İngiltere'den Rusya'ya gözdağı: Karadeniz'e çıkarma

Times gazetesi, İngiliz Donanması’nın Ukrayna ile dayanışma göstergesi olarak mayıs ayında Karadeniz’e iki savaş gemisini göndereceğini yazdı.

İngiltere'den Rusya'ya gözdağı: Karadeniz'e çıkarma
İngiltere'den Rusya'ya gözdağı: Karadeniz'e çıkarma
GİRİŞ 18.04.2021 12:27 GÜNCELLEME 18.04.2021 13:20
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

İngiliz Times gazetesi, Kraliyet Donanması’ndaki kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Ukrayna ve NATO'daki müttefikleri ile dayanışma içerisinde olduğunun işareti olarak, İngiltere’nin, iki savaş gemisini Karadeniz’e göndereceği belirtildi.

TANSİYONU TAVAN YAPTIRACAK ÇIKARMA

İngiliz gemilerin söz konusu yer değiştirmesi, Ukrayna’nın doğusunda gerilimin son yıllarda görülmemiş derecede yükselmesini izliyor.

Times’ın haberinde ayrıca, uçak gemisi Queen Elizabeth’te yer alan F-35 jetleri ile Merlin helikopterlerinin gerekmesi hâlinde Karadeniz’e gönderilen gemilere havadan destek vereceği kaydedildi.

Queen Elizabeth uçak gemisinin kendisininse Akdeniz’de kalmaya devam edeceği belirtildi.

Ukrayna’nın doğusunda gerilimin bir defa daha yükselmesi ve NATO ülkelerinin bazı gemilerini Karadeniz’e yönlendirmesi nedeniyle Rusya da Kırım dahil sınırlarını korumak adına bazı güçlerini bölgeye kaydırmış durumda.

ABD VAZGEÇMİŞTİ

Washington yönetimi daha önce Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca iki savaş gemisinin Karadeniz’e geçeceğine dair Türkiye’ye bildirimde bulunmuş, savaş gemilerinin 14 ve 15 Nisan’da Türk boğazlarından geçerek Karadeniz’e açılacağı açıklanmıştı. Türk diplomatik kaynaklar, ABD'nin Türkiye’ye geçişin iptal edildiğini bildirdi. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin Türkiye’ye yaptığı bildirime göre daha önce açıklanan iki savaş gemisinin geçişi iptal edilmişti.

NATO'DAN MOSKOVA'YA  'KERÇ BOĞAZI'  UYARISI 

NATO Sözcüsü Oana Lungescu dün Rusya'nın Karadeniz'in bir bölümünde deniz erişimini kısıtlama planları yaptığına ilişkin haberler üzerine açıklama yaptı. Kerç Boğazı dahil olmak üzere Karadeniz'in bazı kısımlarında Rusya'nın erişimi kısıtlama planlarıyla ilgili haberlerden endişe duyduklarını ifade eden Lungescu, böyle bir hamlenin gayrimeşru olacağını, Rusya'nın istikrarsızlaştırıcı tutumunun daha geniş bir örneğini teşkil edeceğini belirtmişti. 

Lungescu, "Rusya'ya, Azov Denizi'ndeki Ukrayna limanlarına serbest erişimi sağlaması ve serbest seyrüsefere izin vermesi çağrısında bulunuyoruz. Rusya, Kırım'ı yasa dışı ilhakından bu yana yarımada içinde ve çevresinde askeri varlığını ciddi ölçüde artırmıştır. Rusya'nın Kırım'da, Karadeniz'de ve Azov Denizi'nde devam eden askeri mevcudiyetini artırma çalışmaları Ukrayna'nın bağımsızlığına daha büyük tehdit oluşturmakta ve bölgenin istikrarını baltalamaktadır." ifadesini kullanmıştı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 12
  • halit 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD we ingilterenin destek ciktigi ülkeler nedense hep parcalandi demeki ukraynadan hayir bekleme daha
    Cevapla
  • erbat 3 yıl önce Şikayet Et
    bir fuzeye bakar d3nizin dibini boylatir putin bunlara
    Cevapla
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ukranya ABD’nin umrunda değil ABD’nin asıl derdi Rusya’yla iş yapan ülkelerin anlaşmalarını bozup kendi safına çekmek. Yarın öbür gün NATO devreye girerse bizim Akkuyu, doğalgaz anlaşmaları ve S-400 falan hepsi gider ve ABD’nin ekmeğine yağ sürülür. ABD veriyor Ukrayna’ya bu gazı ama Ukrayna ateşle oynuyor resmen. Batılı ülkeler uzak dursun Karadeniz bölgesinden
    Cevapla
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Eğer Karadeniz’e batılı ülkeler de dahil olursa bu bizim için bir felaket olur. Bu iş bu kadar basit bir iş değil ve maalesef yukarı türkürsek bıyık aşağı tükürsek sakal. Türkiye gerilimin artmasını istemiyor doğal olarak sonuçta hem Ukrayna’yla savunma sanayii alanında özellikle motor projelerinde ortaklıklar mevcut ve hatta Çin’in almak istediği ama alamadığı Motor Sich firmasının %50’sine ortak olun diye bir teklif verdi Ukrayna. Rusya’dan azımsanmayacak kadar çok para kazanıyor ülkemiz turizm sayesinde ayrıca S-400 gibi yine savunma anlaşmaları mevcut. Bunların yanı sıra enerji konusunda da anlaşmalar var en basitinden örneği Akkuyu nükleer santrali.
    Cevapla
  • YILDIRIM 3 yıl önce Şikayet Et
    Şahsen karar mercii olsam İngiliz savaş gemilerini Karadeniz’e geçirmem. Bunlar ne yapıp edip bir alçaklık-kalleşlik edip bunu Türkiye'nin aleyhine çevirirler. İngiliz’in hedefi asırlardır İslam ve Türklerdir, hiçbir zaman Ruslar olmamıştır. Zira şu anda ivmelenen Savunma Sanayimizin önünü kesmek, gelecekte muhtemel olabilecek Türk Birliğini engellemek için dost görünüp türlü entrikalar çevirebilirler. NATO da sözde müttefikiz, ancak Türklerin küresel bir güç olmasını (Türk Dünyası Birliğini) engellemek için Ruslarla danışıklı bir dövüşe anlaşmış olabilirler. Çünkü, Türk Dünyası Birliğini, Rusya da istemez. ABD ile de sözde müttefikiz ama bu bölgede bize karşı teröristleri silahlandırıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Refah'ı işgal eden İsrail'den skandal savunma: Barış anlaşmasını ihlal etmiyorlarmış!
Bir babanın en acı hatıra kaydı: Okula uğurladığı oğlunun kazasını çekti!