Orta Asya'da tarihi anlar! İlk kez Türkçe konuştular

Özbekistan'daki zirvede tarihi anlar yaşandı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile Özbek mevkidaşı Şevket Mirziyoyev, ilk kez bir resmi görüşmede Rusça yerine Türkçe konuştu. Türk Cumhuriyetlerinde son yıllarda Rus Kiril alfabesi yerine Latin alfabesinin kullanımına yönelik kararlar alındığı da biliniyor.

Orta Asya'da tarihi anlar! İlk kez Türkçe konuştular
Orta Asya'da tarihi anlar! İlk kez Türkçe konuştular
GİRİŞ 15.03.2021 10:48 GÜNCELLEME 15.03.2021 11:43
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Kırgızistan ve Özbekistan liderlerinin ikili ilişkileri görüşmek amacıyla buluştuğu zirvede dikkatlerden kaçmayan tarihi bir an yaşandı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 11-12 Mart'ta yaptığı resmi ziyaret sırasında Özbek mevkidaşı Şevket Mirziyoyev ile uzun zamandan sonra ilk kez resmi bir görüşmede Rusça yerine Türkçe konuştu. Yayınlanan görüntülerde iki liderin birbirlerine Türkçe hitap ettiği görüldü.

Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde son yıllarda Rus Kiril alfabesi yerine Latin alfabesinin kullanımına yönelik kararlar alındığı da biliniyor. Geçen ay Özbekistan hükümeti aşamalı olarak Latin alfabesine geçilmesine ilişkin yol haritasını içeren kararı onayladı. Karara göre, 1 Ocak 2023'ten itibaren ülkedeki tüm kurum ve kuruluşların faaliyetleri ile resmi yazışmaları, Kiril yerine Latin alfabesiyle yapılacak.

Ocak ayında da Kazakistan Ulusal Alfabe Komisyonu, 2023 - 2031 yılları arasında ülkede kademeli olarak kullanılmaya başlanacak Latin harflerine uyarlanan yeni Kazak alfabesinin tanıtımını yaptı. 1940'tan itibaren Kiril alfabesini kullanan Kazakistan, 2017'de kademeli olarak Latin alfabesine geçme kararı almıştı. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan aynı zamanda Türk Keneşi'ni oluşturuyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ
YORUMLAR 9
  • Hamdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Türk Milleti olarak belki 1200 senedir Kuran alfabesini kullanıyorduk. Sonra Chp geldi ve latin alfabesini ZORUNLU OLARAK Milletimize verdi. Bu Dünya'da gorülmemis bir dayatmadir. Bu Chp nerden geldi, Mars danmı geldi?
    Cevapla
  • vatan 3 yıl önce Şikayet Et
    İntenette detaylı tarihi belgelerle türkiye projesini okuyup öğrenebilirsiniz. osmanlı neden yıkıldı, türkiye neden kuruldu.Haim Nahum, Emanuel Karasso, Moiz Kohen ve niceleri. İngiliz genelrallerin ve dönemin başkonsoloslarının hatıratları var ingilizce. Anlayabilirseniz gidin okuyun gerçek tarihi öğrenin.
    Cevapla
  • yorumcu 3 yıl önce Şikayet Et
    bende hep onu savunurum madem Atatürk milliyetçiydi (arap ve fars karışımı) alfabeyi kaldırdıda latin alfabesini neden getirdi..GÖKTÜRK alfabesi getirseydi sonuna kadar savunurdum ama şimdi alfabe değişimini ingiliz projesi olarak görüyorum....ruslarda ihtilal yaptı ama alfabe değiştirmedi....
    Cevapla
  • Bora 3 yıl önce Şikayet Et
    Latin alfabesi iyidir ama Osmanlıca keşke öğretilseymiş
    Cevapla
  • YÖRÜKBEY 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünya duysun inanın gözlerimiz yaşardı. Saygılar selamlar olsun. Kırgız ve Özbek kardeşlerimize.
    Cevapla
  • TÜRK 3 yıl önce Şikayet Et
    Tek temennim birgün, Türk birliğinin kurulması. Balkanlardan Orta Asyaya kadar engelsiz dolaşım. Başka hiçbir ülkeyide bu birliğe sokmayacaksın.
    Cevapla
  • evladiosmanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    ooooolaaaaacak. şüphesiz.
    Cevapla
  • 44((◉‿◉))44 3 yıl önce Şikayet Et
    Öze dönmek ne kadar güzel.içimizdeki yunanlılara duyurulur
    Cevapla
  • Chngr 3 yıl önce Şikayet Et
    Ozumuz latin alfabesi mi? Keske gercek anlamda ozumuze donebilsek....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor