki yıllarda INTERPOL tarafından aranan kişilere pasaport verdiğini gösteren yaklaşık 1.400 belgenin saklandığı The Cyprus Papers'ı skandalının derinleşmesi bekleniyor.

AB'DEN TEPKİ

Skandalın ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa değerlerinin satılık olmadığını söyledi. 2013 yılında AB'ye üye yapılan Kıbrıs Rum yönetiminin bu yolla bugüne kadar 8 milyar dolar gelir elde ettiği ortaya çıktı.

KAYNAK: AL JAZEERA
YORUMLAR 26
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Her türlü ticareti yapar bu kefereler.meksika parası gibi.
    Cevapla
  • Ergün 3 yıl önce Şikayet Et
    Hah oldu işte!... siz bu şımarık rumu başınıza BELA aldınız
    Cevapla
  • ismailbey 3 yıl önce Şikayet Et
    avrupaya ve rum kesimine hak bunlar daha ne alangirli kirli ilişkiler vardır daha gün yüzüne çıkacak çıksınlar batsınlar ahlaksızlar.....batı bu batsın
    Cevapla
  • Yiğit 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne karışacak , bigüzel aklayıp paklarlar, sonrada çamuru başkasına atarlar oluverir.
    Cevapla
  • Zeki 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizi almayin daha siz..musluman ahlakindan yoksun ab batmaya mahkumdur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
PKK'yı süpürecek imza - 23 Nisan günün gazete manşetleri
Haliç'te Türklere karşı Bizans zinciri: Efsaneler ve gerçekler