ABD seçimlerinde son durum! Kritik eyalette kazanan Biden oldu!

Son Dakika Haberi; Trump şu anda ülke genelindeki oyların 48,1'ini alırken Biden yüzde 50,2 ile yarışı önde götürüyor. ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde kritik önemdeki Michigan eyaletini, Demokrat aday Joe Biden kazandı. Biden 'Burada kazandığımızı ilan etmiyorum ama seçimin kazananının biz olacağına inanıyoruz.' dedi.

GİRİŞ 05.11.2020 02:05 GÜNCELLEME 05.11.2020 03:18
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

New York Post gazetesindeki habere göre, ABD Posta Servisi (USPS), başkent Washington'daki federal mahkemeye yaptığı bildirimde, seçimin yarışının kaderini belirleyeceği öngörülen bazı kilit eyaletlerde, seçim günü öncesinde postalanan oy pusulalarının bir bölümünün henüz sandıklara ulaşmadığını belirtti.

USPS'nin mahkemeye ilettiği istatistiklere göre, posta yoluyla kullanılan oylardan, Pensilvanya eyaletinin Philadelphia kentindekilerin yüzde 33,7'si, Georgia eyaletinin Atlanta kentindekilerin yüzde 17,9'u, Michigan eyaletinin Detroit kentindekilerin yüzde 21,1'i, Kuzey Carolina eyaletinin Greensboro kentindekilerin yüzde 27,1'i ve Wisconsin eyaletinin Lakeland kentindekilerin yüzde 23,2'si seçim gününde teslim edilemedi.

Seçim günü teslim edilen posta oylarının yüzde 6,7'sinin işleme koyulmadığı da kaydedildi.

 

 

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ülkede posta yoluyla yaklaşık 65 milyon oy kullanılmıştı.

Henüz sonuca yansımayan oyların, adaylar arasında yakın rekabete sahne olan kritik eyaletlerdeki sonucu etkileyebileceği belirtiliyor.

BİDEN KRİTİK EYALETİ KAZANDI

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde kritik önemdeki Michigan eyaletini, Demokrat aday Joe Biden kazandı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan sonuçlara göre Biden, Michigan eyaletinde Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ı geride bıraktı.

Bu sonuçla Biden, Michigan'dan 16 delegeyi hanesine yazdırmış oldu. ABD'de şu ana kadar açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre, Biden'ın 264, Trump'ın 214 delegesi oldu.

BEYAZ SARAY'A GİDEN YOL HALK OYUNDAN DEĞIL 270 DELEGEDEN GEÇİYOR

ABD başkanlık seçimlerinde, seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. Delegeler Kurulu adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, Başkan olmaya hak kazanıyor.

Toplamda daha fazla oy alan değil, daha fazla delegeye ulaşan kişinin başkan olması, eyaletler arasındaki dengenin gözetildiği Amerikan siyasal sisteminin dikkat çekici özelliklerinden biri olarak biliniyor.

 Twitter'dan Trump'ın seçim paylaşımına 'uyarı' etiketi

TWITTER'DAN TRUMP'IN SEÇİM PAYLAŞIMINA 'UYARI' ETİKETİ

Sosyal medya platformu Twitter, ABD Başkanı Trump'ın başkanlık seçimlerine ilişkin paylaşımına, "tartışmalı" bilgiler içerdiği gerekçesiyle "uyarı" etiketi ekledi.

Trump, söz konusu paylaşımında, "Dün gece ben, Demokratların kontrolündeki hemen hemen tüm kilit eyaletlerde yarışı önde götürüyordum. Sonra bir bir bu eyaletlerde sürpriz oyların sayılmasıyla ben geriye düştüm. Çok ilginç." ifadesini kullanmıştı.

Twitter, Trump'ın dün gece yaptığı, "Büyük avantajımız var ama onlar (Demokratlar) seçimi bizden çalmaya çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Oylar, sandıklar kapatıldıktan sonra kullanılmamalı." paylaşımına da aynı şekilde "uyarı" etiketi eklemişti. 

ABD'DE BAŞKANI BELİRLEYECEK 12 SALINCAK EYALET NEDİR?

