Filipinler Devlet Başkanı Duterte, ABD'den ödeme istedi: Bu işler bedavaya gelmiyor

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ABD'nin, askerlerinin Filipinler'de bulunmasını ve eğitim yapmasını sağlayan Ziyaretçi Kuvvetler Anlaşması'nı (VFA) korumak istiyorsa ödeme yapması gerektiğini ifade etti.

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, ABD'den ödeme istedi: Bu işler bedavaya gelmiyor
Filipinler Devlet Başkanı Duterte, ABD'den ödeme istedi: Bu işler bedavaya gelmiyor
GİRİŞ 12.02.2021 23:09 GÜNCELLEME 12.02.2021 23:11

Manilatimes'ın haberine göre Duterte, Pampanga'daki hava üssünde  VFA'nın geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Duterte, ABD'nin, taleplerinin pek çoğunu yerine getirmediği halde  kendilerinden çok şey aldığını belirterek, "Bu paylaşılan bir sorumluluk ancak sorumluluk payınız bedavaya gelmiyor. Çünkü sonuçta savaş çıktığında hepimiz ödüyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD'nin VFA'yı devam ettirmek istemesi durumunda ödeme yapmak zorunda olduğunu vurgulayan Duterte, eski ABD Başkanı Donald Trump'a ABD yapımı güdümlü füzelere ihtiyaçları olduğunu söylediğini ancak bunun havada kaldığını, bazı siparişlerin de teslim edilmediğini belirtti.

- ABD ORDUSUNUN VARLIĞI ÇİN İÇİN ÖNEMLİ DENGE UNSURU

İki ülke arasında 1999'da imzalanan VFA kapsamında, ortak tatbikat ve eğitim amacıyla Filipinler'e gelen ABD askeri personeli vizeden muaf tutuluyor. 

Filipinler, 11 Şubat 2020'de VFA'yı tek taraflı feshettiğini ABD'nin Manila Büyükelçiliği Maslahatgüzarına bildirdiğini duyurmuş, daha sonra Duterte'nin talimatı doğrultusunda Haziran 2020'de VFA'yı feshetme kararını 6 ay süreyle askıya almıştı.

ABD ordusunun bölgedeki stratejik varlığı, Çin için önemli bir denge unsuru olarak görülüyordu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yine aynı manzara! PKK destekçisi DEM Partililer İstiklal Marşını okumadı...
Özgür Özel randevu talep etti mi? Erdoğan duyurdu! Dikkat çeken açıklama: Teklif ederiz...