Almanya'dan Türk gemisindeki kanunsuz aramaya ilişkin küstah açıklama

Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Christian Thiels, Akdeniz'de Türk gemisine dün yapılan hukuk dışı aramaya ilişkin 'Yaklaşık 4 saat içinde aramaya itiraz edilmemesi durumunda bunun aramaya onay verildiği anlamına geldiğini' söyledi. Thiels ayrıca geminin yükünde yasak olan herhangi bir malzeme bulunmadığını açıkladı.

Almanya'dan Türk gemisindeki kanunsuz aramaya ilişkin küstah açıklama
Almanya'dan Türk gemisindeki kanunsuz aramaya ilişkin küstah açıklama
GİRİŞ 23.11.2020 22:48 GÜNCELLEME 23.11.2020 23:05
Bu Habere 111 Yorum Yapılmış

Sözcü Thiels, başkent Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, dün Bingazi'ye 200 kilometre mesafede İrini operasyonu kapsamında görev yapan "Hamburg" firkateyninin Türk bandralı "Rosaline A" adlı yük gemisinde yaptığı aramaya ilişkin bilgi verdi.

Türkiye'den AB, Almanya ve İtalya'ya nota!

Geminin Libya'ya yönelik silah ambargosunu ihlal ettiğinden şüphelenildiğini ifade eden Thiels, arama görevinin Roma'daki İrini Operasyon Merkezi'nden verildiğini kaydetti.

GEMİYE OPERASYON KARARI NASIL VERİLİYOR

Bu gibi durumlardaki süreci anlatan Thiels, "Firkateyn burada uygulayıcı unsurdur. Firkateynde hangi geminin aranacağı yönünde karar verilmiyor. Operasyon yönetimi, koşulları inceliyor ve ardından 'Bu gemi şimdi incelenmelidir.' diyor." ifadesini kullandı.

Thiels, şüphe durumunda gemide daha fazla inceleme yapılabildiğini, arama yapılması için geminin bandıralı olduğu ülkenin de onayının gerektiğini söyledi.

"ONAY VERİLDİ ANLAMINA GELİR"

Yaklaşık 4 saat içinde aramaya itiraz edilmemesi durumunda bunun aramaya onay verildiği anlamına geldiğini ifade eden Thiels, "Bildiğimiz kadarıyla dün de böyle oldu. Ayrıntılar konusunda Roma'daki Operasyon Merkezi'ne müracaat etmeniz lazım." dedi.

İrini Operasyonu Komuta Merkezi'nden pişkin Türkiye itirafı!

Gemideki mürettebatın iş birliği içinde davrandığını ve tüm imkanları sunduğunu aktaran Thiels, Türkiye'nin daha sonra gemide arama yapılmasına itiraz ettiğini açıklamasının ardından gemideki aramanın durdurulduğunu kaydetti.

GEMİ YÜKÜNDE YASAK MALZEME YOK

Thies, "Aramalar durdurulana kadar geminin yükünde yasak olan hiçbir malzeme bulunmadı." ifadesini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrea Sasse de tüm prosedürün doğru şekilde işlediğini iddia etti.

Sözcüsü Sasse, Berlin'de düzenlenen Libya Konferansı'na katılan tüm ülkelerin Libya'ya yönelik silah ambargosuna uyması gerektiğini kaydetti.

- İRİNİ HAREKATI

İrini Harekatı, BM'nin Libya'ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için Avrupa Birliği (AB) tarafından Akdeniz'de başlatılan tartışmalı bir operasyon olma özelliği taşıyor.

2292 Nolu BMGK kararında meşru hükümet olarak yer alan Milli Mutabakat Hükümeti ile istişare ve izin zorunlu kılınmış olmasına rağmen başlatılan İrini Harekatı, taraflı ve yasa dışı bir operasyon olarak tepki çekiyor.

Bazı Avrupa ülkeleri, AB fonlarından yararlanabilmek için operasyona ses çıkarmazken, daha cesur davranan bazı ülkeler ise tepkilerini koyarak operasyondan çekiliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 111
  • ArapSabunu 3 yıl önce Şikayet Et
    haçlı zihniyeti hiç değişmiyor maalesef
    Cevapla
  • Cenk1453 3 yıl önce Şikayet Et
    Lan Alman gelin birde fırkateyn savaş silahlı gemilerimizi arayın
    Cevapla
  • NURİ 3 yıl önce Şikayet Et
    mesaj şu anlamayana istediğin kadar avrupalı ayarlarına geri dönüyorum de ben seni istemiiyorum diyo anladınmı yandaş
    Cevapla
  • kayı boylu 3 yıl önce Şikayet Et
    elinden kötülüğü yapıyorlar şayet türkiye aynı ölçüde cevap vermezise yakında türk bayraklı gemilerimiz akdenizde bu korsanlar adım attırmazlar onun için uyumayalım derim
    Cevapla
  • haydar 3 yıl önce Şikayet Et
    bitik ezik pasif ukala türkiye düşmanı ab aklınca ben burdayım diyor özellikle haftere giden gemileri aramıyorlar, meşru hükümete devlete giden gemiyi arıyorlar. ab nin kriterleri ab yi bağlar alın yasanızı kriterlerinizi gözünüze sokun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?