Guardian'ın haberi 1 Nisan şakası çıktı

Süveyş Kanalı'nın kapanmasının ardından Guardian gazetesi "BM'nin alternatif bir kanal" arayışına girdiğini yazmıştı. Yayınlanan haber 1 Nisan şakası çıktı.

Guardian'ın haberi 1 Nisan şakası çıktı
Guardian'ın haberi 1 Nisan şakası çıktı
GİRİŞ 02.04.2021 15:10 GÜNCELLEME 02.04.2021 15:10
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış
  • Dünya deniz taşımacılığının adeta bel kemiği olan Süveyş Kanalı, bir hafta süreyle Ever Given isimli geminin karaya oturması nedeniyle kapandı.
  • Yolun kapanması nedneiyle taşımacılık trafiği durma noktasına gelirken, oluşan ekonomik zarar henüz hesaplanamadı.
  • Yeni bir krizin oluşmaması adına harekete geçen BM, İsrail-Mısır sınırında Süveyş'e alternatif bir kanal açılması planını gündeme getirdi.
  • Guardian'da konuya ilişkin yayınlanan bir haberin 1 Nisan şakası olduğu ortaya çıktı.

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan bir habere göre BM yetkilileri, bu güzergahta yeni bir kanalın açılması için harekete geçtiği ifade edildi. Akabe Körfezi'nde açılması planlanan kanal, Süveyş'e alternatif olacağı ifade edildi.

"BEŞ YIL İÇERİSİNDE"

Daha önce BM adına bu konuda fizibilite çalışması yapan OFP Lariol adlı uluslararası tünel açma şirketi, "2'nci Süveyş"in beş yıl içinde kazılabileceğini açıklamıştı.

Çalışmayı yürüten ekipten Iver Shovel, "Süveyş Kanalı'nda kazı çalışmalarının başladığı 1850'lerden bu yana teknoloji önemli ölçüde değişti" dedi.

Shovel, "Yeni kanalla ilgili sorun, buraya su verilmesiyle Akdeniz'deki su seviyelerinin hafif şekilde düşmesi, daha geniş ve uzun sahillerin ortaya çıkması olasılığı" diye konuştu.

BM KOMİSYONU ÇALIŞMALARDAN HABERDAR

Guardian, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın BM Ticaret Yolları Komisyonu tarafından yürütülen çalışmalardan haberdar olduğunu aktardı.

Gazeteye göre bir hükümet yetkilisi, İngiltere'nin bu projede rol oynamaya hazır olduğunu belirterek "Bu konuda uzmanlığımız var ve Kuzey İrlanda için hazırlanan taslak planlarımızı paylaşabiliriz" dedi.

"FİRAVUNLAR KANALI"

BM'nin incelediği diğer bir olasılık da Kızıl Deniz'i Nil'e bağlayan antik Firavunlar Kanalı'nın yeniden canlandırılması.

Pers İmparatoru 1. Darius döneminde açılan kanal 769 yılında kapanmıştı.

Bölgede su yönetimi alanında fizibilite çalışmaları yürüten Mo Sez adlı bir uzman, bu olasılık için "heyecan verici bir öneri" dedi.

Ancak uzmanlar Nil Nehri'nin Ever Given gibi 20 bin konteyner taşıma kapasitesine sahip dev gemilerin geçişi için uygun olmayacağını söylüyor. Ancak gemilerin yükünü burada daha küçük gemilere nakledebileceği söyleniyor.

GEÇMİŞTE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

Daha önce Suriye ve Irak'tan geçecek yeni bir kanal açılması önerisi tehlikeli bulunarak reddedilmişti.

Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'ı Kızıldeniz'e bağlayan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

1869'da açılan, yılda 19 bin geminin kullandığı, Asya ile Avrupa arasındaki en kısa deniz yolu olan 193 kilometre uzunluğundaki kanalın bir hafta süreyle kapanması Avrupa'ya mal sevkiyatına sekte vurmuştu.

"1 NİSAN ŞAKASI ÇIKTI"

Guardian'da yer alan ve BBC Türkçe'nin de İngilizceden çevirerek yayımladığı haberin 1 Nisan şakası olduğu ortaya çıktı. Guardian haberi 1 Nisan kategorisinden yayınlarken, konuya ilişkin BBC'den açıklama geldi.

BBC'nin Türkçe servisi yaptığı açıklamada okurları ve takipçilerinden özür diledi.

KAYNAK: BBC, GUARDİAN
YORUMLAR 5
  • FM.. 3 yıl önce Şikayet Et
    İsrail'in planı olduğu kesinleşmiş oldu.
    Cevapla
  • cemil 3 yıl önce Şikayet Et
    altindan yine israil cikti
    Cevapla
  • Hacivat 3 yıl önce Şikayet Et
    Bm nin cani cehenneme süves kanali kapatilmali vahsi hacli batiya calisiyor ayni bm gibi müslümanlar öldümü hic harekete gecmez ama ikinci kanalacacak soytarilar
    Cevapla
  • Kafkasyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    E daha ne bir alternatif güzergah ta 769 yılında iranlı darius kullanmış nediye kapatılmış. Tekrar aynı alan tespit edilip yeniden açılabilir. Bunda mısır kazançlı çıkar küçük tonajlıları bu yöne sevk edersin
    Cevapla
  • avrupa 3 yıl önce Şikayet Et
    ve maalesef israil yine oyunu kazandi. allah belasini versin israilin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”