Çin'in doğusunda nadir dinozor fosilleri bulundu

Çin'in doğusundaki Jiangxi eyaletinde kuluçkaya yatmış bir grup dinozora ait nadir rastlanan fosiller toprak altından çıkarılırken keşif, teropod dinozorların üreme sistemlerine ilişkin araştırmalara da ışık tutuyor.

Çin'in doğusunda nadir dinozor fosilleri bulundu
Çin'in doğusunda nadir dinozor fosilleri bulundu
GİRİŞ 08.01.2021 16:40 GÜNCELLEME 08.01.2021 16:40

Bir yetişkin dinozor iskeleti, embriyolar ve bir folluktan oluşan yaklaşık 70 milyon yıl öncesine ait fosiller sağlam halde bulundu. İki metre uzunluğundaki dinozorun, günümüzdeki kuşlara benzer şekilde içlerinde embriyo bulunan bir dizi yumurtanın üzerinde yüzüstü yattığına inanılıyor. 

Yunnan Üniversitesi'nden araştırmanın birinci yazarı Bi Shundong, fosillerin sadece dinozorun kuluçka duruşunu göstermekle kalmayıp aynı zamanda embriyoları koruduğunu ve teropod dinozorların kuluçka tarzlarını anlamaya yarayacak en yeni kanıtları sağladığını söyledi.

Çalışmanın yazarlarından biri olan Çin Bilimler Akademisi bünyesindeki Omurgalı Hayvan Paleontolojisi ve Paleoantropoloji Enstitüsü'nden Xu Xing'in verdiği bilgiye göre, araştırmacılar kuluçkadaki yumurtalarda bulunan embriyoların farklı gelişim aşamalarında olduğunu da keşfetti. Bu keşif, uçamayan teropodların, günümüzdeki kuşlar arasında gelişmiş bir üreme modeli olan eş zamanlı olmayan kuluçka modeline sahip olduğunu gösteriyor. 

Çalışma Science Bulletin dergisinde yayınlandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD silah pazarını Türkiye’ye mi kaptırdı?
Ankara’da şoke eden görüntü! Taksi durağını pompalı tüfekle delik deşik etti