Atatürk'ün 100 yıl önceki Ermeni olayları mülakatı ortaya çıktı

Ermeni soykırımı yalanları yeniden gündem konusu olurken, 100 yıl önce Atatürk'ün Amerikalı bir gazeteciye konuya ilişkin verdiği mülakat ortaya çıktı.

Atatürk'ün 100 yıl önceki Ermeni olayları mülakatı ortaya çıktı
Atatürk'ün 100 yıl önceki Ermeni olayları mülakatı ortaya çıktı
GİRİŞ 26.04.2021 15:58 GÜNCELLEME 26.04.2021 15:58
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Ermeni yalanları, ABD Başkanı Joe Biden'ın açıklamalarıyla yeniden tavan yaptı. Biden'ın 1915 olaylarını soykırım olarak tanımasına yönelik tepkiler her geçen gün daha da artarken, yüz yılı aşan bu yalan ile mücadelenin geçmişte de yaşandığı ortaya çıktı.

ATATÜRK ABD'Lİ GAZETECİYE MÜLAKAT VERMİŞ

Mustafa Kemal Atatürk, Ermeni iddialarına karşı mücadeleye iddialar ilk ortaya çıktığı günlerde başlarken, Atatürk'ün ABD'li bir basın mensubuna konuya ilişkin verdiği cevaplar gün yüzüne çıktı

100 yılı aşkın bir süre önce, yani 3 Mart 1921’de Amerikalı gazeteci Clarence K. Streit ile röportajında da 1915 olaylarına ilişkin açıklamalar yapmıştı. Atatürk’ün yanıtları özetle şöyle:

C.K.Streit: “Harbi Umumi esnasında yapıldığı ağızlarda dolaşan Ermeni katliam ve tehciri hakkında hükümetinizin resmi görüşü nedir?”

Atatürk: “Rus ordusu 1915’te bize karşı büyük taarruzunu başlattığı bir sırada o zaman çarlığın hizmetinde bulunan Taşnak Ermeni Komitesi, askeri birliklerimizin gerisinde bulunan Ermeni ahalisini isyan ettirmişti. İkmal ve yaralı konvoylarımız acımasız şekilde katlediliyor, gerimizdeki köprüler ve yollar tahrip ediliyor ve Türk köylerinde terör hüküm sürdürülüyordu. Çeteler, silah, cephane ve iaşe ikmallerini bazı büyük devletlerin daha barış zamanından kendilerine kapitülasyonların bahşettiği dokunulmazlıklardan istifade ederek büyük stoklar husule getirmeye muvaffak oldukları Ermeni köylerinden yapıyordu.

İngiltere’nin barış zamanında ve harp sahasından uzak olarak İrlanda’ya reva gördüğü muameleye kayıtsız bakan dünya, Ermeni ahalisinin tehciri hususunda almaya mecbur kaldığımız karar için bize karşı haklı bir ithamda bulunamaz. Bize iftiraların aksine, tehcir edilmiş olanlar hayattadır ve çoğu, şayet İtilaf devletleri bizi tekrar harp etmeye zorlamasa idi, evlerine dönmüş olurlardı.”

'AMERİKAN GENERALİ ŞAHİTTİ'

C.K.Streit: “Ermeniler ve Rumlar tarafından Türklere karşı vukuu rivayet edilen katliam hakkında ne dersiniz?”

Atatürk: “Gerek Umumi harp sırasında gerek Mütareke’den sonra Ermeniler ve Rumlar tarafından Müslüman ahaliye yapılan zulümler üzerinde durmak uzun bir hikâye olur. Brest-Litovsk Antlaşması’nın yapılmasını müteakip Rusların Doğu vilayetlerimizi tahliyeye başladıkları sırada Ermeni çetelerinin yapmış oldukları katliam ve tahribat herkesin malumudur. Sivas’ta benimle görüşen, daha sonra bu bölgeleri ziyaret edip Ermeni çetelerinin davranışları hususunda gözlemlerde bulunan Amerikalı General Harbord, Amerikan kamuoyunun malumat temin edebileceği bir şahidimizdir. Taşnaklar daha sonra da Kars ve Oltu bölgelerinde Alexandropol Antlaşması’na kadar cinayetlerine devam etmişlerdir.”

'ERİVAN'DAKİ MÜSLÜMANLARI KATLEDİYORLAR'

Atatürk’ün, TBMM’de 24 Nisan 1920’de, devam eden Ermeni çetelerinin katliamları hakkındaki açıklamaları da özetle şöyle:

“Ermeniler, Erivan Ermeni Hükümeti bölgesi dâhilinde İslam ahaliyi imha etmekle meşguldür. Biz, İngilizleri, Amerikalıları aleyhimizde tahrik etmemek ve her nasılsa Harbi Umumi’de yapılmış olan vakanın tekrarlanmasına dair şüphe vermemek için bu malum bölge dâhilinde bulunan İslam ahalinin sınırımızı geçmek suretiyle alenen yardımlarına dahi koşmakta tereddüt ettik. Fakat oradaki İslam ahali her taraftan hamisiz kalınca kendi hayat ve namuslarını muhafaza ve müdafaada tereddüt etmediler.”

ANKARA'DA 26 GÜN

ABD’li gazeteci Clarence K. Streit, Public Ledger adlı gazete için çalışırken 1921’de Türkiye’ye geldi. Anadolu’yu gezdi, Ankara’da 26 gün kaldı. Yüzlerce fotoğrafla desteklediği notlarını ve Atatürk ile röportajını kitap olarak yayımlamak için bir araya getirdi. Bu kitap yıllar sonra Osmanlı tarihçisi Heath Lowry tarafından ‘Bilinmeyen Türkler’ adıyla yayımlandı.

NUTUK'TAKİ CEVAPLAR

Atatürk, Nutuk’ta Ermeni çetelerinin Anadolu’da yaptığı katliamları şöyle anlatıyor: “Şüphe etmemek gerekirdi ki, Ermeni katliamı konusundaki sözler, gerçeğe uygun değildir. Aksine güney bölgelerinde, yabancı kuvvetler tarafından silahlandırılan Ermeniler, gördükleri koruyuculuktan cesaret alarak bulundukları yerlerdeki Müslümanlara saldırmaktaydılar. İntikam düşüncesiyle her tarafta insafsız bir şekilde öldürme ve imha siyaseti gütmekteydiler. Maraş’taki feci olay bu yüzden çıkmıştı. Yabancı kuvvetlerle birleşen Ermeniler, top ve ağır makineli tüfeklerle Maraş gibi eski bir Müslüman şehrini yerle bir etmişlerdi. Binlerce çaresiz ve suçsuz ana ve çocukları işkenceyle öldürmüşlerdi.

"Yirmi gün devam eden Maraş katliamında, Müslümanlarla birlikte şehirde kalan Amerikalıların, bu olay hakkında İstanbul’daki temsilciliklerine çektikleri telgraf, bu faciayı yaratanları, yalanlanamayacak bir şekilde ortaya koymaktaydı."

Adana ili içindeki Müslümanlar, tepeden tırnağa kadar silahlandırılan Ermenilerin süngülerinin baskısı altında her dakika öldürülmek tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyorlardı. Canlarının ve bağımsızlıklarının korunmasından başka bir şey istemeyen Müslümanlara karşı uygulanan bu zulüm ve yok etme politikası, uygar dünyanın dikkatini çekecek ve onları insafa getirecek nitelikteyken, aksinin yapıldığını iddia ederek ondan vazgeçilmesini isteme gibi bir teklif nasıl ciddi olarak kabul edilebilirdi?”

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 13
  • Gurbetçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl olursa CHP sessiz kalır HDP'nin asılsız Ermeni laflarına. Aha gördük ne kadar Atatürk'çüsünüz. Sizin hepinizin Müslümanlara olan nefretiniz nerden geliyor? Dış güçler sizin güzel besliyor. Her pislik sizden beklenir. İP ve SP nasıl satılmışlar ve kedi gibi her şeye evet diyor. Bunları görmemek imkansız! Ya Rabbi bizi ancak sen ve sana iman kurtarır
    Cevapla
  • Smart 2 yıl önce Şikayet Et
    İt ürür kervan yürür. İftiralara ulu önder nasıl cevap vermişse yine milletin adamı Reis'te aynı cizgide cevap veriyor. Sahte Atatürkçüler ise ihanetlerine devam ediyor.
    Cevapla
  • Beka-i İslam 2 yıl önce Şikayet Et
    haklı olduğumuz mevzuyu tüm dünyaya anlatamadıysak bu bizim ayıbımızdır.
    Cevapla
  • VATANSEVER 2 yıl önce Şikayet Et
    Yani bırakın Zengezuru Erivan bile öpöz türk yurdu idi, duysun bunu ermeni azınlıklar.
    Cevapla
  • Halıl 2 yıl önce Şikayet Et
    Chp lıler okuyun Atatürk ne demiş..Kaftancıoğluda ermenılerı koruyp kolluyor..iyi partı vede saadet de kaftancıoğluna birşey demiyor..yazık..sahte Atatürkcüler sizi..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...