Gemi saldırılarının yüzde 95'i Gine Körfezi'nde gerçekleşti

Deniz haydutları tarafından 2020'de gerçekleştirilen 135 gemi personeli kaçırma olayının yüzde 95'i, "Mozart" gemisinin de saldırıya uğradığı Gine Körfezi'nde yaşandı.

Gemi saldırılarının yüzde 95'i Gine Körfezi'nde gerçekleşti
Gemi saldırılarının yüzde 95'i Gine Körfezi'nde gerçekleşti
GİRİŞ 29.01.2021 10:12 GÜNCELLEME 29.01.2021 10:12

Deniz Haydutları 23 Ocak'ta Nijerya'nın 180 mil açıklarında Mozart Gemisine saldırdı.

Saldırıda 1 denizci hayatını kaybederken 15 denizci de hala korsanların elinde. Sadece Türk denizciler değil, Rus ve Ukraynalı denizciler de kurtarılmayı bekliyor.

2020 yılında 135 gemi personeli kaçırma olayı yaşandı. Olayların yüzde 95'i "Mozart" gemisinin saldırıya uğradığı Gine Körfezi'nde gerçekleşti.

O bölge, korsanların 'en çok gemi mürettebatı kaçırdığı alan' oldu.

Bu bölgede olayların yaşanmasının başlıca sebebinin, ekonomik şartlar, suç oranının yüksek olması ve coğrafi koşullar olduğunu anlatan Avukat Sencer Esenyel, "Deniz haydutlarının Nijerya'daki ormanlık alanı çok iyi kullanıyor olması ve o alanın devlet tarafından değil kabileler tarafından kontrol altında olması karşımıza çıkıyor." dedi.

YÜZDE 24 ARTIŞ YAŞANDI

Gemi korsanlarının saldırıları 2010'da zirvedeydi. Yıllar geçtikçe düşük seviyelere geriledi ve nihayet 2019'da son 10 yılın en düşük seviyesini gördü.

Salgınla beraber ağırlaşan ekonomik koşullar bu dengeyi bozdu. Ticari gemilerde güvenlik için ayrılan paradan kısıtlama olunca, korsanlar gemileri yeniden hedef aldı.

Küresel korsan saldırıları ve saldırı girişimlerinin sayısında bir önceki yıla göre yüzde 24 artış yaşandı. Saldırıların yarısına yakını Nijerya, Endonezya, Singapur ve Benin'de gerçekleşti. Saldırıya maruz kalan Türk gemilerinin sayısı  ise 5 oldu.

818 MİLYON DOLARLIK ETKİ

Saldırıların dünya ekonomisine etkisi 818 milyon doları buldu. 2020 yılında, 45 gemiyle en fazla korsan saldırılarına maruz kalan ülke Yunanistan oldu.

Yunanistan'ı Singapur, Almanya, Hong Kong, Danimarka ve Birleşik Arap Emirlikleritakip etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı