Son dakika haberi... Suudi Arabistan'a uyarı: Türkiye ile ilişkileri düzeltmezsen işin zor

Son dakika haberi: ABD'nin Patriot hava savunma sistemini bölgeden çekmesinin ardından Suudi Arabistan'ın ne yapacağı tartışılırken Suudi yönetimine Türkiye ile ilgili çarpıcı uyarı geldi.

Son dakika haberi... Suudi Arabistan'a uyarı: Türkiye ile ilişkileri düzeltmezsen işin zor
Son dakika haberi... Suudi Arabistan'a uyarı: Türkiye ile ilişkileri düzeltmezsen işin zor
GİRİŞ 25.09.2021 07:02 GÜNCELLEME 25.09.2021 07:10
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Katar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Profesörü Ali Bakir, 'Suudi Arabistan'ın İran ve Türkiye ile ilişkileri iyi bir seviyede değil. Bölgede güçlü olan bu iki ülkeden en az biriyle ilişkilerini düzeltmeden Suudi Arabistan'ın durumu zor.' diye konuştu.

Suudi Arabistan'a uyarı: Türkiye ile ilişkileri düzeltmezsen işin zor

ABD'nin Körfez bölgesinde konuşlandırdığı Patriot hava savunma sistemlerinin bölgeden çekilmesi yönündeki gelişmeler sonrasında Suudi Arabistan'ın seçenekleri tartışılıyor.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Joe Biden yönetiminin, ABD'nin, Afganistan'dan sonra Orta Doğu ülkelerindeki askeri varlığını da önemli ölçüde azaltacağı yönünde bir haber yayımladı.

Pentagon'un Kuveyt, Irak, Ürdün ve Suudi Arabistan'da konuşlu 8 Patriot hava savunma sistemini çekeceği iddia edilen haberde, Suudi Arabistan petrol tesislerine 14 Eylül 2019'da yapılan saldırılardan sonra ülkeye konuşlandırılmış olan Yüksek İrtifa Terminal Alan Savunma Sisteminin (THAAD) çekilmesinin yanı sıra bölgedeki hava kuvvetleri filolarının da sayısının azaltılacağı belirtildi.

Associated Press (AP) haber ajansı da ABD'nin Patriot hava savunma sisteminin başkent Riyad'ın güneydoğusundaki Emir Sultan Hava Üssü'nden çekildiğini bildirdi.

Uzmanlar, ABD'nin Patriot füzelerini bölgeden çekmesinin ardından Riyad yönetiminin önündeki seçenekleri AA muhabirine değerlendirdi.

Suudi Arabistan'a uyarı: Türkiye ile ilişkileri düzeltmezsen işin zor

RİYAD ALTERNATİF ARAYIŞINDA

ABD'nin bu kararına karşılık, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu savunma sistemlerini geliştirmek için "Savunmayı Geliştirme Genel Kurulu" oluşturulması kararını aldı.

Suudi Arabistan'ın 14 Eylül'de aldığı kararla kurulan Savunmayı Geliştirme Genel Kurulunun mali ve idari yönden bağımsız olacağı ve Bakanlar Kurulu Başkanı'na bağlı kalacağı kaydedildi.

Kurulun amacı, "Savunma sistemleri ve teknolojilerle ilişkili alanlarda yeniliklere ve geliştirmeye ilişkin faaliyetlerde bulunmak, bu konuda politika ve stratejiler geliştirmek" olarak açıklandı.

Kararın açıklanmasının ardından ise 15 Eylül'de Yunanistan'ın Suudi Arabistan'a, Patriot füze sistemlerinde kullanılan güdümlü hava savunma bataryası göndereceği duyuruldu.

Suudi Arabistan, İran destekli Husilere karşı mücadelesinde Yemen hükümetine destek veriyor. Husiler, Suudi Arabistan'ın güney bölgelerini sıklıkla balistik füze ve İHA'larla hedef alıyor.

"SUUDİ ARABİSTAN'IN ÖNÜNDE ZORLU SEÇENEKLER VAR"

Katar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Profesörü Ali Bakir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın zor bir durumda olduğunu belirtti.

Bakir, "Suudi Arabistan'ın önünde zorlu seçenekler var. Rusya üzerinden bu durumu aşmaya çalışıyor ancak bu durumun sorunu çözebileceğini zannetmiyorum." dedi.

Suudi Arabistan'ın "siyasi ve askeri açıdan ABD'ye bağımlı" olduğunu ifade eden Bakir, "(ABD ile) ilişkileri düzeltmediği veya içeride güçlenerek bölgede ilişkiler geliştirmediği müddetçe alternatif bulması zor." diye konuştu.

Bakir, "Suudi Arabistan'ın İran ve Türkiye ile ilişkileri iyi bir seviyede değil. Bölgede güçlü olan bu iki ülkeden en az biriyle ilişkilerini düzeltmeden Suudi Arabistan'ın durumu zor." değerlendirmesinde bulundu.

Riyad yönetiminin Yunanistan'dan hava savunma bataryası alarak imkanı değerlendirdiğine işaret eden Bakir, savunulmaya ihtiyaç duyan Yunanistan'ın kritik durumdaki Suudi Arabistan için bir seçenek olmadığını vurguladı.

ABD'NİN ÇEKİLMESİ

Mısırlı yazar Yasir Abdulaziz ise Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ABD ile ilişkilerde gerilime neden olduğunu kaydetti.

ABD'de Joe Biden yönetimiyle birlikte değişime işaret eden Abdulaziz, yeni yönetimin ABD dış politikasında "alışılmışın dışına çıktığını" ifade etti.

Abdulaziz, şöyle devam etti:

"Biden bu kararı almadan önce (Riyad'ı) cezalandıracağını ve Cemal Kaşıkçı meselesinin görmezden gelinmeyeceğini ve Suudi Arabistan'da insan hakları konusuna önem vereceğini açıklamıştı."

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın "çıkmazda" olduğuna dikkati çeken Abdulaziz, "ABD ile yaşanan gerilimin yanı sıra Afganistan'daki durum ilişkileri etkiledi ve ABD çok harcama yaptığı alanlarda kesintiye gitmekte kararlı." ifadelerini kullandı.

Orta Doğu'nun etkin gazetecilerinden, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018'de girdiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmüştü.

YORUMLAR 47
  • Rafet 57 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyemiz böyle güçlü olursa Allah in izniyle herkes yolunu bulacaktır yeterki birlik beraberlik olalım
    Cevapla
  • Iso 2 yıl önce Şikayet Et
    Arabistanda simdi cok korktu bak akilli olun
    Cevapla
  • Adem 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok güldüm. Suudiler ve Katarlılar ABD sözünden çıkamaz. Üretilen petrol varil sayısını bile ABD belirliyor. ABD pastayı kimseyle paylaşmaz
    Cevapla
  • Mustafa aga 2 yıl önce Şikayet Et
    Katarı bilmemde diğerleri aynen dediğin gibi.misirda dâhil.Çok haklisin
    Cevapla
  • Yavuz 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence ruslara anlasirlar.
    Cevapla
  • ismet 2 yıl önce Şikayet Et
    arabistanda en çok tüketilen ürün tavuk ve su bu iki malı bizden alsa onlarda bizde ekonomik olarak rahat ederiz bizden daha pahalıya italyadan hollandadan almak yakışırmı
    Cevapla
  • Mustafa İsik 2 yıl önce Şikayet Et
    Zamaninda bizden suyu istedilr ilerici kafalar biz suyu cam siseyle verebiliriz bizde plastik teknolojisi yok dediler.onlarda plastik olmazsa cam sagda solda kirilir insanlara zaraverir diye kabul etmedi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yerel seçim; Panorama; Son durum
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...