Pakistan'dan dikkat çeken Afganistan kararı

Pakistan, Afganistan'daki olayların şiddetli hale gelmesinin ardından 19 Temmuz'da geri çağırdığı Kabil Büyükelçisi Mansur Ahmed Han’ı Afganistan'a geri gönderme kararı aldı.

Pakistan'dan dikkat çeken Afganistan kararı
Pakistan'dan dikkat çeken Afganistan kararı
GİRİŞ 19.08.2021 11:06 GÜNCELLEME 19.08.2021 11:53
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Pakistan İçişleri Bakanı Şeyh Raşid Ahmed, başkent İslamabad’da yaptığı açıklamada, Kabil Büyükelçisi Mansur Ahmed Han’ın iki ülke arasındaki Torkham sınırından kara yoluyla geri döndüğünü aktardı.

Ahmed, şu anda Afganistan’da barış olduğunu belirterek 800’ün üzerinde tırın sınırdan Afganistan’a geçtiğini ve sınırlardaki durumun normal olduğunu söyledi.

Şimdiye kadar Afganistan’da sıkışan 900 diplomat ve yabancının Pakistan’a getirildiği bilgisini paylaşan Ahmed, Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid’in ülke topraklarının herhangi bir komşuya veya farklı bir devlete karşı kullanılmayacağına yönelik açıklamasından memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Eski Afganistan hükümeti, 18 Temmuz'da, Pakistan'daki Büyükelçisi'nin kızının "kaçırılması ve saldırıya uğramasının" ardından İslamabad Büyükelçisi Necibullah Alikil'i ve Afgan diplomatları geri çağırmıştı.

Pakistan, 19 Temmuz'da Kabil Büyükelçisi Han'ı İslamabad'a geri çağırarak buna tepki göstermişti.

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma, yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • klm 2 yıl önce Şikayet Et
    300 bin afgan askeri nereye kayboldu.
    Cevapla
  • Akif Armutçu 2 yıl önce Şikayet Et
    taraf değiştirdiler. maaşlarını taliban ödeyecekmiş. halkın bankalarda parası kilitli kaldı. yönetim değişikliği öncesi yağma olmasın diye taliban her tarafı erken bastı.
    Cevapla
  • Uğur ur 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim de geri kalmamamız lazım...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin gözü dev gelirde!
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı