Koronavirüs kabusu bitmedi, ülkede sağlık sistemi çökmek üzere!

Brezilya'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sağlık sisteminin çökmekte olduğu uyarısı yapıldı. Salgında Brezilya 268 bin 568 ölümle, ABD'den sonra dünyada ikinci en yüksek ölüm sayısına sahipken, 11 milyon 125 bin 17 doğrulanmış vaka sayısı ile de Hindistan’dan ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Koronavirüs kabusu bitmedi, ülkede sağlık sistemi çökmek üzere!
Koronavirüs kabusu bitmedi, ülkede sağlık sistemi çökmek üzere!
GİRİŞ 10.03.2021 17:59 GÜNCELLEME 10.03.2021 20:39
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

BBC’nin haberine göre, Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde bulunan Oswaldo Cruz Vakfı’ndan (Fiocruz Enstitüsü) uzmanların yaptığı açıklamada, ülkenin 27 eyaletinden 25’inde yoğum bakım kapasitesindeki doluluk oranının yüzde 80’in üzerine çıktığı ve sağlık sisteminin çökmekte olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Porto Alegre ve Campo Grande şehirlerinin yoğun bakım kapasitesinin halihazırda aşıldığı kaydedilirken, içlerinde Brasilia, Rio de Janeiro ve Sao Paulo’nun da bulunduğu 15 eyalet başkentinde ise yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranının yüzde 90'ı geçtiği aktardı.

Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers"sitesine göre, 9 Mart’ta vaka sayıları geçen haftaya göre yüzde 38 artarak günlük vaka sayısı yaklaşık 70 bine ulaştı.  

- VAKALARDAKI ARTIŞIN SEBEBİ, KOVID-19'UN YENİ VARYANTI OLAN P.1 OLARAK GÖSTERİLİDYOR

Brezilya'da salgın nedeniyle sağlık sisteminin çökmekte olduğunu belirten uzmanlar vakalardaki artışın, Amazon eyaleti şehri Manaus'tan çıktığı düşünülen, Kovid-19’un oldukça bulaşıcı varyantı olan P.1’in yayılmasından kaynaklandığı ihtimali üzerinde duruyor.

Sao Paulo Üniversitesi, Imperial College London ve Oxford Üniversitesi'nden alınan ön veriler, oldukça bulaşıcı P.1 varyantının Kovid-19’un orijinalinden iki kat daha fazla aktarılabilir olabileceğini gösteriyor.

Uzmanlar, Brezilya'daki varyantın oldukça yayıldığının altını çizerek, bu durumun bölgede ve ötesinde zincirleme etkileri olabileceğini belirtti.

Mevcut aşıların, Kovid-19’un önceki varyantlarına göre oluşturulduğunu belirten bilim insanları, bu aşıların tam olarak olmasa da yeni P.1 varyantına karşı da mücadele edebileceğine inandıklarını ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Brezilya'daki durumu "çok endişe verici" olarak nitelendirdi ve olası bir bölgesel salgın konusunda uyardı.

- BAŞKAN BOLSONARO SALGINI CİDDİYE ALMADIĞI GEREKÇESİYLE ELEŞTİRİLİYOR

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun ise tüm bunlara rağmen karantina önlemlerine ve uzmanların tavsiyelerine karşı çıkarak salgını küçümseyici davranışları şiddetli eleştirilere neden oluyor.

Bolsonaro son açıklamasında, Kovid-19’la mücadelesini eleştirenlere "sızlanmayı bırakın" demişti. Bolsonaro, "Ne kadar ağlamaya devam edeceksiniz? Daha ne kadar evde kalıp her şeyi kapatacaksınız? Artık kimse buna dayanamaz. Ölümlerden çok üzüntü duyuyoruz ama tekrar söylüyorum bir çözüme ihtiyacımız var." diye konuşmuştu.

Şimdiye kadar 200 milyondan fazla AstraZeneca ve CoronaVac aşısı siparişi eden Brezilya’da, nüfusun sadece yüzde 4’üne denk gelen 8 milyon kişi aşılanabildi.

Worldometers’a göre, Kovid-19 salgınında Brezilya 268 bin 568 ölümle, ABD'den sonra dünyada ikinci en yüksek ölüm sayısına sahipken, 11 milyon 125 bin 17 doğrulanmış vaka sayısı ile de Hindistan’dan ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Ülkede ayrıca 9 Mart’ta, Kovid-19 kaynaklı 1954 ölümle şimdiye kadarki en yüksek günlük can kaybı sayısı kaydedilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • 329 3 yıl önce Şikayet Et
    allahımdan dilerim atlantik işgalcileri rabbim bildiği gibi yapsın amin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türk profesör 'Dubai' gerçeğini açıkladı!
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı