Hollanda açıkladı: Türkiye PESCO için resmen başvurdu

Hollanda, Türkiye'nin PESCO savunma anlaşması çerçevesinde yürütülen bir projeye katılmak istediğini teyit etti.

Hollanda açıkladı: Türkiye PESCO için resmen başvurdu
Hollanda açıkladı: Türkiye PESCO için resmen başvurdu
GİRİŞ 18.05.2021 10:01 GÜNCELLEME 18.05.2021 10:01
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Türkiye ilk kez Avrupa Birliği (AB) savunma anlaşması Daimi Yapılandırılmış İşbirliği (PESCO) bünyesindeki bir projede yer almak için başvuruda bulundu. Proje koordinatörü Hollanda Savunma Bakanlığı, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin başvurusunu teyit etti.

Türkiye'nin katılmak istediği proje, askeri personelin ve askeri teçhizatın Avrupa içinde ve dışında hızlı bir şekilde taşınmasını öngörüyor.

Hollanda Savunma Bakanlığının açıklamasında, Türkiye dışında yine NATO üyesi ABD, Kanada ve Norveç'in de projeye katılmak için başvurduğu ve bu ülkelerin başvurularının oybirliğiyle kabul edildiği belirtildi.

Ankara'nın katılım talebinin AB üyesi ülkelerin tamamı tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın Türkiye ile yakın işbirliğine Akdeniz'deki doğal gaz arama faaliyetleri veya Kıbrıs meselesi nedeniyle sıcak bakmayacakları belirtiliyor. NATO üyesi Türkiye'nin başvurusunun reddedilmesinin ise Ankara tarafından hakaret olarak anlaşılabileceği endişesi bulunuyor.

PESCO NEDİR, PESCO NE İÇERİYOR?

Türkiye'nin yer almak istediği milyarlık projenin askeri hareket kabiliyetinin iyileştirilmesini içerdiği belirtiliyor. Hollanda, askeri birliklerin ve askeri araç ile teçhizatın Avrupa içinde naklinin iyileştirilmesine dair projenin koordinasyonunu yürüten üye ülke. Kasım 2020'den bu yana projeye AB üyesi olmayan ülkeler de katılabiliyor.

Avrupa Birliği dönem başkanlığını Almanya'nın yönettiği 2020'nin ikinci yarısında, AB üyesi olmayan ülkelerin de PESCO projelerinde yer alabilmesinin önünü açan düzenleme sunulmuş ve kabul edilmişti. AB üyesi olmayan ülkelerin belli siyasi, yasal ve maddi kriterleri yerine getirmesi şartıyla projelere dahil olması mümkün. Bu kriterlerin başında da söz konusu ülkenin AB'nin değerlerini paylaşması, ayrıca AB ülkeleri ile iyi komşuluk ilişkileri ilkeleri çerçevesinde davranması, ortak güvenlik ve savunma çıkarlarıyla çelişecek adımlar atmaması şartı bulunuyor. PESCO 24 AB üyesi ülkesi müşterekliğinde yürütülüyor.

Mayıs ayı başında Brüksel'de düzenlenen AB ülkeleri savunma bakanları toplantısında Türkiye'nin dahil olmak istediği projeye ABD, Kanada ve Norveç'in de katılabilmesi yönünde izin çıkmıştı. PESCO projeleri, katılımcı ülkelerin tamamı veya bir kısmının iştiraki ile yürütülebiliyor. AB Konseyi de projeye dahil olmak isteyen AB üyesi olmayan ülkelerin gerekli şartları yerine getirip getirmediğini denetlemekle yükümlü. 2017 yılında kurulan PESCO, proje üyesi ülkelere savunma kabiliyetlerini işbirliği içinde geliştirme, operasyonel hazırlık yürütme ve askeri kuvvetlerin katkılarını artırma imkanı tanıyor. PESCO kapsamında şu ana kadar eğitim, kara formasyon sistemleri, deniz ve hava sistemleri, siber güvenlik gibi alanlarda biri tamamlanmış, 46 da süren proje bulunuyor.

GÜNEY KIBRIS VE YUNANİSTAN NE TEPKİ VERECEK?

Geçen yıl Doğu Akdeniz'deki gerilimlerin yaşandığı göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'nin AB’nin ortak savunma projesine iştirak için başvuruda bulunmasına Yunanistan ile Güney Kıbrıs'ın tepkisinin ne olacağı merak konusu. Konuyu ilk kez gündeme getiren Welt am Sonntag gazetesine konuşan, adını vermek istemeyen diplomatlar, "Türkiye ile PESCO çerçevesinde yapılacak bir işbirliğinin AB ile NATO arasındaki işbirliğini iyileştirimesi dışında Türkiye ile Kıbrıs ve Yunanistan arasında da normalleşme sağlamasını umut ediyoruz" dedi.

PESCO, Avrupa Birliği'nin güvenlik ve savunma alanındaki hareket kabiliyetini iyileştirme ve söz konusu alanlardaki zaafiyetin kapatılması amacını hedefliyor. Avrupa'da askeri birliklerle araç ve teçhizatların nakliye ve hareketliliğini kapsayan ve Türkiye'nin de dahil olmak üzere başvurduğu iddia edilen proje 46 PESCO projesinden sadece biri. Söz konusu 46 projeden altısının koordinasyonunu Almanya yürütüyor.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE
YORUMLAR 22
  • Edirneak 2 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE OLMAZSA ZATEN BIR ISE YARAMAZ HANGISININ HANGI KABILIYETI VAR, SAVASLAR ORTADOGUDA OLDUGU ICIN, BIZIM KABUL ETMEMEMIZ LAZIM.... AVRUPA ICINDE TASINACAK BIR SEY YOK zaten
    Cevapla
  • hamo aga 2 yıl önce Şikayet Et
    Eski düşman dost olmaz Olsada dürüst olmaz bu güne kadar avrupadan ne iyilik gördük biri anlatsın lütfen
    Cevapla
  • Bağımsız Türkiye 2 yıl önce Şikayet Et
    Askeri personel ve techizatın, Avrupa içinde ve dışında hızlı bir şekilde taşınmasında Türkiye hangi durumlarda , ne gibi bir fayda bekliyor da bu projeye dahil olmak istiyor..?? En çok bunu merak ediyorum.. ??
    Cevapla
  • Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    O iş olmaz. Bunun nedendi de Rum yönetimi ve Yunanistan. Bütün AB ülkelerinin onayı gerek. Ayrıca çıkıp madem PESCO’ya katılmak istiyorsunuz o zaman Rum yönetiminin NATO’ya üye olmasına engel olmayın derler
    Cevapla
  • Kenar 2 yıl önce Şikayet Et
    Arif Bey, ortak bir takım faaliyetlerde bulunduğumuz sürece her ne kadar dost görünseler de, açıktan düşmanlık etmekten çekinen "müttefiklerimizin" mevcut ve potansiyel güçleri hakkında öngörülerimiz ve buna karşı anti projeleri geliştirebiliriz. Beli ki bunar ilk fırsatta bize saldıracaklar, bırakalim da bizim de bunlara karşı öngörülerimiz, projelerimiz ve sürprizlerimiz olsun!
    Cevapla
  • Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    Kenar kardeşim ona bakarsan NATO’ya da üyeyiz ama arkamızdan çevirmedikleri dolaplar kalmadı. Bazen yeri geliyor açıktan düşmanlık ediyorlar. Mesela Fransa’nın Akdeniz’de yaptıkları ya da Suriye’ye girdik diye Almanya’nın silah ambargosu. Kanada, ABD falan daha var.
    Cevapla
  • cahal 2 yıl önce Şikayet Et
    logistikte her turlu bilgiyi bulursun
    Cevapla
  • Kenar 2 yıl önce Şikayet Et
    Hemen cevap vereyim sevgili kardeşim; projenin dışında kalırsan arkandan her türlü haltı karıştırırlar. Fakat projede ortak olursan, yüzüne karşı hiçbir halt edemezler!. Düşmanını yanında tutacaksın, her zaman düşman ve potansiyel düşmanlarını göz altında bulunduracaksın ;)
    Cevapla
  • plan 2 yıl önce Şikayet Et
    hemen onlardan birşey istediğimiz manası çıkarılmasın. türkiye bu projede ab ve diğer ülkelerin hareket kabiliyetlerini planlarını öğrenecek.
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizi istemediklerini de yazsaydınız bari çünkü Die Welt’e ait Welt am Sonntag’da ve hemde Die Welt’in kendi sayfasında bu ayrıntı var üstelik insanların çoğu da düşmanı içimize mi almak istiyorsunuz diye sormuşlar Die Welt’e. Bize düşman gözüyle bakanların Haçlı ordusunda ne işi var Türk ordusunun ? Görende Avrupa’yı tarihi dostumuz zanneder. Bizim Türk devletleriyle dinimiz, kökümüz, dilimiz bir ama bir birlik oluşturamıyorlar bu batı ve Rus kafasından kurtulamadığımız için ama Avrupa’nın her şeyi farklı olmasına rağmen bu birliği sağlıyorlar. Yazık valla. GKRY’nin NATO’ya katılmasını engelleyen biz değil miyiz ? Şimdi bunların bizi PESCO’ya alması için girişimler de mi bulunacağız ?
    Cevapla
  • Türkiye 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin bu projeye katılmak istemesi de bana saçma geldi zaten. Onların istememe sebeplerinin aynısı bizim için de geçerli çünkü.
    Cevapla
  • Serdar 2 yıl önce Şikayet Et
    saka gibi ama gercek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam