Fas Kralı: Fas Filistin halkının haklarını savunmadaki rolünden asla vazgeçmeyecek

Fas Kralı 6. Muhammed, Filistin meselesinin ülkesi için meşguliyetlerinin ön sırasında yer aldığını ve Rabat'ın Filistinlilerin haklarını savunmaktan vazgeçmeyeceğini belirtti.

Fas Kralı: Fas Filistin halkının haklarını savunmadaki rolünden asla vazgeçmeyecek
Fas Kralı: Fas Filistin halkının haklarını savunmadaki rolünden asla vazgeçmeyecek
GİRİŞ 11.12.2020 02:31 GÜNCELLEME 11.12.2020 02:31
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Fas ile İsrail'in tam diplomatik ilişki için anlaşmaya vardığının duyurulmasının ardından Fas Krallık Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kral 6. Muhammed, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la telefonda görüştü.

Abbas'a ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin içeriğine ilişkin bilgi veren Kral 6. Muhammed, "Filistin meselesini meşguliyetlerinin ön sıralarına koyan Fas, Filistin halkının meşru haklarını savunmadaki rolünden asla vazgeçmeyecek." ifadelerini kullandı.

Fas'ın hükümet ve halk olarak her zaman olduğu gibi Filistinli kardeşlerinin yanında yer almaya devam edeceğini belirten Kral 6. Muhammed, ülkesinin, Orta Doğu'da daimi ve adil bir barışın sağlanması için yapıcı çalışmalarına devam edeceğini kaydetti.

Kral 6. Muhammed, Filistin meselesinin her zaman Batı Sahra meselesiyle aynı seviyede yer aldığını, Faslı olmanın pekiştirilmesinin asla Filistin halkının mücadelesi pahasına olmayacağını ifade etti.

Ülkesinin bölgede (Orta Doğu) barışı desteklemek için Trump ile kararlaştırılan tüm önlemleri ve temasları yerine getireceğine işaret eden Kral 6. Muhammed, bunun Fas'ın Filistin davasını savunma konusundaki kalıcı ve sürekli bağlılığına zarar vermeyeceğini vurguladı.

Fas Kralı ayrıca ülkesinin iki devletli çözümü desteklediğini ve (halihazırda aksayan) Filistin-İsrail müzakerelerinin nihai, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme ulaşmanın tek yolu olduğunu yineledi.

Filistin yönetimi ile İsrail arasında 1993 yılında varılan Oslo Anlaşması sonrasında, Fas ve İsrail arasında düşük düzeyde ilişki başlamıştı. Ancak 2002'de İkinci İntifada'nın başlamasıyla Rabat yönetimi tek taraflı olarak ilişkileri dondurmuştu.

Uzun süredir başta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere Körfez ülkeleri ile İsrail arasında perde arkasından yürütülen ciddi temas süreci, ABD Başkanı Trump'ın 13 Ağustos'ta BAE, 11 Eylül'de de Bahreyn'in İsrail'le barış anlaşmasına vardığını duyurmasıyla alenileşmişti. Daha sonra Sudan da bu normalleşme sürecine katılmıştı.

Trump son yaptığı açıklamayla Fas ve İsrail'in tam diplomatik ilişki kurulmasına yönelik anlaşmaya vardığını ve Batı Sahra'da Fas'ın hakimiyetini tanıdıklarına dair bir bildirge imzaladığını duyurmuştu.

Fas Kralı 6. Muhammed de İsrail'le ilişkilerin "en yakın zamanda" kurulacağını bildirmişti.

 

YORUMLAR 10
  • Vadici 3 yıl önce Şikayet Et
    Ulan bu malı içip fas kralı nasıl hükümdarlık yapıyor,ben şurdan şuraya gitmeye üşeniyorum diyor,Bedir kral farukta diyorki bedir biz krallar sembolüz çalışmayızki üşenelim ;-) rahmetli pala ve ekibi aklıma geldi ;-))
    Cevapla
  • 66li 3 yıl önce Şikayet Et
    Bayraklarindaki yildiz zaten anlatiyor..
    Cevapla
  • yıldız 3 yıl önce Şikayet Et
    Bayraklarındaki yıldızın Türk kültüründe anlamı var. Kral çekik gözleriyle benden daha çok Türke benziyor. İsrail bayrağındaki davut yıldızıda aslında hazar Türklerinden geçmiştir.
    Cevapla
  • Asilturk 3 yıl önce Şikayet Et
    Fas in adi muslumandir halki devsirlestirmis fransizdir yonetim ve kralligi maalesef yahudidir
    Cevapla
  • Xy.. 3 yıl önce Şikayet Et
    Yönetimini bilmem ama millet olarak karışık ve Fransız sömürgeciliğini yaşamış bir ülke.
    Cevapla
  • Safiye 3 yıl önce Şikayet Et
    İstanbuldaki başıboş faslı kadınlardan fası biliyoruz, tanıyoruz ....
    Cevapla
  • Ayazagalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamlıktan cıkmıs. Şu duruşa bakarmısınız. Nereye cekersen oraya gıder. Bu da lıder
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar