İsrail intikam peşinde: Arap kökenli İsraillilere gözaltı

Mescid-i Aksa, Kudüs ve Gazze'ye yönelik saldırılarından sonra İsrail şimdi de İsrail vatandaşı olan Filistinlileri cezalandırmanın peşine düştü. İsrail polisi yüzlerce Filistin kökenli kişiyi gözaltına aldı.

İsrail intikam peşinde: Arap kökenli İsraillilere gözaltı
İsrail intikam peşinde: Arap kökenli İsraillilere gözaltı
GİRİŞ 24.05.2021 17:36 GÜNCELLEME 24.05.2021 17:36
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İsrail, binlerce polis ve sınır güvenliği personelinin katıldığı bir operasyon başlatarak, geçtiğimiz 2 hafta içinde ‘kamu düzenine karşı eylemde bulunan’ yüzlerce Filistinliyi gözaltına aldı.

İsrail merkezli Yediot Aharonot gazetesine göre, operasyonda ‘kamu düzenini ihlal eden’ yaklaşık 500 Arap kökenli İsrail vatandaşının gözaltına alınması hedefleniyor.

İsrail polisi, geçtiğimiz günlerdeki benzer operasyonlarda 1550 Arap kökenli İsrail vatandaşının gözaltına alındığını açıklamıştı. Bunların 150’si hakkında iddianame hazırlandı.

İsrail, bu kişilere polise saldırmak ve kamu düzenini ihlal etmek gibi suçlamalar yöneltiyor.

İSRAİL'DEN İNTİKAM HAMLESİ

Filistinli hukukçular, operasyonu İsrail’in saldırıları sırasında Mescid-i Aksa ve Gazze’deki Filistinlilerle dayanışma gösterileri düzenleyen Filistin kökenli İsrail vatandaşlarına yönelik bir intikam hamlesi olarak niteledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de ateşkesin yürürlüğe girdiği gün yaptığı açıklamada, “Şu an yeni bir cephe ile karşı karşıyayız. İsyanlar ve yasaları çiğneme cephesi. Bu yöndeki kararım şiddetle karşılık vermek” ifadelerini kullanmıştı.

Yahudi İsraillilerin Arap kökenlilere yönelik ihlalleri görmezden gelinirken, Gazze’deki savaşın faturasının İsrail’in Arap kökenli vatandaşlarına kesilmesi isteniyor.

Nüfusun yüzde 24'ünü oluşturuyorlar

İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 24’ü Arap kökenli. Bu kesime ‘1948 sınırları içindeki Araplar’ ya da ‘İsrail’in içindeki Filistinliler’ adı veriliyor.

İÇ SAVAŞ SESLERİ

İsrail’in Mescid-i Aksa ve Gazze’ye yönelik saldırıları sırasında İsrail’in şehirlerinde Yahudi ile Arap kökenli vatandaşlar arasında uzun süreden bu yana benzeri görülmemiş şiddet olayları yaşandı.

Lod şehrindeki olaylar sırasında bir Yahudi İsraillinin saldırısı sırasında Filistin kökenli bir kişi hayatını kaybetti.

Eylemler sırasında Yahudi İsrailliler polis ile eş zamanlı olarak Arap kökenli vatandaşlara saldırdı. Bu olayların ardından İsrail içinde iç savaş tehdidi daha sık konuşulur hale geldi.

APARTHEID IRKÇI REJİM

İnsan Hakları İzleme Örgütünün Nisan 2021 tarihli raporunda, İsrail yetkililerinin hem İsrail içindeki Filistinlilere hem de İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan Filistinlilere "ırkçı apartheid rejimi" uyguladığı, bunun insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu ifade edilmişti.

İsrail kimliğini taşımalarına rağmen Arap kökenli vatandaşlar, Yahudi vatandaşlarla eşit muamele görmemekten şikayetçi.

 

KAYNAK: AA, TRT HABER
YORUMLAR 6
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Hamas nerde ancak meydanda geçit yapar kıçı kırık bir kaç roket atar....
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    3. İntifada ve sürecinde bu itraili komple temuzlemek şart oldu.
    Cevapla
  • Ercan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu köpeklerin sonu gelmedikçe bize rahat yok.
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    En son bu zalim alçak ırk kuduz köpek gibi nereye saldıracağını şaşırdı. Hz Allah sizi öyle bir şaşırtsın ki kıyamete kadar insanlık halinize gülsün.
    Cevapla
  • Serkan Akkaya 2 yıl önce Şikayet Et
    sen bunu gezicilere, hendekçilere Türkiyede yap. gözünü çıkarmaya çalışır dış mihraplar. simdiye kadar yapmadığınız hata.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 17 il için sarı kodlu alarm! Hem kuvvetli sağanak hem aşırı sıcak uyarısı
Hükümetin önündeki en zor problem... Rakamlar her yıl kötüye gidiyor