Alman basını, Türk gemisini basan askerlerini aklayıp Türkiye'ye saldırdı

Türk kargo gemisini Akdeniz'de arayan Alman askerlerin Ankara'nın devreye girmesiyle araçtan inmesi ve sonrasında yaşananlar, dünya medyasında geniş yer buldu. İsrail'den ABD'ye, Almanya'dan İngiltere'ye birçok ülkede haber manşetten verilirken, Alman basını Türkiye'yi suçlayan ifadelere yer verdi.

GİRİŞ 24.11.2020 13:01 GÜNCELLEME 24.11.2020 13:01
Bu Habere 127 Yorum Yapılmış

İstanbul'dan demir alan 16 bin tonluk Roselina-A adlı yük gemisi, Libya'nın Misrata kentine doğru ilerlerken Pazar günü Akdeniz açıklarında durduruldu. Bir Yunan komutanın idaresindeki Avrupa Birliği'nin İrini Operasyonu'na bağlı Alman askerler, Türk kargo gemisine helikopterden iniş yaptı. Türkiye'den izin almadan gemiyi aramaya çalışan Hamburg fırkateyninde görevli askerler, gemi personeli ve kaptanı zorla gözaltına aldı. Alman donanma askerleri gemide silah arandığı iddiasıyla tüm kargoları açtı, yine uluslararası hukuk ihlal edildi. Türk Dışişleri Bakanlığı, Pazar öğleden sonra başlayan aramanın Pazartesi sabahı 09.38'de bittiğini duyurdu, olaya çok sert tepki gösterdi. Günün ilerleyen saatlerinde Ankara'daki Avrupa Birliği, Almanya ve İtalya temsilcileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak nota verildi. Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü ise, personelin arama yapmak üzere gemiye çıktığını fakat Türkiye'nin AB nezdinde olayı protesto etmesi üzerine aramayı tamamlamadan ayrıldığını savundu.

 

Türk gemisine Alman baskını! Cihat Yaycı AB'nin Türkiye planını deşifre etti: Ellerinde patladı

DÜNYADA BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

Doğu Akdeniz'de bir kez daha şimşek yüklü bulutların çarpışmasına yol açan olay, beklendiği gibi dünya medyasında geniş yer buldu:

 

Washington Post: Türkiye, Almanya'yı Libya'ya giden geminin aranması nedeniyle protesto ediyor. Ankara Avrupa Birliği, Alman ve İtalyan diplomatları dışişleri bakanlığına çağırdı.

Al Jazeera: Avrupalı diplomatlara nota veren Türkiye izinsiz faaliyet ve güç kullanmayı protesto ediyor, Almanya her şeyin protokollere uygun ilerlediğini söylüyor.

Alman Frankfurter Allgemeine: Ankara Pazar günü Libya'ya giden gemiyi arayan Alman donanma askerlerini durdurdu. Türkiye şimdi de Alman ve Avrupalı diplomatları dışişleri bakanlığına çağırıp nota verdi.

Deutsche Welle: Ankara'dan AB, İtalya ve Almanya'ya protesto notası. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Libya açıklarında Alman fırkateyni tarafından durdurulan Türk bandıralı gemiye ilişkin bir açıklama yaptı.

BBC: Türkiye'den Libya'ya giden bir yük gemisinin Pazar gecesi Yunanistan'ın güneybatısında, Avrupa Birliği'nin (AB) İrini Harekatı kapsamında bir Alman fırkateyni tarafından durdurulduğu ortaya çıktı.

ALMAN BASINI YAPILANI AKLAMA ÇALIŞTI

Süddeutsche Zeiting: Akdeniz'de dostça olmayan yaklaşımlar. Alman donanması Libya yolundaki bir Türk gemisini aradı. Bu Birleşmiş Milletler'in silah ambargosuna riayet etmekle ilgili.

Tagesschau: Türkiye Alman ordusunun Birleşmiş Milletler'in Libya'ya silah ambargosunu kontrol etmesini zorla durdurdu.

Bild: Türkiye, Libya önlerinde Alman ordusunun kontrolünü durdurdu. Ankara, Alman denizcilerin bir gemiyi aramasını "izinsiz" bularak eleştiriyor.

Neue Osnabrücker Zeitung: Alman donanma askerlerinin engellenmesi büyük bir skandal. Ankara'yı zapt etmek giderek zorlaşıyor. Türkiye, Libya'ya çoktan beridir ayak basmış durumda... Görünen o ki; Türkiye yakında Avrupa'yı kıskaca alacak.

Haaretz: Türkiye Avrupa Birliği, Almanya ve İtalyan temsilcileri gemi arama girişimi nedeniyle bakanlığa çağırdı.

Financial Times: Almanya Libya yolundaki Türk gemisinde denetlemeyi durdurmaya zorlandı. Ankara ve Avrupa Birliği arasında tansiyon yükselecek.

Euronews: Almanya Savunma Bakanlığı, arama yapılan Türk gemisinde yasak malzeme bulunamadığını açıkladı.

KAYNAK: MİLLİYET GAZETESİ
YORUMLAR 127
  • mrtnht 3 yıl önce Şikayet Et
    gereken cevap verilir bogazlari kapatirsiniz akdenizde artik kendi donanma faaliyetlerini yaparsiniz bundan sonra avrupanin akdenizdeki herturlu faaliyetlerini durdurursunuz ne avrupa ne almanya ne abd ne baska bir ulke bizim dostumuz ve muttefikimiz degildir biz Türküz bunu unutmayin tek korktuklari bu
    Cevapla
  • Sed 3 yıl önce Şikayet Et
    Madem oyle, ozaman her gelen giden, yunan, italyan, alman , fransiz yuk gemisini durdurmak gerekiyor ak denizde, bizde "silah suphe nedeniyle", yani IRINA bize musade ettik diyelim? Madem okadar kolay.
    Cevapla
  • Velhasıl-ı Kelam 3 yıl önce Şikayet Et
    Aslında her gemimizin üstünde 1 tane siha gönderip gemilerin güvenliği tehlikeye düştüğü an kafalarına cirit füzelerini indirmek lazım ama o da çözüm değil.
    Cevapla
  • D.ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Gemiye yasa dışı müdehalede bulunmak istendiğinde silahlı savunma yapılamıyormu?
    Cevapla
  • xray 3 yıl önce Şikayet Et
    Alman domuzları nereden alıyor arama cesaretini. Kim verdi alman domuzlarına , yoksa kafalarına göre mi arama yaptılar? Bir daha asla böyle bir olaya mahal vermemek gerek.
    Cevapla
  • CESUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Biden dan alıyorlar Trump Avrupaya tokatlıyor du sesleri çıkmıyordu Bize karşı Şimdi biden bunlara destek oluyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Kritik MKYK'nın perde arkası! Erdoğan 'Bu yapılacak' deyip net konuştu...
Hollanda Meclisi'nden Türkiye kararı: Kavala ve Demirtaş serbest bırakılmazsa...