ABD'deki seçimler dünya basınında da geniş yankı uyandırdı

ABD'deki tarihi seçimde sandıkların kapanmasıyla birlikte yalnızca ülkede yaşayanlar değil bütün dünyada milyonlarca insan televizyon başına toplandı. Uluslararası haber ajansları, restoranlar ve sokaklarda toplanıp seçim sonuçlarını takip eden Amerikalıların fotoğraflarını geçerken Avustralya'dan Çin'e, Hindistan'dan Güney Kore ve Japonya'ya birçok ülkeden benzer fotoğraflar servis edildi.

ABD'deki seçimler dünya basınında da geniş yankı uyandırdı
ABD'deki seçimler dünya basınında da geniş yankı uyandırdı
GİRİŞ 05.11.2020 14:13 GÜNCELLEME 05.11.2020 14:13
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

ABD'deki seçimlere dünya medyası da büyük yer ayırdı. Ulusla medyanın yanı sıra İngiltere, Fransa, Rusya, Almanya ve daha nicesi ABD'deki seçimleri ve mevcut sonuçlarını yakından takip etti.

 

 

NEW YORK TIMES

ABD’nin en büyük gazetelerinden New York Times, "Trump kazansa da kaybetse de güçlü ve yıkıcı bir güç olarak kalacak" başlıklı haberinde, ABD Başkanı'nın yenilse bile sahneden çekilmeyeceğinin sinyalini verdiğini yazdı. İlgili haberde "Hala sayılmakta olan eyaletler arasında yeniden seçilmek için dar bir yol bulabilir, ancak kaybetmesi durumunda sahneden çekilmeyeceğini açıkça belirtti" ifadelerine yer verildi.

 

 

AVRUPA BASINI

İngiliz Devlet televizyonu BBC ise “Başkan belli olana kadar gerginlik sürecek” başlığını attı. İngiliz The Guardian gazetesi ise “ABD’de tarihi seçim için kılıçlar çekildi ve bu kaos içinde demokrasinin yitirilmesinden korkuluyor” ifadelerini kullandı. 

Fransız Gazetesi Le Figaro da “Bir Amerikan Endişesi” başlıklı haberle seçim heyecanının devam ettiğini bildirdi. Fransız Inter haber kurumu ise dedi. Fransa'dan Le Monde gazetesinde bir köşe yazarı "Bu en büyük muharebe ve Amerikalılar bunu anlamış durumda" diyerek seçimin önemine vurgu yaptı.
 İtalya'dan La Stampa gazetesi ise "ABD nefesini tutmuş bekliyor, seçimde kesin yenen belli değil" sözleriyle seçimi değerlendirdi. İtalyan La Republica da “Tüm dünya beklemede” başlığıyla verdiği haberde ABD’de birçok kurumun ve anlayışın yeniden inşa edilmesi gerektiği yorumunu yaptı.

Almanya'dan Bild gazetesi önceki gün "Daha önce Joe Biden'ın net bir zafer kazanacağı tahmininde bulunan gözlemciler giderek şu soruyu soruyor: Trump hala kazanabilir mi?" yorumunda bulunmuştu. Gazete bugün ise “ABD kavgası” başlığıyla seçin haberini duyurdu. 

"TRUMP'TAN GERİYE NE KALACAK"

Alman merkezli ekonomi sitesi Handelsblatt seçim sonuçlarının dünya ekonomisini de şekillendireceğine dikkat çekti ve dünya piyasalarının seçimden nasıl etkileneceğiyle ilgili bir haber derledi. 

Bir başka Alman gazetesi Die Welt, Trump’ın başkanlığıyla başlayan süreci bir kabusa benzeterek ABD halkının bu kabustan uyanacağını “Trump’tan geriye ne kalacak” başlıklı habere yer verdi.

RUSYA'DA SEÇİMLERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Rus Rossiyskaya Gazetesi ABD seçimleri için “Emsalsiz bir skandal” başlığıyla duyurdu. Izvetsiya ise ABD’nin siyasi bir türbülansın eşiğinde olduğunu yazdı.
Bir başka Rus yayın organı Kommersant ise “Ne Biden, ne Trump! ABD’ye ihtiyacımız yok” başlığıyla çıktı.

Rusya Devlet Televizyonu Rossiya 24'de bir spikerin, “ABD’deki çılgınlığı izlemeye devam ediyoruz" dediği görüldü. 

Rusya'daki spikerler, 2016 seçimine Rusya'nın müdahale ettiği iddialarına ilişkin espri de yaptı. Bir spiker, "Bizi dinleyen bazı yoldaşlar Trump’ı şimdiden kazanan ilan ettiğimizi düşünecektir" derken bir diğeri, "Bu sadece basit bir matematik, başka bir şey değil" ifadesini kullandı.

ABD'DEKİ KARGAŞAYA ODAKLANDILAR

Çin ve Asya'daki diğer haber platformları, kesin sonuçların bir süre belli olmayabileceği ihtimaline dikkat çekerek ABD'de olası bir 'kargaşa'ya işaret etti. Çin devlet medyası ise seçimi "bölücü, gerilimi yüksek ve kaotik" olarak tanımladı.
Ülkenin resmi haber ajansı Xinhua, Salı günkü haberlerinde "Seçim sonuçlarının netleşmemesi halinde kaos çıkabilir. Yaşananlar toplumsal huzursuzluğa neden olabilir" yorumunda bulundu.

Global Times gazetesi ise ana sayfasında, "Gerilim ve kaos ABD seçimlerine darbe vuruyor" ifadesini kullandı.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA SEÇİM YANKILARI

-Hindistan'da bir gazete seçimlerdeki atmosfer için 'Bunalım Birleşik Devletleri' başlığını attı.

-Ukrayna'da Inter TV kanalı "Heyecanlı ve gergin bir atmosfer var. Biden ve Trump kafa kafaya gidiyor ve her biri kendi zafer konuşmasına hazırlanıyor" ifadelerini kullandı.

-Latin Amerika'daki yayın organları ABD'deki seçim yarışının sonuca yaklaştıkça izleyenlere tırnak yedirdiğini bildirdi. Brezilya'dan günlük gazete Folha de Sao Paulo "Trump'ın Florida'daki zaferi, Demokratların ezici galibiyet olasılığını ortadan kaldırdı" yorumunu yaptı.

-Latin Amerika’ya da yayın yapan İspanyol El Pais gazetesi “Latin nüfusu seçim sonuçlarını belirleyecek” iddiasında bulundu.

-İran'da uluslararası yayın yapan Press TV "İç savaş tehlikesi"ni dile getirdi; bir haber sunucusu ise dışarıdan bakıldığında seçimlerin 'çok korkutucu göründüğünü' ifade etti.

-Pakistan Express Tribune "Endişeli Amerikalılar seçim günü yüzleri maskeli, dükkanları koruyucu tahtalarla örtülmüş halde oy kullanıyor" ifadelerini kullandı. 

-Arap medyasında ise seçim sonucuna ilişkin belirsizliğe dikkat çekildi. Suudi Arabistan destekli Al Arabiya TV, kesin sonuçların belli olmasının birkaç gün alabileceğini belirtti.

-Kenya'daki Star gazetesinde yer alan bir karikatürde Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin maskotları ellerinde bir kibritle 'ABD'de seçim sonrası şiddet tehdidi' yazılı bir dinamiti ateşlemeye çalışırken resmedildi.

YORUMLAR 17
  • esas 3 yıl önce Şikayet Et
    İki sermaye grubunun çatışması. Birisi devlet sınırlarına ihtiyaç yok sermaye dolaşımı diyen paradan para kazananlar (Köleleştiriciler) . Diğeri silaha ve petrole üretime dayalı ekonomi modeli ve büyük amerika derdinde olanlar(kan ve kaos ile büyüyenler). Sizce hangisi iyi . Her ikiside dünya için kötü. Ama karşılarında çin ve rusya çok mu iyi. Dünyanın çekeceği var.
    Cevapla
  • asa 3 yıl önce Şikayet Et
    abd secimleri sunu gosteriyor...ULUSLAR ARASI SERMAYE BIR TIYATRO OYNATIYOR:::istedigini baskan vs yapip istedigi yere getiriyor...bunun icinde sosyal medya bu adamlarin araclaridir...KIMSE BANA ZUCKERMAN FACE SAHI BI DEMESIN::BIR GOREV VERILDI ONA ::::SERMAYE SORUNU YOK:::DUNYADA MARKA YAPILDI:::::yani bizi yonetenleri biz seciyoruz yalanina inanmiyorum......halklar uyanip bu seytani guclerle mucadele etmeli...gerisimi hikaye...
    Cevapla
  • hacı 3 yıl önce Şikayet Et
    bahsettiğin aday biden
    Cevapla
  • kahta ercan 3 yıl önce Şikayet Et
    hadi aslanlar şu karabağ işini çabuk halledin seçimden sonra amerikanın ne yapacagı belli olmaz Allahım sen zalimlerin oyunlarını buşa çıkar
    Cevapla
  • kahta ercan 3 yıl önce Şikayet Et
    son derece kaygılıyız amerikada ki seçimleri yakından takip etmekteyiz son gelen haberlere ggöre amerikadaki genç subaylar rahatsızmış hadi hayırlısı
    Cevapla
  • Alitekeli 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyeden hiçbir gazete veya tv birşey dememiş mi! Tabii kapasite meselesi...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı