Belçika'da Azerbaycan ve Türkiye karşıtı karar! Ankara'dan sert tepki

Belçika Temsilciler Meclisi, Dağlık Karabağ'da Ermenistan ile yaşanan çatışmalar nedeniyle Azerbaycan'ı kınayan bir karar tasarısını kabul etti. Meclis, Türkiye'ye de, "bölgede istikrarı bozucu müdahalelerine son vermesi" çağrısında bulundu. Türkiye ise Belçikalı parlamenterlerin oy birliğiyle aldığı bu kararı tepkiyle karşıladı.

Belçika'da Azerbaycan ve Türkiye karşıtı karar! Ankara'dan sert tepki
Belçika'da Azerbaycan ve Türkiye karşıtı karar! Ankara'dan sert tepki
GİRİŞ 19.12.2020 12:35 GÜNCELLEME 19.12.2020 12:35
Bu Habere 164 Yorum Yapılmış

Belçika Federal Meclisi'ndeki tüm siyasi partilerin ortaklaşa hazırladığı karar tasarısında, "Azerbaycan'ın Karabağ'daki yeni düşmanlıklarının kınandığı" belirtildi.

Oybirliğiyle kabul edilen tasarıda Belçika hükümetine, savaştan etkilenen Ermeni nüfusa yardım etmek, savaş suçlarını izlemek ve ateşkesi korumak için bir dizi önlem alma çağrısında bulunuldu. Belçikalı milletvekilleri, Dağlık Karabağ'ın sınırları ile halkın kendi kaderini tayin hakkına saygı gösteren bir barış anlaşmasının müzakere edilmesini de istedi. Tasarıda, Türkiye'nin Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda olumsuz rol oynadığı iddia edildi. Ankara hükümetinin, "bölgedeki istikrarı bozucu askeri müdahalelerinin sona erdirilmesi" istendi.

ERMENİLER BU KARARDAN MEMNUN

Belçika Ermenileri Komitesi, meclisin kararından duyulan memnuniyeti dile getirerek, milletvekillerine teşekkür etti.

 

Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy

TÜRKİYE'DEN KARARA TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Belçika Temsilciler Meclisi'nin kararının, "ne tarihi ne hukuki, ne de sahadaki gerçeklerle bağdaşmadığını" söyledi.

Aksoy yaptığı açıklamada, Belçika Meclisi'nin ön yargılı davrandığını ve tek yönlü Ermeni söylemlerine alet olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

"Söz konusu karar, Türkiye-Belçika ilişkilerine katkı yapmayacağı gibi, bölgede barış ve istikrar sağlanmasına yönelik çabalara da hizmet etmeyecektir. Bu tür kararlar ayrıca, Ermenistan'ın gerçekleri kabullenme sürecini geciktirerek, üzerine düşen sorumlulukları üstlenmekten kaçmaya teşvik etmektedir."

Aksoy, 1915'te Ermenilerin maruz kaldığı sürgün ve ölümlere atıfta bulunulan kararın da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başta olmak üzere, hukukun temel ilkelerine aykırı olduğunu söyledi:

"Öte yandan, Belçika Temsilciler Meclisinde aynı gün kabul edilen 9 Aralık tarihinin soykırımların kurbanlarını anma günü olarak ilan edilmesine dair kararda 1915 olaylarına yapılan atıf, AİHM kararları başta olmak üzere hukukun temel ilkelerine de aykırıdır."

KAYNAK: AA, BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 164
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Tecili Türküyenin Herbi Bazalari Azerbaycanda Yaradilmalidir...
    Cevapla
  • Alparslan 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransa ve Belçika terör, haydut devletleri ayrıca teröristleri savunan onları himaye eden bir devlet olmuş.Erneni ve yunan -rum ikilisi dünyanın en barbar en zalim en azgın topluluklarıdır.Akıl mantık işi değil.
    Cevapla
  • Y.t.o 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu melunlari iyi tanıyorum kendilerinden başkalarını görmezler bunlar türk ve müslüman düşmanlarıdır siz eğer onları seviyorsanız bürükseli verin onlara
    Cevapla
  • Uzman 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu tek kelime ile korkunun belirtisi.Osmanlı tokatı geri geliyor inşallah.
    Cevapla
  • Puhu 3 yıl önce Şikayet Et
    Belçika kadar soytarı bir devlet yok dangalak evvela kendinize bakın.sabancıların katili Fehriye erdala arka çıkan bu itler degilmi.emirdaglılar hadım garı belçikada Türk'ün sesini duyurun!!!!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?