Hindistan'da korkutan rekor: Günlük en yüksek vaka ve can kaybı

Hindistan'da günlük vaka ve can kaybı sayısı salgının başından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Hindistan'da korkutan rekor: Günlük en yüksek vaka ve can kaybı
Hindistan'da korkutan rekor: Günlük en yüksek vaka ve can kaybı
GİRİŞ 06.05.2021 17:59 GÜNCELLEME 06.05.2021 17:59
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Hindistan'da günlük vaka sayısı 30 Nisan'da kaydedilen 402 bin 351 vakanın ardından bir kez daha 400 bin eşiğini geçerek yeni bir zirveyi gördü.

Can kayıpları ise her gün yeni zirve noktalarını görerek artışını sürdürüyor. Önceki gün 3 bin 780 can kaybı kaydedilirken, son 24 saatte bu sayı 3 bin 980 oldu.

SAYILAR DAHA DA ARTABİLİR

Uzmanlar, gerçek vaka ve ölü sayısının belirtilenden çok daha yüksek olabileceği uyarısını yapıyor.

Günlük en fazla vaka ve ölüm kaydedilen ülke olan Hindistan'da toplam vaka sayısı 21 milyon 77 bin 410 bine, toplam can kaybı 230 bin 168'e ulaştı.

Ülkede, 3 milyon 566 bin 398 hastanın tedavisi ise devam ediyor.

OKSİJEN SIKINTISI

Hint medyasındaki haberlere göre, COVID-19 vakalarındaki artışın yanı sıra tıbbi oksijen sıkıntısı nedeniyle sağlık sisteminde sorunlar baş gösteriyor.

Times of India, Hindistan'ın güneyindeki Çengalpet kentinde, solunum cihazına bağlı COVID-19 hastalarına oksijen sağlayan boru hattında yaşanan arıza nedeniyle 11 hastanın hayatını kaybettiğini yazdı. Hastanede oksijen ihtiyacının son 1 haftada 2 katına çıktığı belirtildi.

"HİNDİSTAN YETERLİ OKSİJENE SAHİP"

Ülkede vakaların nisan başından itibaren tırmanışa geçmesi nedeniyle tıbbi oksijen ihtiyacı son 1 ayda 7 kat artarken, hükümet yeni oksijen üretim tesisleri kurmak ve sıvı oksijen tank ve tüplerini ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırmakta zorluk çekiyor.

Ülkedeki hastanelerin çoğu kendi oksijenini üretme kapasitesine sahip değil.

Sağlık Bakanı Harsh Vardhan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Hindistan'ın yeterli oksijene sahip olduğunu fakat üretim tesislerinin büyük bölümü ülkenin doğusunda yer aldığından, vakaların yoğunlaştığı batı ve kuzey bölgelere oksijen ulaştırılmasında sorunlar yaşandığını belirtti.

Acil oksijen temini için Hindistan ile Körfez ülkeleri Bahreyn ve Kuveyt arasında ikmal köprüsü oluşturulduğu duyuruldu.

AŞILAMA KAMPANYASI

Nüfusu 1,4 milyara yaklaşan Hindistan'da aşılama kampanyasının başlatıldığı 16 Ocak'tan bu yana 162 milyon 513 bin 339 doz aşı yapılsa da kampanya henüz salgını durdurabilecek düzeye ulaşmadı.

Dünyanın en büyük aşı üreticisi konumundaki Hindistan Serum Enstitüsünün (SII) Üst Yöneticisi (CEO) Adar Poonawalla, İngiliz Financial Times gazetesine verdiği röportajda, aşı sıkıntısı olduğu ve bunun birkaç ay süreceği uyarısını yapmıştı.

AstraZeneca firmasıyla üretim anlaşması bulunan ve Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) COVID-19 Aşıları Erişim Programı için de aşı üretmeyi taahhüt eden enstitünün acil iç talebe yanıt vermek zorunda olması, dünyadaki aşı tedarikini de olumsuz etkileyebilir.

20 MİLYON ASTRAZENECA AŞI

ABD, İngiltere, Almanya ve diğer ülkeler Hindistan'a ilaç, test kiti ve tıbbi oksijen yardımlarının yanı sıra aşı yapımında kullanılan maddelerin ihracını da yoğunlaştırdı.

ABD'nin Yeni Delhi Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Dabiel B. Smith, ülkeye ulaştırılan aşı bileşenlerinin 20 milyon AstaZenaca aşısının üretilmesine yardımcı olacağını açıkladı.

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARINDAN FERAGAT

SII Üst Yöneticisi Poonwalla, aşı üretiminde gerekli bazı ham maddeler için uygulanan ambargonun kaldırılması amacıyla ABD Başkanı Joe Biden'a çağrı yapmıştı.

ABD, aşı üretimini desteklemek için COVID-19 aşıları üzerindeki fikri mülkiyet haklarından feragat edilmesini gündeme getirmişti. Böyle bir adımın da Hindistan'daki aşı üretimini canlandıracağı tahmin ediliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • Metin 2 yıl önce Şikayet Et
    Eyer Hindistan ve ülkemizi nüfus olarak karşılaştırırsak asıl ülkemiz vahim durumda hemide çok vahim
    Cevapla
  • okan 2 yıl önce Şikayet Et
    ulkemizdeki o kadar cok ölüme, o sikintilar yasanmiyorsa saglik sistemi daha iyi demek. sayinin fazla olmasi bulasacak ortamlarin fazla olmasindan ya da basvurularin testlerin fazla olmasindan kaynaklanabilir. saglik sistemimiz kat ve kat fazla ama mumlasmis beyinler var iste. onlari acamadik. isine gelince avrupa ole karsilastir demekki kimse haber vermiyor dersiniz isinize gelince hindistanla karsilastirirsiniz. siyaset gozlerinizi kör etmis.
    Cevapla
  • Abdullah64 2 yıl önce Şikayet Et
    Mesele sağlık sisyemi yükü çekebiliyor mu? Anladin mi?
    Cevapla
  • Genç hc. 2 yıl önce Şikayet Et
    Fakat bizde sağlık sisteminde sıkıntı yaşanmıyor. İlaç ambülans oksijen hastahane yatak yoğun bakım vb. Kimse hastahane koridorunda can vermiyor. Elhamdülillah demek gerek.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Hindistan bizim 18 katımız. Nüfusa oranlarsak bizim ölüm oranımız da vaka sayımızda daha yüksek.
    Cevapla
  • Serkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Yüce yaratıci hindistandaki kardeşlerimize yardımcı olsun dualaramız sizlerlerle gerçekten hindistandaki durum çok feci onun için kuralları uyalım ve maske takmaya sosyal mesafe almaya hijenik kurralara uymaya unutmayalım! Çinden gelen Virüs ne kadar tehlikeli olduğuna hatırlamak gerek!
    Cevapla
  • Denizci 2 yıl önce Şikayet Et
    Zamaninda muslumanlari katlederken boyle dusunurmuydun kardesim hindistan dermiydin acaba biraz hindistani tanimani isterdim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı