Uğur Şahin aşıdaki en büyük sorunu açıkladı: Şu an durum hiç iyi gözükmüyor

Kovid-19 salgınına karşı Amerikan şirketi Pfizer ile aşı geliştiren BioNTech'in kurucularından Profesör Uğur Şahin, Alman Spiegel dergisine açıklamalarda bulundu. Uluslararası basın tarafından da manşetten verilen habere göre Şahin, aşılarda stok sorunu yaşanabileceğini belirterek, "Şu an durum iyi gözükmüyor" ifadelerini kullandı.

Uğur Şahin aşıdaki en büyük sorunu açıkladı: Şu an durum hiç iyi gözükmüyor
Uğur Şahin aşıdaki en büyük sorunu açıkladı: Şu an durum hiç iyi gözükmüyor
GİRİŞ 01.01.2021 19:26 GÜNCELLEME 02.01.2021 11:55
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

BioNTech'in CEO'su Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Almanya'nın prestijli dergilerinden Der Spiegel'e konuştu.

 

"DİĞER AŞILAR GELENE KADAR SORUN OLABİLİR"

Uğur Şahin, Kovid-19 aşıları ile ilgili mevcut durumu aktararak, uluslararası kamuoyuna uyarıda bulundu. Şahin, şu an piyasadaki mevcut onaylı aşıların eksikliği sebebiyle üretim ve dağıtım sürecinde büyük boşluk oluşabileceğini söyledi. Der Spiegel'e konuşan Şahin, "Başka aşılara onay verilene kadar bizim aşımızın tedariğinde boşluklar oluşabilir. Şu an durum çok iyi gözükmüyor. Piyasada onaylı aşı eksikliği olduğu için bir boşluk oluştu ve bunu da bizim aşılarımızla doldurmaya çalışıyoruz. Diğer aşılar gelene kadar sorunlar yaşanabilir" dedi.

 

"MUTASYONU NÖTRALİZE EDEBİLİR"

Avrupa Birliği'nin (AB) Pfizer/BioNTech aşısına yavaş onay çıkarması ve az sayıda sipariş vermesi nedeniyle AB genelinde aşı sorunu yaşanabileceğini dile getiren Şahin, "Geliştirdiğimiz aşı ilk olarak İngiltere'de tespit edilen mutasyona uğramış virüs ile mücadele edebilir. Biz, aşımızın bu mutasyona uğramış türü de nötralize edip etmeme konusunda testlerimizi sürdürüyoruz. Daha kapsamlı sonuçlar gelecektir" ifadesini kullandı. Mutasyona uğramış virüsün güçlü olması durumunda aşıyı 6 hafta içerisinde değiştirebileceklerini dile getiren Şahin, fakat böyle bir durumda yeniden onay almaları gerektiğinin altını çizdi.

ÖZLEM TÜRECİ: GEÇ KALINDI

Spiegel'e açıklama yapan Özlem Türeci de AB'nin karar alma mekanizmasındaki yavaşlığın büyük bir hata olduğunu söyledi. ABD, Temmuz ayında BioNTech/Pfizer aşısından 600 milyon doz sipariş etmiş, AB ise Kasım ayında yaklaşık bu oranın yarısı kadar sipariş etme kararı almıştı. Türeci, "Bir noktada aşıları bu kadar hızlı dağıtamayacağımız belli oldu. O noktadan sonra aşıların siparişinin verilmesi için geç kalınmıştı" dedi.

Şahin ise Almanya'nın Marburg kentinde yeni bir üretim tesisi kurmayı planladıklarını açıklayarak, yılın ilk yarısında 250 milyon doz üretilmesini umut ettiklerini söyledi. Şahin, "Üreticilerle görüşmeler devam ediyor ve Ocak ayının sonuna kadar bu konu netleşir" dedi. Şahin ayrıca eksi 70 santigrat derecede tutulması gereken aşı ile ilgili de planları olduğunu ve yaz aylarının sonunda yeni nesil aşının daha yüksek ısıya dayanabileceğini söyledi.

YORUMLAR 72
  • Önemi yok 3 yıl önce Şikayet Et
    Adam cok kurnaz bir esnaf
    Cevapla
  • Halk 3 yıl önce Şikayet Et
    Pazarlığı kızıştırıyor.
    Cevapla
  • Asaf 3 yıl önce Şikayet Et
    babasının hayrına sana mı verecekti
    Cevapla
  • Ertan Sarikaya 3 yıl önce Şikayet Et
    rakinin sahtesini yapanlar onun da sahtesini cikarip boslugu doldurur. siz merak etmeyin.
    Cevapla
  • AYDIN KARADENİZ 3 yıl önce Şikayet Et
    Gittigidiyor , bittibitiyor, alın. Size kalmaya bilir diyor uyanık esnaf
    Cevapla
  • Mira 3 yıl önce Şikayet Et
    En mantıklı yorum
    Cevapla
  • Yüksel 3 yıl önce Şikayet Et
    Tezgahtar arkadaş kapaliçarşidan taniriz sokak kedisini ev kedisi diye turistlere 1000 dolarların üzerind3n satardı .bizde diyoruz ki bu arkadaşa kardeş o tezgahtan bizde geçtik yemez ama bizim muhalefet her önüne geleni yediği için onlar bunuda yer malz3me yapar hayırlı olsun.
    Cevapla
  • AhmeT 3 yıl önce Şikayet Et
    Kelin ilacı olsa önce başına sürermiş.Önce kendisi olsun.Biz turşu suyuna devam ediyoruz
    Cevapla
  • Belcikadan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bilmiyormusun kesinlikle yasakmis kendisini asi yapilmasi oyle bir aciklama yapmisti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler