Danimarka Başbakanı özür diledi: Deney için ailelerinden koparmışlardı

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, 1950'li yıllarda bir sosyal deney için Grönland'dan ailelerinden koparılarak getirilen 22 çocuk için özür diledi.

Danimarka Başbakanı özür diledi: Deney için ailelerinden koparmışlardı
Danimarka Başbakanı özür diledi: Deney için ailelerinden koparmışlardı
GİRİŞ 09.12.2020 22:22 GÜNCELLEME 09.12.2020 22:33
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Danimarka hükümeti, Grönland ile 'daha yakın kültürel bağlar oluşturmak' amacıyla 1951 yılında yürüttüğü bir sosyal deney kapsamında bölgeden 22 çocuğun ailelerinden koparılarak ülkeye getirilmesinden dolayı özür diledi.

 

 

Başbakan Mette Frederiksen, yaptığı açıklamada "Olayın yıllardır takipçiyim ve içerdiği insanlık trajedilerinden hala derinden etkileniyorum. Çocuklara verilen önem bir kenara bırakıldı. Böylece aileleriyle, soylarıyla ve yaşam öyküleri; Grönland ile ve dolayısıyla kendi insanlarıyla bağlarını kaybettiler" dedi.

Yaşananları geriye döndüremeyeceklerini kaydeden Frederiksen, "Ancak sorumluluk alabilir ve ilgilenmemiz gerektiği ancak bunda başarısız olduğumuz insanlardan özür dileyebilriz" ifadelerini kullandı.

 

 

Grönland Başbakanı Kim Kielsen ise, açıklamasında çocukların hikayesinin kendisini derinden etkilediğini dile getirerek "Şimdi, neredeyse 70 yıl sonra kendi yönetimimiz var ve Danimarka ile Grönland arasındaki iş birliği çok gelişti. Bugün, tarihe birlikte bakan ve zamanın siyasi kararlarının sonuçlarını hisseden ve gören eşit taraflarız" diye kaydetti.

Kielsen, "Tarihin hem iyi hem de üzücü taraflarını ortak tarihimizden her zaman öğrendik ve öğreneceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

ÇOCUKLAR GRÖNLAND'DAN NEDEN DANİMARKA'YA GETİRİLDİLER?

1951 yılında Danimarka'ya getirilen çocukların, 'küçük Danimarkalılar' olarak eğitilerek Grönland'a gönderilmeleri planlanıyordu. Hükümet, bu proje kapsamında Kopenhag ile Grönland'ın başkenti Nuuk arasında daha iyi bağlar kurabilecek 'seçkin bir toplumsal kesim' oluşturmayı hedeflemişti.

Alıkonulan çocuklardan 16'sı, 1953'e kadar Danimarka'nın sömürgesi olan Grönland'a döndü ancak tamamı yetimhaneye yerleştirildi. Çocukların çoğu ailesine kavuşamadı ve bugün yalnızca 6'sı hayatta.

YORUMLAR 6
  • Anadolu rüzgarı 3 yıl önce Şikayet Et
    Medeni Avrupa'nın gerçekleri.şaşirmamak lazım.
    Cevapla
  • Hacı 3 yıl önce Şikayet Et
    Sizler medeni geçinen canavarlarsiniz, özür dileyince her şey bitti öylemi, 30 - 40 yıl sonra da Suriyeli ve mülteci çocuklarına yaptıklarınız için özür dilersiniz olur biter.
    Cevapla
  • Kozanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    European social style. Danish type of human rights..
    Cevapla
  • Hamza 3 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı devşirince kötüleyin kendiniz yapınca sosyal deney
    Cevapla
  • Emrah 3 yıl önce Şikayet Et
    Faşist Avrupa.Özür dilemekle bitiyor öylemi.Tarihiniz lekeyle dolu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor