İsrail'den itiraf etti: Saldırının arkasında!

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), İran'daki Natanz Nükleer Tesisi'nde meydana gelen kazanın arkasında İsrail istihbarat servisi Mossad'ın olduğunu iddia etti.

İsrail'den itiraf etti: Saldırının arkasında!
İsrail'den itiraf etti: Saldırının arkasında!
GİRİŞ 12.04.2021 10:25 GÜNCELLEME 12.04.2021 10:50
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İran'ın İsfahan eyaletindeki Natanz Nükleer Tesisi'nde önce elektrik dağıtım ağında meydana gelen bir "kaza" olarak kamuoyuna duyurulan, sonrasında ise "terör eylemi" olduğu yönünde açıklamalar yapılan olaya ilişkin KAN tarafından bir iddia ortaya atıldı.

KAN'ın istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberde, olayın arkasında Mossad'ın olduğu ve tesisteki zararın İran'ın açıkladığından büyük olduğu belirtildi.

SALDIRININ ARKASINDA MOSSAD VAR

Söz konusu zararın, ülkenin uranyum zenginleştirme kapasitesine darbe vurduğu ifade edilen haberde, olayın zamanlamasının da tesadüf olmadığı aktarıldı.

Haberde, İsrail kabinesinin, İran konusunu ele almak üzere 18 Nisan Pazar günü toplanacağı ve kabine toplantısında İran nükleer anlaşması için yürütülen müzakereler ve bölgede İran'la yaşanan gerilimin görüşüleceği kaydedildi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İsfahan eyaletindeki Natanz Nükleer Tesisi'ne yapılan saldırının arkasında İsrail'in olduğunu ileri sürerek, intikam alacaklarını belirtti.

İRAN'DAN "İNTİKAM YEMİNİ!"

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Zarif İran Meclisi Milli Güvenlik Komisyonuna İran ve ABD'nin nükleer anlaşmadaki taahhütlerine dönmesi için sürdürülen müzakereler hakkında bilgi verdi.

Natanz Nükleer Tesisi'ne yapılan saldırıya değinen Zarif, İsrailli yetkililerin "İran'a yönelik ABD yaptırımlarının kaldırılmasına izin vermeyeceklerini" belirten ifadeleri açıkça dile getirdiklerini kaydetti.

Söz konusu eylemin de İran'ın ABD yaptırımlarını kaldırmaya yönelik sürdürdüğü müzakereleri hedef aldığını belirten Zarif, şu şekilde konuştu:

"Siyonistler baskıcı yaptırımları kaldırma yolundaki başarının intikamını İran halkından almak istiyor. Ancak, izin vermeyeceğiz ve bu eylemin intikamını siyonistlerden alacağız." ifadelerini kullandı.

NÜKLEER ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Müzakere sürecini "hassas" olarak nitelendiren Zarif, bu süreçte ülkesinin nükleer tesislerinin ve nükleer bilimcilerinin korunmasına özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Zarif, İsrail'in cevabını "daha fazla nükleer ilerlemeyle" alacağını sözlerine ekledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade de çeşitli kaynakların olayın arkasında İsrail'in olduğunu doğruladığını kaydederek, "İran'ın tavrı zamanı geldiğinde İsrail'den intikam almak olacak." ifadesini kullandı.

Hatibzade, ülkesinin nükleer çalışmalarının azalmayacağını vurguladı.

Dün sabah saatlerinde Natanz Nükleer Tesisi'nin elektrik dağıtım ağında bir kaza meydana geldiği bildirilmişti. Yapılan incelemelerin ardından akşam saatlerinde, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, olayın "terör eylemi" olduğunu duyurmuştu.

TESİS DAHA ÖNCE DE HEDEF ALINMIŞTI

İran'ın Natanz Nükleer Tesisi'nde Temmuz 2020'de de yangın çıkmış ve İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesinden bir gün sonra, 28 Kasım'da yapılan açıklamada, bunun İsrail tarafından gerçekleştirilen sabotaj olduğu açıklanmıştı.

Söz konusu tesiste cumartesi günü Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla önceki santrifüjlere kıyasla 10 kat daha fazla uranyum üretecek 164 adet IR6 santrifüj zinciri devreye sokulmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Ergün 3 yıl önce Şikayet Et
    40 yıldır yani 1979 dan beridir, intikam yeminleri var ancak hiç bir zaman ne itraile nede coni lere 1 kurşun atmamışlardır bu muta nikahçıları...
    Cevapla
  • ccc 3 yıl önce Şikayet Et
    Sanırım iranı da biz kurtaracaz...
    Cevapla
  • hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Eeeee iran sonraaaa
    Cevapla
  • zaza 3 yıl önce Şikayet Et
    Bildim bileli intikam yemini ediyorsunuz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal öneri: "Filistinliler infaz edilsin"
ABD'nin sır gibi sakladığı projesi 'C4ISRNET'