'40'tan fazla Taliban mensubunu öldürdük'

Afganistan'ın Pençşir vilayetinde Taliban ile Tacik kökenli Ahmed Mesud'un liderlik ettiği yerel güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Direniş gruplarının sözcüsü, 40'tan fazla Taliban mensubunu öldürdüklerini öne sürdü.

'40'tan fazla Taliban mensubunu öldürdük'
'40'tan fazla Taliban mensubunu öldürdük'
GİRİŞ 02.09.2021 16:54 GÜNCELLEME 03.09.2021 09:42
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Pençşir vilayetindeki silahlı grupların çatı örgütü Afganistan Halk Direniş Cephesi'nin Sözcüsü Fehim Deşti, sosyal medyada yaptığı açıklamada, 40'tan fazla Taliban mensubunu öldürdüklerini öne sürdü.

Deşti, "2 gecedir meydana gelen çatışmalarda düşman (Taliban) Baglan vilayeti tarafından 3 koldan, Serşed, Çarkıfelek ve Havuk geçidinden saldırdı. Fakat hiç ilerleme kaydedemediler. 40'tan fazla Taliban öldürüldü ve 30'dan fazlası yaralandı" dedi.

Afganistan medyasına göre de çatışmalarda Pençşirli iki komutan hayatını kaybetti.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, dün Azadiradio haber sitesine yaptığı açıklamada, Taliban güçlerinin Pençşir çevresinde hedef alındığını ancak bölgede ilerleme kaydettiklerini savunmuştu.

Katar'dan Türkiye açıklaması! Taliban'dan da Pençşir'e askeri operasyon kararıKatar'dan Türkiye açıklaması! Taliban'dan da Pençşir'e askeri operasyon kararı

Çavuşoğlu'ndan AB'ye Afganistan mesajı: 'Parasını veriyoruz tutun' anlayışı olmazÇavuşoğlu'ndan AB'ye Afganistan mesajı: 'Parasını veriyoruz tutun' anlayışı olmaz

OPERASYONU ZORLAŞTIRAN ETKENLER

Başkent Kabil’in yaklaşık 50 kilometre yakınındaki Pençşir vilayeti, ABD’nin 2001’deki işgali öncesinde ilçe statüsündeydi. Yaklaşık 170 bin nüfuslu bölgenin büyük bölümü Taciklerden oluşuyor.

Sovyetler Birliği’nin 1980’lerdeki işgaline karşı Ahmet Şah Mesut liderliğinde etkili bir direniş gösteren Pençşir’e, 1990’ların sonunda ülke geneline yayılan Taliban güçleri de giremedi. Ancak söz konusu dönemde Taliban güçleri çok sayıda cepheye yayılmış durumdaydı.

Vadiler silsilesinden meydana gelen ve toplamda 120 kilometre uzunluğa sahip bölge, binlerce metrelik sarp dağlarla çevrili olması nedeniyle içindekilere doğal koruma sağlıyor. Vadiye giriş-çıkışların birer geçitten sağlanması askeri operasyonları oldukça zorlaştırıyor.

Kabil’in 2001’de Taliban’dan alınmasında da rol oynayan Pençşirliler, genellikle bölge içinden bir yöneticiyle idare edildikleri için kendilerine fiili bir özerklik atfediyor.

Bölgedeki silahlı ve siyasi yapılanmaya, El Kaide militanları tarafından öldürülen Ahmet Şah Mesut’un oğlu Ahmed Mesud liderlik ediyor. Afganistan Ulusal Direniş Cephesi adlı yapı, Rusya ve diğer ülkelerin Taliban’ı ikna ve kendilerine yardım etmesi için girişimlerde bulundu ancak sonuç alamadı.

Vilayetin yerleşim yerlerine büyük ölçüde Tacik güçler hakimken bazı yerler Taliban’la zaman zaman şiddetlenen çatışmalarda el değiştiriyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Yarın düşer orası da fazla gitmez bu işi Taliban' iyi yapıyor
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    savaş tutkunuz yüzünden girip çıkan dan haberiniz yok sınıfı çatısı duvarı olmayan sınıflardaki çocuklarınızın yüzüne nasıl bakıyorsunuz açlarınızı doyurun mermi silah paranızla yazıklar olsun size
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Aman anlaşıp ta şu ülkeyi bir düzlüğe çıkarmayın. Vurun birbirinizi. Öyle daha iyi olur!!!
    Cevapla
  • Ei mişriti 2 yıl önce Şikayet Et
    yazıklar olsun kardeş kadeşi öldürürmü
    Cevapla
  • 1234 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş değil onlar. Penşırdekı Ahmed Mesut Özbek asıllı.
    Cevapla
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    kendi sonunu hazirliyor bence hic olmaz ise konusma baris sagla orada maf oldumu sanki cok iyi olacak iki hafta dayansin sonra yok olacak bir yer ile bagi yok ise
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan sert tepki: Bu iftirayı atanları asla ve asla unutmayacağız
Sancaktepe Belediyesi'ndeki jakuzi yalanına İsmail Erdem'den tokat gibi cevap!