Biden Rusya'ya rest çekti, B-1B'ler Norveç'e indi

Karadeniz'deki kapışmanın ardından beklenen hamle geldi. CNN International'ın dünyaya duyurduğu haber resmen doğrulandı ve ABD'nin Avrupa-Afrika Hava Kuvvetleri tarihi anları gösteren fotoğrafları internet sitesinden yayınladı. Rusya'ya rest çeken Biden yönetimi, ünlü B-1B Lancer bombardıman uçaklarını Norveç'e gönderdi.

Biden Rusya'ya rest çekti, B-1B'ler Norveç'e indi
Biden Rusya'ya rest çekti, B-1B'ler Norveç'e indi
GİRİŞ 24.02.2021 12:30 GÜNCELLEME 24.02.2021 12:31

ABD'de 20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden, görev süresinin ilk ayı dolmadan Rusya'ya rest çekti ve ünlü B-1B Lancer bombardıman uçaklarını Norveç'e gönderdi.

ABD'nin Avrupa Hava Kuvvetleri, Teksas'taki Dyess Hava Üssü'nden havalanan B-1B'lerin Norveç'teki Orland Hava Üssü'ne inerek tarihte bir ilki gerçekleştirdiğini açıkladı. Uçaklarla birlikte 200 kadar ABD askerinin de Norveç'e sevk edildiği aktarıldı.

Resmi açıklamada, ünlü bombardıman uçaklarının Norveç Hava Kuvvetleri'nin yanı sıra NATO müttefikleriyle de tatbikatlar yapacağı belirtildi, Kuzey Kutbu'nda gerçekleşecek uçuşların muhtemel krizlere yanıt olacağı vurgulandı.

B-1B'lerin Norveç'e sevk edileceğini ilk kez haberleştiren CNN, Biden'ın Rusya'ya açık bir şekilde mesaj verdiğini aktarmıştı. Uluslararası kanalın Pentagon muhabiri Barbara Starr, şimdiye kadar kutuplardaki askeri görevlerin çoğunlukla İngiltere tarafından icra edildiğini, ABD'nin Rusya'nın muhtemel saldırganlıklarına karşı hızlı yanıt vermek için harekete geçtiğini bildirdi.

Kuzey Kutbu'na kuş uçuşu yaklaşık 3 bin kilometre uzaklıktaki hava üssüne konuşlanacak dört bombardıman uçağının görev bölgesi, kutup dairesi ve Rusya'nın kuzeyindeki uluslararası hava sahası.

ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Barbara Barrett, Donald Trump'ın başkanlığı sürerken geçen yaz mevsiminde Rusya'nın Kuzey Kutbu'na füze sistemleri ve hava varlıkları konuşlandırdığını söylemişti.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Rusya'nın kutup dairesini askerileştirmesinden ve doğal kaynaklara ulaşıp muhtemel erişim rotalarını kapatmasından ciddi şekilde endişe duyuyor.

Yer altındaki askeri tesisleri de imha edebilecek nükleer füze ve bombalar taşıma kapasitesine sahip B-1'ler, ABD tarafından daha önce Kuzey Kore'ye gözdağı vermek için uçurulmuş ve söz konusu adım dünyada büyük ses getirmişti.

KARADENİZ'DE KAPIŞMA

Daha önce de birçok kez Akdeniz'den Karadeniz'e seyahat eden ABD savaş gemisi USS Donald Cook, son olarak geçen ay Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçti. Donald Cook, USS Porter ve USNS Laramie'ye katılmak üzere Karadeniz'e ilerledi. ABD ordusu, görevin Rusya'nın giderek daha saldırgan hale gelen hamlelerine yanıt olduğunu açıkladı.

Geminin Karadeniz'e açılmasından günler sonra ise neredeyse şimşek yüklü bulutlar çarpışıyordu, Rus savaş uçaklarının tehlikeli manevrası gerçekleşti.

ABD'nin Avrupa Donanma Kuvvetleri'nin Twitter hesabından paylaştığı görüntüde, bir Su-24 Rus jetinin donanma gemilerine yaklaştığı görüldü.

ABD ordusu, oldukça alçaktan uçan jetin uluslararası sularda seyreden gemilerin yanından geçtiğini duyurdu, Rusya'dan henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Washington, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında ünlü bombardıman uçağı B-52'yi Karadeniz üzerinde uçurmuş ve bu sırada yine tehlikeli bir yakınlaşma gerçekleşmişti.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak
CHP'nin Saadet'e gönderdiği vekil dönüyor! Saadet Partisi grubu düşebilir