AB Komisyonu üyesi Breton: Sputnik V aşısı AB’ye çok geç ulaşacak

AB Komisyonu üyesi Breton, Sputnik V’nin Avrupa düzenleyicisinin onayından sonra dahi Avrupa Birliği’ne (AB) ‘çok geç’ ulaşacağını belirtti.

AB Komisyonu üyesi Breton: Sputnik V aşısı AB’ye çok geç ulaşacak
AB Komisyonu üyesi Breton: Sputnik V aşısı AB’ye çok geç ulaşacak
GİRİŞ 12.04.2021 03:15 GÜNCELLEME 12.04.2021 03:17

Avrupa Komisyonu'nda aşılama politikalarını denetleyen Avrupa Komisyonu İç Pazar Sorumlusu Thierry Breton, Alman Der Spiegel dergisine demecinde Rusya’nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı geliştirdiği Sputnik V aşısının Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) onayından sonra dahi AB’ye çok geç ulaşacağını ifade etti.

Breton, “Avrupa İlaç Ajansı’nın Sputnik V'yi inceleyip doğru değerlendirme yapacağına inanıyorum. Ancak olası onay, aşının yeterli miktarlarda üretilebileceği anlamına gelmez. İlgili üretimin kurulması ve genişletilmesi genellikle aylar sürer. Yazın imkanlar dahilinde tüm Avrupalıları aşılamak olan hedefimiz için Sputnik V çok geç gelmiş olacak” diye konuştu.

Breton aynı zamanda AB’nin yaz aylarında toplu bağışıklığı sağlamak için yeterli miktarda aşıya sahip olacağını ifade etti.

Daha önce 'İhtiyaç yok' demişti

Thierry Breton daha önce Avrupa'nın Sputnik V'ye ihtiyacı olmayacağı, bölgede halihazırda kullanım için onaylanmış dört aşının toplu bağışıklığa ulaşmak için yeterli olduğu açıklamasında bulunmuştu. Sputnik V’yi ‘iyi aşı’ olarak nitelendiren Breton, Rus aşısının AB ülkelerinde üretilmesi gerektiğini, ancak halihazırda AB'deki üretim kapasitelerinin büyük kısmının tamamen dolu olduğunu ve bu konuda Rusya’nın yardımının gerekebileceğini ifade etmişti.

60 ülkede tescil edildi: Etkinlik oranı yüzde 91.6

Rus koronavirüs aşısı Sputnik V, toplam nüfusu 1.5 milyar kişiyi aşan 60 ülkede tescil edilmiş durumda. Dünyanın en saygın tıp dergisi The Lancet, faz 3 klinik testlerinin sonuçlarına göre Sputnik V’nin etkinliğinin yüzde 91.6 olarak teyit edildiği bir makale yayınlamıştı.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk profesör 'Dubai' gerçeğini açıkladı!
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar