Almanya'dan itiraf gibi NATO açıklaması

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Avrupa’da NATO'daki Avrupa ayağını güçlendirmeyi düşünmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

Almanya'dan itiraf gibi NATO açıklaması
Almanya'dan itiraf gibi NATO açıklaması
GİRİŞ 20.08.2021 16:49 GÜNCELLEME 20.08.2021 16:49
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Spiegel dergisinin sorularını yanıtladı.

Mass, röportajda, zaman zaman NATO’daki kararların Washington’da alındığını ve Brüksel’in söz hakkının neredeyse bulunmadığını belirterek, askerleri herhangi bir yere göndermeden önce daha fazla siyasi tartışmanın yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Aksi takdirde ABD’de başkan kim olursa olsun Washington’da alınan kararları uygulama riskinin bulunduğunu vurgulayan Maas, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Avrupa’da NATO'daki Avrupa ayağını güçlendirmeyi düşünmemiz gerekiyor. Gerçek şu ki; biz, ABD olmadan zorlu uluslararası misyonları yürütecek durumda olmadığımız için Amerikalılar çok şeye karar veriyor ve biz takip ediyoruz. Afganistan'daki başarısızlık, dış ve güvenlik politikası açısından dünyadaki sorumluluğumuzu tamamen reddetmemize yol açmamalı. Ancak Afganistan’daki yaşananların bir daha tekrarlanmaması lazım."

Maas, NATO yönetiminde bu tür misyonların gelecekte de mümkün olup olmayacağının Birlik içinde tartışılması gerektiğini vurgulayarak, "Görevimiz; barışı, insan haklarına uyulmasını sağlamak mı? Bunun bir parçası, yönetim sistemimizi ihraç etmek mi? Bu, Afganistan’da kesinlikle başarısız oldu" ifadesini kullandı.

Afganistan’daki gelişmelerden sonra görevinden istifa etmeyi düşünmediğini belirten Maas, bu süreçte yalnızca yapılan hatalardan sonuçların çıkarılmasını ve mümkün olduğunca çok kişinin Afganistan’dan çıkarılmasını düşündüğüne işaret etti.

Maas, Alman istihbarat servisinin diğer ülkelerin istihbarat servisleri gibi Afganistan’daki durumla ilgili yanlış değerlendirmeler yaptığını ifade ederek, "Onlar birbirlerini bilgilendiriyor ve birbirlerinden yanlış değerlendirmeler aldılar. Bunun değişmesi gerekiyor. Gelecekte, diğer servislerin bulguları çok yoğun şekilde tekrar kontrol edilmeli" açıklamasında bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Afganistan ve ırak ın düşmesi sizce de benzerlik taşımıyormu .... abd (şeytan)politikası derler buna hesaplar yapin yapabildiginiz kadar son hesap yapıcı ALLAH (c.c) dır...
    Cevapla
  • vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    islamın başka ülkelerde hakim olmasının önüne geçmeliyiz düyor. Müslüman ülkeler samimiyetle islama dönerse ayvayı yerizz diyor.
    Cevapla
  • Hakikat 2 yıl önce Şikayet Et
    tipe bak çay demle
    Cevapla
  • Darbeci NATO 2 yıl önce Şikayet Et
    Kendi üyelerine bile darbe tezgahlayan bu. Sahtekar kuruluştan ne zaman kurtulacağız?
    Cevapla
  • İsmail 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerikan dalkavuğunun zararlı olduğunu yeni mi farkettin? Sigara gibi yasak koyun. USA ya. AB olarak. Sizden bağımsız hareket etmesin. Bacaklarına zincir vurun. Yaptırım uygulayın.
    Cevapla
  • Emre 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD’yi askeri ve ekonomik olarak zorlayacak bir tane ülke var o ülkede Çin. Avrupa’nın savaşacak askeri yok, eşcinsellik aldı başını gitti ve askeri açıdan ABD’ye bağımlılar. AB’yi ayakta tutan Almanya. Almanya olmasa diğerleri aç kalır. Bir Almanya iki Fransa bu iki ülke olmadan AB tamamen bir hiç. İtalya, Hollanda ve Avusturya gibi ülkeler ABD’nin yanında soğan cücüğü gibi kalıyor. Bütün Avrupa ABD üsleriyle dolu. Ambargo uygulasalar bile ABD her şeyini kendi üretiyor, kendi kendine yetebiliyor. Demem o ki Avrupa her ne kadar ekonomik olarak güçlüyse askeri açıdan yetersiz olduğu için ABD’ye diş geçiremez. Söz sahibi olmak istiyorsan askeri açıdan da güçlü olacaksın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçime son 2 gün kala Goldman Sachs'tan Türkiye raporu!
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?