Bazı eyaletlerde bir aday ya da parti baskın konumdayken, bazı adaylar seçilmeyi garanti edemiyorlar. Seçimlerde Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen bu eyaletler "salıncak eyalet" olarak tanımlanıyor. Bunlar, başkan adaylarının kazanmak için çok çaba sarf ettiği yerler.

İŞTE 12 SALINCAK EYALETTE SON DURUM

Salıncak eyaletlerden Michigan ve Wisconsin'de Demokratların adayı Joe Biden yarışı önde götürürken, Pensilvanya'da ise Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump yaklaşık 618 bin oy farkla Biden'ın önünde bulunuyor. 

Arizona'da Biden kazandı

ARIZONA

Arizona, geleneksel olarak Cumhuriyetcilerin seçildiği bir eyalet. Trump, 2016'da Arizona'yı yüzde 4 farkla aldı. Bu seçimde resmi olmayan açıklamalara göre yüzde 52 ile Joe Biden bu eyalette kazandı. Arizona'nın delege sayısı 11.

FLORIDA

Florida'da seçimle ilgili öngörülebilen tek gerçek var. O da burada yarışın hep başa baş geçtiği. Florida'nın öngörülemezliği nüfus yapısının karışıklığından kaynaklanıyor. Başka eyaletlerden emeklilerin gelip yerleştiği bir yer olduğu için seçmen farklı eğilimler gösteriyor. 1964'ten beri Florida'yı alan Beyaz Saray'ı da alıyor. Florida'nın delege sayısı 29.

GEORGIA

Georgia geleneksel olarak Cumhuriyetçilere oy veriyor. Bu seçimde de anketlerde Trump önde gidiyor. Ancak eyalette siyah orta sınıf yükselişte, Atlanta gelişiyor. Gelişim arttıkça eyalet daha rekabetçi hale geliyor. Bu durum Demokratların şansını artırıyor. Georgia'nın delege sayısı 16.

IOWA 

Iowa kırsal ve muhafazakar bir eyalet. Cumhuriyetçiler son yıllarda burada hakimiyeti iyice artırdı. Trump, 2016'da Iowa'da Hillary Clinton'a 9 puan fark attı. Normalde bu farkla, Iowa eyaleti için endişelenmemesi gerekiyordu. Ancak burası, Trump'ın Çin'le ticaret savaşının etkilerini en çok hisseden eyaletlerden biri oldu. Corona virüs salgını da etkisini hissettiriyor. Iowa'nın delege sayısı 6.

OHIO

Obama, Ohio'da iki kere kazandı. Ancak Orta Batı eyaleti son yıllarda Cumhuriyetçilere kaydı. Trump, 2016'da Ohio'yu yüzde 8 oy farkıyla aldı. Demokratların kazanabilmek için siyah oylarına ihtiyacı var. Biden'ın beyaz işçi sınıfına hitap etmesi de burada şansı olduğunu gösteriyor. Ohio için önemli bir not. Bugüne kadar Ohio'yu kaybeden hiçbir Cumhuriyetçi aday başkanlığı kazanamadı. Ohio'nun delege sayısı 18.

MICHIGAN

Trump, 2016'da Michigan'da sadece yüzde 0,3 farkla kazandı. Geleneksel olarak Demokratlara oy veren eyalette 28 yıl sonra ilk kez bir Cumhuriyetçi kazandı. Burada Biden'ın şansı hayli yüksek. Babası otomobil satıcısı olan Biden, Detroit'le derin kişisel ilişkisi kurdu. Başkan Yardımcısı olduğu dönemde Michigan'ı sık sık ziyaret etti. Biden, işçi sıfının yoğun olduğu eyalette güçlü ve ılımlı bir aday oyarak görülüyor. Michigan için iyi bir tercih olarak değerlendiriliyor. Michigan'ın delege sayısı 16.

MINNESOTA

Minnesota liberal kentlerden, ılımlı orta sınıf mahallelerinden ve daha muhafazakar kırsal kesimden oluşuyor. Son yıllarda hafifçe sağa kaydığı görülüyor. Burada da iki aday arasında çok az bir fark var. Minnesota'nın delege sayısı 10.

NEW HAMPSHIRE 

New Hampshire, ülkenin en değişken eyaletlerinden. Burası hem beyaz orta sınıf hem kırsalda yaşayan muhafazakar nüfusa sahip. New Hampshire'ın delege sayısı 4.

KUZEY CAROLINA

Kuzel Carolina, Barack Obama'ya kadar Cumhuriyetçilerin kalesiydi. Obama, 2008'de az farkla da olsa Kuzey Carolina'yı aldı. Bu seçimde de anketlerde Biden önde görünüyor. İki aday da eyalet almak için milyonlarca dolarlık reklam harcaması yaptı. Yani Kuzey Carolina'da Trump için pembe bir tablo yok. Kuzey Carolina'nın delege sayısı 15.

TRUMP'IN EKİBİNDEN "YENİDEN SAYILABİLİR" AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kampanya Danışmanı Bill Stepien, hukuki yollarla kullanılan tüm oyların sayılması durumunda seçimi kazanacaklarını açıkladı. 

ABD'de dün düzenlenen ve kritik eyaletlerdeki sonuçları henüz netleşmeyen seçimlere ilişkin Trump'ın kampanya ekibinden açıklama geldi. 

Stepien, gazetecilere yaptığı açıklamada, kritik eyaletler olan Michigan, Nevada, Georgia ve Pennsylvania gibi eyaletlerde kazanacaklarına inandıklarını belirterek, Wisconsin'de oy farkının yüzde 1 civarında olduğunu ve buradaki oyların tekrar sayılabileceğini kaydetti.

Hala birçok eyalette Cumhuriyetçi seçmenin çoğunlukta bulunduğu bölgelerdeki oyların sayım aşamasında olduğunun altını çizen Stepien, "Biz verilerimize ve matematiğimize güveniyoruz. Yasal yollarla kullanılmış tüm oylar sayılırsa Başkan Trump bu seçimleri kazanır." dedi.

Joe Biden Wisconsin'ı kazandı

AP: WISCONSIN'DA BİDEN KAZANDI

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan sonuçlara göre Biden, Wisconsin eyaletinde Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ı geride bıraktı.

Bu sonuçla Biden, Wisconsin'dan 10 delegeyi hanesine yazdırmış oldu.

TRUMP: ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK KÖTÜ! 

ABD'de salıncak eyaletlerden Pensilvanya'da yarışı önde götüren Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, "Pensilvanya, Wisconsin, Michigan'da her yerde Biden'ın oylarını buluyorlar. Ülkemiz için çok kötü! Pensilvanya'da 500 bin oy avantajını yok etmeye çalışıyorlar. Aynı şekilde Michigan ve diğerlerinde" dedi.

- BAZI EYALETLERDEKİ SONUÇLAR MAHKEMEYE TAŞINABİLİR

Öte yandan yarışın başa baş gittiği birçok eyalette sonuçların mahkemeye gitme ihtimali de konuşulmaya başlandı. 

Trump'ın seçim ekibi Pensilvanya'da zafer ilan etti
- ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanya direktörü Bill Stepien: - “Galibiyet aralığımızı daha büyük sayılarla koruma konusunda yüksek bir güvenimiz var, aslında Pensilvanya’da zaferimizi ilan ediyoruz. Bu sadece his ve içimizdekilere değil matematiğe dayanıyor”

TRUMP'IN SEÇİM EKİBİ PENSILVANYA'DA ZAFER İLAN ETTI

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanya direktörü Bill Stepien, Pensilvanya eyaletini kazandıklarını ilan etti.

Gazetecilere yaptığı açıklama yapan Stepien, Trump’ın Pensilvanya eyaletinde 2016’dan daha büyük bir performans gösterdiğini ve oylarının halen yükseldiğini söyledi.

Stepien, "Galibiyet aralığımızı daha büyük sayılarla koruma konusunda yüksek bir güvenimiz var, aslında Pensilvanya’da zaferimizi ilan ediyoruz. Bu sadece his ve içimizdekilere değil matematiğe dayanıyor." yorumunu yaptı.

Başkan Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in de Pensilvanya'da zafer ilan edecekleri konusunda olumlu bir hislerinin olduğunu yineleyen Stepien, "Elimizde verilere dayanarak aradaki oy farkının 100 binin üzerinde kalma ihtimali yüzde 70, 150 bin üzerine kalma ihtimali ise yüzde 50’dir." ifadesini kullandı.

Pensilvanya'da şu anda dek oyların yüzde 85'i sayılmış durumda ve Trump 300 bin civarında bir oyla rakibi Demokrat Joe Biden'ın önünde görünüyor.

Demokrat aday Joe Biden

BIDEN: ZAFERLE ÇIKACAĞIMIZDAN EMİNİM

ABD başkanlık yarışının Demokrat başkan adayı Joe Biden, "Başkanlığı kazanmak için gereken 270 delegeye ulaşacak kadar eyalet kazanıyoruz. Burada kazandığımızı ilan etmiyorum ama seçimin kazananının biz olacağına inanıyoruz.'' dedi.

ABD sonuçları henüz kesinleşmeyen seçime kilitlenirken, Biden, başkan yardımcısı adayı Kamala Harris ile Delaware eyaletinde açıklama yaptı. 

Bu seçimlerde 150 milyondan fazla Amerikalının oy kullandığını ve Amerikan tarihinde en fazla bu seçimlerde oy kullanıldığını söyleyen Biden, ABD'yi halkın yönettiğini, yetkiyi halkın verdiğini ve ABD başkanın kim olacağına da halkın karar vereceğini ifade etti. 

Biden, ''Başkanlığı kazanmak için gereken 270 delegeye ulaşacak kadar eyaleti kazanıyoruz. Burada kazandığımızı ilan etmiyorum ama seçimin kazananının biz olacağına inanıyoruz.'' dedi.

- ''ZAFERLE ÇIKACAĞIMIZDAN EMİNİM''

Wisconsin'de 20 bin fazla oyla kazandıklarını, Michigan'da 35 bin oy ile önde olduklarını ifade eden Biden, ''Pennsylvania konusunda iyi hissediyorum, posta yoluyla kullanılan oyların yüzde 78'ini alıyoruz.'' diye konuştu. 

70 milyondan fazla oya ulaştıklarını söyleyen Biden, seçim tamamlandıktan sonra bölünmüş ülkeyi birleştirme ve iyileştirme sözü verdi. 

Biden, ''Zaferle çıkacağımızdan eminim.'' dedi. 

270 DELEGEYE ULAŞAN İSİM BAŞKAN OLACAK

ABD'de 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim Başkanlık koltuğuna oturacak. Trump'ın delege sayısı 214, Biden'ın delege sayısı ise 248'de.

YORUMLAR 62
  • kahta ercan 3 yıl önce Şikayet Et
    son derece kaygılıyız amerikada ki seçimleri yakından takip ediyoruz seçimlere hile karıştırıldıgı anlaşılıyır natoyu müdahaleye davet ediyoruz
    Cevapla
  • kahta ercan 3 yıl önce Şikayet Et
    gidişattan son derece endişeliyiz oyların çalınma ihtimalı var bu seçimi tanımıyoruz en iyisi seçim yenilensin
    Cevapla
  • kahta ercan 3 yıl önce Şikayet Et
    son derece kaygılıyız seçime hile katılmış olabilir türkiyenin nato nun müdahale etmesi lazım
    Cevapla
  • kahta ercan 3 yıl önce Şikayet Et
    resmen trump a haksızlık yapılıyor seçimlerin tekrar yapılmasından yanayım
    Cevapla
  • kahta ercan 3 yıl önce Şikayet Et
    gidişattan endişeliyiz doyumlarıma göre amerikadaki genç subaylar rahatsızmış ha gayret
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Bakan Fidan, Batı'ya tarihi uyarıyı yapıp ekledi: Dünyayı bekleyen asıl kriz..
CHP "dosyalı" vekil iddiasıyla çalkalanıyor: Özel "git" dedi, vekil reddetti