Maske kullanımına rağmen vaka hızında büyük artış! Uzmanlar nedenini açıkladı

Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını hızını artırarak devam ediyor. DSÖ'nün ısrarla maske kullanımını önermesine rağmen salgının neden durdurulamadığını uzmanlar açıkladı. Bilim insanlarının son araştırmasına göre, koronavirüs taşıyan havadaki damlacıklar maskeler tarafından durdurulamayacak kadar küçük ve maske virüsün yayılmasını önlemede kesin çözüm değil.

Maske kullanımına rağmen vaka hızında büyük artış! Uzmanlar nedenini açıkladı
Maske kullanımına rağmen vaka hızında büyük artış! Uzmanlar nedenini açıkladı
GİRİŞ 20.12.2020 21:40 GÜNCELLEME 20.12.2020 23:15
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Dünya ülkeleri koronavirüsle mücadele kapsamında yeni tedbirler alırken, bir yanda da adım adım aşılamaya geçiyor. İngiltere Başbakanı Johnson'ın "Koronavirüs mutasyona uğradı, yüzde 70 daha bulaşıcı" açıklamalarının ardından bilim insanları şimdi de virüsün maskeler tarafından neden durdurulamadığının cevabını verdi.

Bu kapsamda yapılan araştırmalar, koronavirüs taşıyan havadaki damlacıkların maskeler tarafından durdurulamayacak kadar küçük olduğunu ortaya koydu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aile içi etkinliklerde bile maske takılması uyarısı yaparken, İngiltere'de yapılan araştırma, her 4 kişiden üçünün maskeyle dolaştığını ortaya koydu. Fakat virüsün hala hızlı bir şekilde yayılması akıllarda soru işaretleri oluşturdu.

 

 

MASKE KULLANIMINA RAĞMEN BÜYÜK ARTIŞ YAŞANDI

Bunun üzerine çalışma yapan uzmanlar, maskelerin gerçekten koronavirüsü durdurmaya yardımcı olup olmadığını anlamaya çalışıyor. Daily Mail'in aktardığına göre, İngiltere'de geçtiğimiz hafta ülkenin neredeyse tüm bölgelerinde Kovid-19 vaka sayısında artış yaşandı. Bazı bölgelerde vaka sayısı, geçen nisan ayına göre 2 kat arttı. İspanya ve İtalya gibi, maske zorunluğu uygulanan ülkeler de yıkıcı Kovid-19 dalgasından kaçamadı.

Edinburgh Üniversitesi'nden virolog Paul Digard, virüsün temel kaynağının öksürük veya hapşırık sonucu oluşan ve havada uçuşan damlacıklar olduğu belirterek, "Kovid-19 parçacıkları, maskelerin onları durduramayacak kadar küçük" ifadesini kullandı.

Ama çoğu durumda virüsün büyük damlacıklar içinde yayıldığına dikkat çeken bilim insanı, bu damlacıkların durdurulmasında maskelerin etkili olduğunu kaydetti.

KÜÇÜK VE HAFİF PARÇACIKLAR SAYESİNDE YAYILIYOR

Ancak damlacıklar koronavirüsün tek yayılma yolu değil. DSÖ'nün temmuz ayında yayınladığı rapora göre, Kovid-19 duman veya toz gibi hava hareket eden çok daha küçük ve hafif parçacıklar sayesinde de yayılabiliyor. Bu parçacıklar, hastanın bulunduğu mekanlarda uzun süre kalabiliyor.

MASKE KESİN ÇÖZÜM DEĞİL

DSÖ, sosyal mesafeyi korumanın mümkün olmadığı durumlarda maske takmamızı öneriyor. Araştırmalar, bu kurala uyulmamasının salgının daha büyük hızla yayılmasına yol açabileceğini gösteriyor. Haberde, sonuç olarak maske çok büyük fayda sağlamasa bile hiç risk taşımadığı vurgulanıyor.

Ayrıca DSÖ'nün henüz koronavirüs salgının nereden başladığı hakkında bir açıklama yapamamış olması kuruma duyulan güveni bütün dünyada sarsmıştı.

YORUMLAR 14
  • osmanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    maske bahane iyi gelir kapısı oldu
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    salgını maske arttırıyor. tetkliyor,...hatta sebeblerin en büyüğü....
    Cevapla
  • Ayhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum. Çift maske artı siperlik kullananın bile virüs kaptığını gördüm.
    Cevapla
  • avkt.04 3 yıl önce Şikayet Et
    Geçenlerde Sinir beyin cerrahı DR. BİLGEHAN BİLGE beyi dinledim adam maskenin bırakın faydasını, Ölümcül zararlarından bahsetti konuşmasında şok oldum gercekten ne kadar Maske varsa evde attım çöpe hepsini yeminle.
    Cevapla
  • Reis.5334 3 yıl önce Şikayet Et
    Maske takanlar çogaldı halkımızın yüde 90 nı takıyor nerdeyse ama vakalar 10 kat arttı bunu görmüyormu saglık bakanlıgı yetkilileri hiç.? hatta Cdc. saglık merkezinin raporuna göre corona ya yakalanaların % 85 i maske takanlarmış rapor nette var işteyen okusun. hatta cemil BARLAS ve Hüseyın çiloglu'da paylaştılar bu raporları.
    Cevapla
  • Ahmet uysal 3 yıl önce Şikayet Et
    Asıl sahtekarlar tüm dünyada sağlık bakanları DSÖ ile beraber çalışıyorlar
    Cevapla
  • Konyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Yav millet maskeyi nizami kullanıyor mu sanki, kimi konuşurken maskesin indiriyor, kimi maskesini avuçluyor. Kimi görüntüden ibaret bi maske takıyor
    Cevapla
  • Adede 3 yıl önce Şikayet Et
    Piyasadaki maskelerin çoğu çakmak deneyini geçemiyor, çakmak deneyi geçmeyen maske tercih edilmemeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası
Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'na: 1 buçuk milyarlık malı İstanbullulardan niye sakladın?