Putin'den dikkat çeken Çin açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya-Çin ilişkilerinin tarihte eşi görülmemiş bir seviyeye ulaştığını ve Rusya'nın Çin'le geniş alanlarda iş birliğini derinleştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Putin'den dikkat çeken Çin açıklaması
Putin'den dikkat çeken Çin açıklaması
GİRİŞ 05.06.2021 16:36 GÜNCELLEME 05.06.2021 17:26
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Putin, 24. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda, Xinhua Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni He Ping'in Çin-Rusya ilişkilerine ilişkin sorusunu yanıtladı.

Putin, kısa süre önce Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'le birlikte, iki ülke arasında nükleer enerji alanında yapılan iş birliği neticesinde dört nükleer güç ünitesinin hizmete girmesine tanıklık ettiğini anımsatarak, bunun iki taraf arasında yüksek teknoloji alanında yürütülen önemli bir iş birliği projesi niteliği taşıdığını kaydetti.

İki ülkenin geniş ortak çıkarlara sahip olmasının, iş birliğinin derinleştirilmesi için önemli bir zemin hazırladığına dikkat çeken Putin, ikili ticaret hacminin yıllardır 100 milyar doların üzerinde olduğunu, geçen yıl kritik salgın ortamında bile bu seviyenin korunduğunu ve 2024'te söz konusu rakamın 200 milyar dolara yükseltilmesinin beklendiğini ifade etti.

Rusya ve Çin'in, uçak imalatı, uzay, enerji, çevre koruma ve kültür alanlarında da sıkı iş birliğini sürdürdüğüne işaret eden Putin, Çin'le birlikte Avrasya Ekonomi Birliği'nin Kuşak ve Yol İnisiyatifi'yle kenetlenmesini güçlendirmeye hazır olduklarını vurguladı. İki ülkenin uluslararası sorunlarda koordinasyon ve iş birliğini güçlendirerek ortak çıkarlarını koruyacağını hatırlatan Putin, "Rusya ile Çin arasındaki stratejik iş birliğinin, küresel stratejilerdeki istikrarın korunmasına yarar sağladığı konusunda bir şüphem yok" diye konuştu.

Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki ilişkiye de değinen Putin, "Şu an Rusya-ABD ilişkilerinin düşük seviyede" ilerlediğini kaydederek ABD Başkanı Joe Biden ile kısa süre sonra Cenevre’de yapacağı görüşmede herhangi bir atılım kaydedilmesini beklemediğini söyledi.

Görüşmede, ikili ilişkiler, silahsızlanma, terörle mücadele, Kovid-19’la mücadele ile çevre konularının ele alınacağını belirten Putin, görüşmenin yapıcı olmasını umduğunu vurguladı. Putin ve Biden, 16 Haziran’da Cenevre'de bir araya gelecek.

KAYNAK: ÇİN ULUSLARARASI RADYOSU
YORUMLAR 3
  • TR - SAKARYA 2 yıl önce Şikayet Et
    Putin Bidon'a diyor ki, oyun ayaklarini birakmazsan, ben Rusya olarak Çin ile iliskilerimi en üst seviye'ye çikartmak niyetindeyim, diyor .... yani, 16 Haziran’da Cenevre'de Putin ve Biden görüşmenin arifesine denk getirmesi, stratejik açidan bakildiginda Putin çok zekice ön aliyor... keyfin bilir Bidon
    Cevapla
  • HANİFİ ÇİFÇİ 2 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman Öldürmekte Bir Birinizden Farkınız Yok Allahım Helak Etsin Sizi
    Cevapla
  • Kızıldereli 2 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı