Beyaz Saray'dan 'Nükleer terör' açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, İran'ın İsfahan kentindeki Natanz Nükleer Tesisinde meydana gelen kazada hiçbir müdahalelerinin olmadığını söyledi.

Beyaz Saray'dan 'Nükleer terör' açıklaması
Beyaz Saray'dan 'Nükleer terör' açıklaması
GİRİŞ 12.04.2021 20:24 GÜNCELLEME 12.04.2021 20:24
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Sözcü Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, Natanz Nükleer Tesisindeki kazadan haberdar olduklarını belirtti.

Psaki, "ABD'nin bu konuda hiçbir şekilde dahli olmadı. Kazanın nedenleri ya da etkilerine ilişkin spekülasyonlara ekleyecek bir şeyimiz yok." dedi.

Söz konusu kazanın, İran ile Viyana'daki nükleer anlaşma görüşmelerine etkisine ilişkin Psaki, "Bu görüşmelere katılımımızda bir değişiklik yok." ifadelerini kullandı.

Psaki, kazanın İsrail'in bir sabotajı olduğu iddialarına ilişkin "Kazanın nedeni ya da sorumlularına ilişkin daha fazla söyleyecek bir şeyimiz yok. Bizim İran ile odak noktamız diplomasi alanında ilerlemek." değerlendirmesinde bulundu.

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, dün sabah, Natanz Nükleer Tesisinin elektrik dağıtım ağında kaza meydana geldiğini bildirmiş, olayın nedenine ilişkin incelemelerin devam ettiğini söylemişti.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi de tesiste meydana gelen kazanın "terör eylemi" olduğunu ileri sürmüştü.

- Tesis daha önce de hedef alınmıştı

İran'ın İsfahan kentindeki Natanz Nükleer Tesisinde Temmuz 2020'de yangın çıkmış ve İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesinden bir gün sonra 28 Kasım'da yapılan açıklamada, bunun İsrail tarafından gerçekleştirilen sabotaj olduğu açıklanmıştı.

Söz konusu tesiste 10 Nisan'da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla önceki santrifüjlere kıyasla 10 kat daha fazla uranyum üretecek 164 IR6 santrifüj zinciri devreye sokulmuştu.

YORUMLAR 4
  • Bulut 2 yıl önce Şikayet Et
    Ula humeyniyi bilerek iranin basina geçirdiniz ve şimdi iran halkını halkini da islam aleminide kandırıyorlar 40yildi müslümanlar buna inanıyor
    Cevapla
  • Ceddin dede 2 yıl önce Şikayet Et
    İsrael abd ye gerek duymadan hallediyor iranı...!
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Cernobile de abd siber saldiriyla havaya ucurdu iranada aynisini yapti tam yapamadi simdi algi operasyonu yapiyor sivil halki da hedef almis oldu
    Cevapla
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    zaten usa mi var israil ne isterse usa uyar kisaca israil cikar yine bence sayisiz nukler silah yapacak yoksa durmadan eziyet eder bunlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış