Özbekistan Rusçayı resmi dil olmaktan çıkardı: Türkçe konuşacak!

AK Parti MKYK üyesi ve Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Özbekistan'ın Rusça olan resmi dilini Türkçe olarak değiştirdiğini açıkladı.

Özbekistan Rusçayı resmi dil olmaktan çıkardı: Türkçe konuşacak!
Özbekistan Rusçayı resmi dil olmaktan çıkardı: Türkçe konuşacak!
GİRİŞ 27.07.2021 02:07 GÜNCELLEME 27.07.2021 02:09
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin kardeş ülkesi Özbekistan, Rusça olan resmi dilini Türkçe olarak değiştirdi. Konuya ilişkin Twitter hesabından paylaşım yapan AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ve Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, "Kardeş Özbekistan’ı Tebrik ederiz" ifadelerini kullandı.

Bir süredir resmi dilini değiştirmeye hazırlanan Özbekistan yönetimi, anayasaya uygun şekilde çalışmalarını tamamladı. Ülkede Türk lehçelerinden birisi olan 'Özbekçe' resmi dil olarak kabul edilmesine rağmen, Kiril alfabesi kullanılıyordu.

Özbekistan yönetimi, yaşanan karışıklıkları gidermek ve anayasa hükmünü tamamen uygulamak maksadıyla Kiril alfabesinin kullanımını da rafa kaldırarak Türkçe harflerin de yer aldığı Latin alfabesine geçti.

ÖZBEKİSTAN'DAN RUSYA'YA "İÇ İŞLERİNE MÜDAHALE" SUÇLAMASI

Geçtiğimiz yıl hazırlıklarına başlanan karar öncesi açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Özbeklerin Özbekistan toplumunda 'azınlık' statüsünde olduğunu belirtmişti.

Moskova yönetimi ayrıca, eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Özbekistan'ı tarih, zaman ve ikili ilişkilerin kalitesine tam karşılık olarak Rusça'nın resmi kullanımını korumaya çağırmıştı. Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya verdiği yanıtta, Moskova yönetiminin ülkenin iç işlerine müdahale ettiğini vurgulamıştı.

YORUMLAR 74
  • 1453 2 yıl önce Şikayet Et
    İslam Aleminde çok ALİM ve EVLİYA yetiştirmiş ilim ve irfan yuvası diyebileceğimiz bazı manevi merkezler vardır, Özbekistan da içinde barındırdığı şehirler itibariyle daha doğrusu Büyük Zat'lar mesela Şah-ı Nakşibend Hz. KSA İmam-ı Matüridi Hz. Rh. İmam-ı Buhari Hz. Rh. İmam-ı Tirmizi Hz. Rh. Ali Kuşçu vs. itibariyle bunlardan birisidir.
    Cevapla
  • Yavuz Sultan Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    Özbekistan Türkistan'ın manevi merkezidir desek yanlış söylemiş olmayız, Buhara Semerkant başkentleri Taşkent olmak üzere bir zamanların ilim irfan merkeziydi, dinsiz imansız din düşmanı komünist artığı paranoyak eski liderlerden kurtulunca güzel şeyler oluyor, eskilerin dediği gibi her şey aslına döner veya ASLIHU NESLİHU erenler !..
    Cevapla
  • Ercan 2 yıl önce Şikayet Et
    Büyük Türk Birliğine doğru adım adım inşallah.
    Cevapla
  • Yerli ve Milli 2 yıl önce Şikayet Et
    Ata yurdumuz sömürge havasından kurtulsun nihayet rusçadan kurtuluyor anadili gibi yoktur.
    Cevapla
  • Kemal ilhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Birinsan insan yapan değer vardır birinsanın dilidir gerisi teferruattır
    Cevapla
  • Osmanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Hele özüne dönmek akıllarına gelebilmiş.
    Cevapla
  • Asdf 2 yıl önce Şikayet Et
    Gardas, bizde bir özümüze dönseydik, olur birgun inşaallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı