Pentagon'dan Afganistan itirafı: Başarısız olduk

ABD Savunma Bakanlığının Afganistan'a dair raporunda yanlış planlama ve harcamalara dikkat çekildi. Raporda, Afgan hükümeti ve bürokrasisindeki yolsuzluk raporlarının Washington tarafından görmezden gelindiği vurgulandı.

Pentagon'dan Afganistan itirafı: Başarısız olduk
Pentagon'dan Afganistan itirafı: Başarısız olduk
GİRİŞ 23.08.2021 20:36 GÜNCELLEME 23.08.2021 21:00
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

ABD Savunma Bakanlığının Afganistan'ın Yeniden İnşasından Sorumlu Genel Müfettişi John Sopko'nun kaleme aldığı "20 Yılda Alınan Dersler" başlıklı raporda dikkat çekici ifadeler yer aldı.

YANLIŞ HESAPLADIK

Taliban'ın kontrolü ele almasından önce tamamlanan raporda Sopko, "Afganların tarihini, kültürünü anlamadık, ülkenin yeniden inşası için gereken zamanı yanlış hesapladık" ifadesini kullandı.

Raporda, harcanan 145 milyar dolar paranın çoğunlukla boşa gittiği ve yanlış planlama nedeniyle sürdürülebilir verim alınamadığına dikkat çekildi.

Afganistan'a harcanan paraların çoğunun, ülkenin yeniden inşasından çok askerlerin üniformasına, yiyeceğe ve silahlara ayrıldığı kayıtlarda yer alıyor.

YOLSUZLUK VURGUSU

John Sopko, Afgan hükümeti ve bürokrasisindeki yolsuzluğa dair raporların Washington tarafından görmezden gelindiğini ifade etti; "Aylarca maaş alamayan, yiyeceğine üstleri tarafından el konulan ve mermisi olmayan Afgan askerlerinin savaşmadığı için suçlanmaması gerekiyor." dedi.

Sopko'ya göre Afganistan'ın yeniden inşası için hesaplanan süre de gerçekçi değildi. ABD, uzmanlık ve personel eksikliği yaşadı.

BIDEN HEDEFTE

ABD Başkanı Biden ise, Taliban'ın ülkede kontrolü hızla ele alması ve Kabil havalimanındaki kaotik görüntüler nedeniyle hedefte.

Cumhuriyetçiler kadar Demokratlar da Biden'ın krizi ele alış şekline tepkili.

Biden'ın süreci iyi yönetemediği; Taliban'ın ilerleyişine dair raporları da göz ardı ettiğine dair açıklamalar da sıkça ABD basınında yer alıyor. 

KAYNAK: TRT HABER
YORUMLAR 50
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    başarısız olmuşmuşlarmış bizde inandık bu sitede bunu haber diye sunmuş sizin aklınız eriyormu abd gibi bir devin global piyasada böyle imajını çizdireceğine hee heee Güzel ülkemde füze yapılması gibi bişey bu hergün bi silah yapıyoz ama hala suudi çöllerindeki arapların askeri gücü kadar gücümüz yok ne biçim işse bu
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Yalannn....hep aynı taktik. ABD masum rolü yapma...sen ancak kendi halkını inandır.
    Cevapla
  • Atilla 2 yıl önce Şikayet Et
    Katliamlarda hırsızlıkta başarınız varya kefereler için yaşasın cehennem
    Cevapla
  • Capla hama 2 yıl önce Şikayet Et
    Takmayın kafaya..ya Türkiye gib olsaydınız.. intihar ederdiniz
    Cevapla
  • hacı emmi 2 yıl önce Şikayet Et
    hainler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi
Başıboş köpek saldırıları devam ediyor! Yaşanan son Aydın'dan...