Bloomberg: Karabağ'da Türkiye'nin stratejik zaferi

Azerbaycan'ın sahadaki başarısı, Ermenistan'a geri adım attırdı. 28 yıllık işgali bitiren anlaşma imzalandı. Bloomberg'de yayınlanan analizde anlaşmada taraf olmamasına rağmen Türkiye'nin stratejik zafer kazandığı belirtildi.

Bloomberg: Karabağ'da Türkiye'nin stratejik zaferi
Bloomberg: Karabağ'da Türkiye'nin stratejik zaferi
GİRİŞ 10.11.2020 20:42 GÜNCELLEME 10.11.2020 21:20
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Azerbaycan ve Ermenistan 44 gün süren çatışmanın ardından anlaşmaya vardı. İki ülke Dağlık Karabağ'da 28 yıllık Ermenistan işgalini sonlandıran anlaşmaya imza attı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ordusu tarafından yenilgiye uğratılan Ermenilerin, savaşı durdurma ve güçlerini geri çekme konusunda anlaşmalarının ardından, Dağlık Karabağ'ın tartışmalı bölgesinde 44 günlük bir savaşı sona erdirmek için arabuluculuk yaptı.

STRATEJİK ZAFER

Varılan anlaşma kapsamında Dağlık Karabağ'da temas hattında ve Laçin koridorunda Rus barış gücü bulunacak ve Ermenistan ordusu geri çekilmesini Rus askerlerinin denetiminde yapacak. Rusya varılan anlaşma kapsamında salı günü yaklaşık 2 bin askeri barış gücü olarak konuşlandırmaya başladı.

Bloomberg'de yer alan analize göre bu anlaşma, anlaşmaya taraf olmamasına rağmen Türkiye için bir zafer. Zulfugar Agayev ve Sara Khojoyan tarafından kaleme alınan analizde varılan anlaşma, Azerbaycan'a sesli desteğini vererek Rusya'nın Kafkasya'daki güç alanına giren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için stratejik bir başarı olarak yorumlandı.

ABD VE FRANSA DEVRE DIŞI

Analizde yer alan ifadelere göre anlaşma, ABD ve Fransa'yı etkili bir şekilde devre dışı bırakarak Putin ve Erdoğan'ın, Ermenistan ile Azerbaycan arasında gelecekteki herhangi bir çözümün şartlarına ilişkin görüşmelere hakim olmalarını sağlıyor.

Rusya, Fransa ve ABD, uluslararası arabulucular olarak, iki tarafı barış anlaşmasına varmaya ikna etmeye çalışması uzun yıllar sürdü ancak başarıya ulaşamadı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 34
  • VELHASIL 3 yıl önce Şikayet Et
    Kendimizi Gaza getiriyoruz. Anlaşma çok Çabuk ve apar topar yapıldı ve Anlaşmada Türkiye 'nin imzası yok . Rus Askerleri kritik bölgelere yerleşiyor... Yok böyle bi şey abi . Ben yemem bunu
    Cevapla
  • Rusya 3 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğan sağolsun, müdahale etmeseydi biz oraya yasal olarak giremeyecektik
    Cevapla
  • adili 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar Türkiye'nin zaferi diyerek Rusya'yı gaza getirmeye çalışıyorlar, siz de övünüyorsunuz. Mis gibi iki ülkeyi karşı karşıya getirmeyi amaçlayan bir haber!
    Cevapla
  • Antepli Aydın 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence Ermenistan terör besliyor Türkiye buraya girmeli kuzey Irak a girdiğimiz gibi
    Cevapla
  • ibrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    Ermenistanın verdigi zararlar ve akıttığı kanların bedelini ödemeli.Yani savaş tazminatı ve kan parası.Öyle kolay kurtulmamalı.
    Cevapla
  • Almanya 3 yıl önce Şikayet Et
    Evet çok iyi Analiz etmişler.. İnşallah Rusya ile komşu olarak ilişkilerin daha iyiye gitmesi.. Bu da dış güçlerin sadece etrafımızdaki ülkelerden sızmalarını önleyecek.. Sınır ülkeler ya Barışçıl yolla birleşecek veya abd ye bağlı kalarak sürekli sıkıntı yaşayacaklar ve kullanılacaklar köle gibi.. Yunanistan veya birtakım Arap ülkeleri gibi arada kalacaklar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de teknik direktör kıyımı! İnanılmaz rakam...
Bombalı saldırı hazırlığındaki DEAŞ'lı yakalandı