Hamaney’in veliahtını seçti mi?

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin en önemli özelliği Hamaney’e yakınlığı. Hamaney’in kendisi gibi “Ayetullah” olan Reisi’yi sadece Cumhurbaşkanı seçtirmekle kalmadığı, yerine geçecek ismi de ilan etmiş olduğu konuşuluyor.

Hamaney’in veliahtını seçti mi?
Hamaney’in veliahtını seçti mi?
GİRİŞ 21.06.2021 07:11 GÜNCELLEME 21.06.2021 07:11
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

İran’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini, yargı erkinin başkanlığını yürütmekte olan İbrahim Reisi kazandı. 60 yaşındaki Reisi, Dini Lider Ali Hamaney’e yakınlığıyla bilinen bir isim. Reisi’nin bir diğer özelliği de, tıpkı Hamaney gibi “âyetullah” sıfatını taşıyan bir din adamı olması. İran medyasında onun “âyetullah” unvanını hak edecek derecede dini birikiminin bulunmadığı yönünde eleştiriler yer alsa da, Reisi kendine uygun bulduğu bu sıfatı sıklıkla kullanıyor.
 

Dünya tarihinde bir ilk! İran halkından rejime mesajDünya tarihinde bir ilk! İran halkından rejime mesaj


İbrahim Reisi’nin, Ali Hamaney’in “dini liderlik” makamının da varisi olacağı, İran’da yaygın biçimde konuşulan konular arasında. Birçok siyasi gözlemciye göre, Hamaney cumhurbaşkanlığına seçilmesini açık bir şekilde desteklediği Reisi’yi kendi yerine hazırlıyor.

DEĞİŞİM BEKLENMİYOR

İran’ın Şiîliği yaymaya odaklı dış politika perspektifinin İbrahim Reisi döneminde de değişmesi beklenmiyor. Halen Suriye, Lübnan, Irak ve Yemen’de kendisine bağlı askeri yapılanmalar yoluyla nüfuz oluşturma faaliyetlerini sürdüren İran, Reisi’nin seçilmesinden sonra da aynı siyaseti sürdürecek. İran’ın bölgesel nüfuzunu çok önemseyen Reisi, Barış Pınarı Harekâtı sırasında Türkiye’ye muhalefet eden isimler arasındaydı.

ABD KARŞITLIĞINA DEVAM

Eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve ekibi tarafından ABD ile varılan kısmî uzlaşmaya da karşı olan İbrahim Reisi, Amerika ve İsrail karşıtı çizgiyi devam ettirecek. Nükleer anlaşmaya dönülmeye muhalefetiyle öne çıkan Reisi’nin, bu konuda da Dini Lider Hamaney’le birlikte hareket etmesi bekleniyor.

Seçim kampanyası sürecinde İran halkına ekonomik kalkınma ve işsizliğin ortadan kaldırılması vaatlerinde bulunan Reisi’nin, mevcut politikalarla bunları nasıl sağlayacağı ise merak konusu.

Dini lider, sistemin hâkimi

İran’da cumhurbaşkanları halkın oylarıyla belirleniyor olsa da, sistemin hâkimi tümüyle Dini Lider Ali Hamaney. Önemli konularda Hamaney’in istemediği ve onaylamadığı hiçbir şey gerçekleşmezken, ülkenin bölgesel ve uluslararası arenadaki temel politikasını da yine dini lider belirliyor. İbrahim Reisi’nin seçilmesi, Hasan Ruhani yönetimiyle küçük pürüzler yaşayan Hamaney’in de elini güçlendirecek gibi görünüyor.

Güçlü adaylar elendi

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde, İbrahim Reisi’nin güçlü rakiplerinin elenmesi de, Dini Lider Ali Hamaney’in duruma müdahalesi olarak yorumlandı. Hasan Ruhani’nin yardımcısı İshak Cihangiri, eski Meclis Başkanı Ali Larijani, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve eski İran Devrim Muhafızları Komutanı Said Muhammed, elenen adayların en önemlileri. Halkta karşılığı bulunan adayların seçime sokulmaması sayesinde, İbrahim Reisi de kolay bir zafere imzasını atmış oldu.

Yenişafak

YORUMLAR 10
  • Osman KAYA 2 yıl önce Şikayet Et
    Şii İran, süni Filistin'e yardım etmekte;Türkiye Şii Azerbaycan'a yardım etmekte. İkisi de doğru yapmakta.
    Cevapla
  • Cemil 2 yıl önce Şikayet Et
    Abi sen güzel bir insansın da bu kafa normal degil
    Cevapla
  • Osman KAYA 2 yıl önce Şikayet Et
    İslam coğrafyasını parça parça edip, başlarına küresel güçler tarafından bırakılan kuklalardan birini -şahı- deviren tek ülke İRAN'dır. Biri hariç, diğer ülkelerin başındaki işbirlikçi hainler hala işbaşındalar. Irkçılık ,mezhepçilik hastalığına hastalığına kapılanlar sağlıklı düşünemezler.Acemin, Araba; arabın Türke ; türkün de Kürde üstünlüğü yoktur.
    Cevapla
  • 1453 2 yıl önce Şikayet Et
    slm.. hyirli olsun Reisi sevmeyen Islam dusmani olmak demek cogu yorumcularin cahil yada siyonizme hizmet edendir ve selam...
    Cevapla
  • cüneyt 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu ümmetin başına en büyük bela şia dır.
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Doğru ama eksik söyledin. Sünniler de beladır. Hatta sayı olarak sünniler daha çoktur.
    Cevapla
  • Kaya 2 yıl önce Şikayet Et
    Amarika ve israile şeytan diyenler iş başına.fars iran.abd. ile perde arkasında ortak siyasete devam.halka karşı şeytan amarika sloganı işlere devam.amarika ırakta irana alan açtı mezhepçi terörü yapıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!