ABD'nin projesi çöktü: PKK Barzani'ye saldırıyor

ABD, Fransa ve Körfez ülkelerinin Barzani ile PKK’yı birleştirme projesi çöktü. TSK’nın sınır hattından sürdüğü ve Kuzey Irak içlerinde alanını genişleten terör örgütü, Barzani güçleriyle çatışmanın eşiğine geldi. Kandil’den ve Mesut Barzani cephesinden gelen açıklamalarla gerginlik silahlı çatışmaya dönüştü. Taraflar Dohuk’ta yığınak yapıyor.

ABD'nin projesi çöktü: PKK Barzani'ye saldırıyor
ABD'nin projesi çöktü: PKK Barzani'ye saldırıyor
GİRİŞ 08.11.2020 06:43 GÜNCELLEME 08.11.2020 06:47
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

ABD, Fransa ve Körfez ülkeleri, PKK’nın Suriye kolu YPG’yi meşrulaştırmak ve tek aktör yapabilmek için bölgedeki etkin bir güç olan Mesut Barzani’ye yakın ENKS grubu ile masaya oturtmuştu. Bizzat ABD ve Fransa’dan diplomatların arabuluculuğunda gerçekleşen görüşmelerde siyasi temsil konusunda anlaşmaya varılmış, silahlı güçleri birleştirme konusunda pazarlıklar devam ediyordu. Proje, sahada atılan karşılıklı adımlarla çöktü. DEAŞ’ın saldırılarına karşı koyma bahanesiyle 600’den fazla köyü işgal eden PKK, son dönemde bölgeyi baskı altına almaya başladı. Özellikle Duhok ve Sincar’da Ekim ayında atılan karşılıklı adımlar, PKK ile Barzani yönetimini çatışmanın eşiğine getirdi.

 

 

HERKESİ HARACA BAĞLADI

Yeni Şafak'tan Aybike Eroğlu'nun haberine göre; 8 Ekim’de Türkiye sınırında bulunan sınır kapısı asayiş müdürü ile ünlü bir peşmergeyi öldüren PKK, Duhok’ta vergi adı altında tüm köyleri haraca bağladı. Yol kesen teröristler silah zoruyla TIR’lardan ‘vergi’ adı altında paralar almaya başladı. Bölgedeki devlet daireleri bile PKK’nın kontrolüne girdi. Barzani’ye yakın basın-yayın organlarına göre Sincar’da gizli cezaevleri oluşturan terör örgütü, kendine karşı çıkan aktivist ve sivilleri buraya kapatıyor. Çok geniş bir bölgeye giriş yasağı koyan örgütün ne gibi hazırlıklar yaptığı bilinmezken, bölgede çok sayıda yerde gizli askeri karargahlar kurduğu da iddialar arasında. Ayrıca Suriye’den de bölgeye silahlar taşındığı ifade ediliyor.

 

 

PKK’YI TASFİYE PLANI

Bölgesel yönetim PKK’ya Sincar hamlesi ile karşılık verdi. Irak merkezi hükümeti ile Bölgesel Yönetim arasında Sincar’ın PKK ve Haşdi Şabi güçlerinden arındırılması için imzalanan anlaşma hayata geçirilmeye başlandı. Bağdat ve Erbil, PKK’nın Sincar’dan tasfiyesi için 2 bin 500 kişilik güç kurmak çalışmalarına hız verdi. PKK’nın işgali altındaki bölgelerle özellikle İran ve Türkiye sınırına yakın bölgelere ağır silahlar ve takviye peşmerge güçleri gönderildi, yeni kontrol noktaları oluşturuldu. Duhok’ta örgütün işgal ettiği bölgelerde hakim tepelere zırhlı araçlarla kontrol noktaları kuruldu. Barzani yönetimi PKK’nın ‘dönüş’ izni vermediği Şengal halkı için de adım attı. Barzani Vakfı, Şengal’e dönmek isteyenlerin yıkılan evlerini yeniden yaptırma sözü verdi.

GÖRÜŞMELER DURDU

İki taraf arasında çatışmaların da çıktığı bu süreç, PKK ile Barzani’yi birleştirme planını çökertti. Geçtiğimiz yıl mayıs ayında ABD’li ve Fransız diplomatların yönettiği birleşme görüşmeleri durdu. Barzani’nin Suriye’deki uzantısı olan ENKS, 22 Ekim’de görüşmelerin Kandil’in tavrı yüzünden çıkmaza girdiğini açıkladı. Müzakerelere arabulucuk yapan ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Zehra Bill “Görev sürem doldu” diyerek ABD’ye döndü. Birleşmenin en büyük destekçisi olan Donald Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ise seçim sonuçları sonrası istifa edince projenin ABD ayağı da fiilen çökmüş oldu.

TANSİYON DAHA DA YÜKSELECEK

Bu süreçte Barzani ve PKK arasında düşük yoğunluklu çatışmalar da yaşandı. PKK önce 29 Ekim’de Kerkük-Ceyhan boru hattına saldırdı. 8 gün duran petrol akışı yüzünden bölgesel yönetim günlük 10 milyon dolar zarar edildiğini belirterek PKK’ya tepki gösterdi. Diğer çatışma Duhok’a bağlı Çemanke nahiyesinde yaşandı. Bölgede 40’a yakın köyü boşaltan terör örgütü ile bölgeye yeni kontrol noktası kurmaya çalışan Peşmerge arasında çatışma çıktı. Peşmergelerin geçişi sırasında yola döşeli mayını patlatan PKK’lılar, ardından konvoyu taradı. En az 2 saat süren çatışmalarda 1 peşmerge öldü. Bölgede tansiyonun daha da yükselebileceği ifade ediliyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 47
  • Duru 8 3 yıl önce Şikayet Et
    Her şeyin bir zamanı var. Meyve olmadan yenmez
    Cevapla
  • ülküm 3 yıl önce Şikayet Et
    birbirleriyle çatışacaklarını hiç sanmıyorum...it itin ayağına basmaz.. bu bir ata sözüdür ve gerçeği anlatır
    Cevapla
  • Mizah 3 yıl önce Şikayet Et
    İt itin ayağına basmaz da , itin yerine MİT itin ayağına basar da , öbürü it bastı zannederse ne olur ?
    Cevapla
  • Kemal 3 yıl önce Şikayet Et
    Kerkük'ü Türkiye'ye katma zamanı geldi geçiyor.Şimdi Türkiye müdahil olmazsa büyük bir Türkmen katliamı yapılır Kerkük'te.
    Cevapla
  • Metin k. 3 yıl önce Şikayet Et
    Barzani lere güvenilmez. Herzaman heryere yan çizerler
    Cevapla
  • Tarık 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz ne yapıyoruz veya yapacağız önemli olan bu Türkiye şu son 8 ayı kaybetti... pkk bitirilebilirdi meis alınabilirdi ama yan geldik yattık dolara baktık şimdi gavur birleşip üzerimize yüklenecek kovid varken ne lazımsa yapacaktık...abd ve fransada seçim varken gerekeni yapacaktık... ama ne fayda tırnağın var mı kaşı başını şimdi.
    Cevapla
  • Grey Wolf 3 yıl önce Şikayet Et
    Meis alınabilirdi yan gelip yattık mı? Saçma sapan konuşma cahil. Arsa mı satın alıyorsun? Türkiye kaç yerde mücadele ediyor? Suriye, Doğu Akdeniz, Libya, Azerbaycan, Somali. Meis'i alacaktıkmış. Tüh bence hazır elimizi vurmuşken Lodos, girit, hatta sicilya'yı bile alalım. Daire alıyor adam ya. Sen ne yaptın bu esnada klavye delikanlılığı dışında? Covid varken yapmamışızda, sanki şimdi covid yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden'dan İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili şok itiraf!
Baykar'dan vatandaşlara uyarı: Çağrılara itibar etmeyin!