Erdoğan'dan Rusya dönüşü önemli İdlib mesajı: Geri adım söz konusu değil!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Soçi'de Rus mevkidaşı Putin ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası İdlib'de geri adım atılmayacağını, mutabakatın sürdüğünü belirtti. Erdoğan Afganistan ve Karabağ konularında da önemli açıklamalar yaptı.

 Erdoğan'dan Rusya dönüşü önemli İdlib mesajı: Geri adım söz konusu değil!
Erdoğan'dan Rusya dönüşü önemli İdlib mesajı: Geri adım söz konusu değil!
GİRİŞ 30.09.2021 13:00 GÜNCELLEME 30.09.2021 13:00
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın Soçi entinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası, dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Aralarında Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk'ün de bulunduğu gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem Putin ile gerçekleştirilen zirveyi değerlendirdi hem de uluslararası gündemde İdlib, Afganistan ve Karabağ gibi konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İDLİB'DEKİ GERİLİM VE MÜLTECİ SORUNU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'de yaşanan gerilim,M4 karayolunun güvenliği ve Türkiye'nin bölgedeki geleceğinin yanı sıra mülteci akını konularına ilişkin gelen soru üzerine değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan Türkiye'nin İdlib'deki konumunda bir değişikliğin bulunmadığını, geri adım atılmayacağını ifade etti:

Bu görüşmenizde özellikle Suriye ve İdlib’in ön planda olduğunu görüyoruz. Bu konuda Putin’den Rusya’nın 2018 Soçi Mutabakatı’nın gereği olan taahhütlerini yerine getirmesi noktasında talebiniz oldu mu? Buna nasıl karşılık verdiler? Zira İdlib merkezli bir mülteci krizini Türkiye sizin nezdinizde her fırsatta dile getiriyor. Bu konuda bir teminat verdiler mi? Bir de M-4 karayoluyla ilgili durum gündeme geldi mi? Burada Türkiye’nin gözlem noktalarına yönelik saldırı girişmleri oluyor.

"Türkiye olarak Suriye’de Rusya’yla birlikte kararlaştırdığımız her hususa bağlılığımızı sürdürüyoruz. Buralardan herhangi bir geri adım atmak söz konusu değil. Bütün mutabakatlara uymaya ve güvenlik koridorundaki radikal unsurların temizlenmesine de Türkiye olarak biz devam ettik. Bundan da taviz yok. Ama tabi aynı yaklaşımı muhataplarımızdan da bekliyoruz.

İdlib’de güvenliğini sağladığımız bölgelerde zaman zaman bazı sıkıntılar yaşanmıyor değil. Ama bu sıkıntıları aşmak için ilgili birimlerimiz muhataplarıyla görüşmek suretiyle bunu da çözmenin gayreti içinde oluyorlar. Bu konuda da birlikte hareket etmenin önemine vurgu yapıyoruz. Bundan sonraki süreçte de özellikle liderler düzeyinde telefon diplomasiyle, bunun yanında dışişleri ve savunma bakanlarımızın, istihbarat örgütlerimizin müşterek çalışmalarıyla bunları çözmenin gayreti içerisinde olalım dedik ve bu konuda da mutabakatımızı ortaya koyduk. 

Tabi bölgede ateşkesin sağlıklı bir şekilde devamı, özellikle Türkiye’den geri dönüşleri hızla artıracaktır. 400 bini İdlib bölgesine olmak üzere 1 milyondan fazla kişi evlerine, topraklarına dönüş yaptı. Bu olumlu bir gelişme. Bu rakamı artırmak ve ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyelilerin güvenle topraklarına dönüşü için gerekli çalışmaları aralıksız sürdürüyoruz. 

PYD/YPG KONUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan bölgeye ilişkin değerlendirmelerinde son günlerde Moskova ve Washington'da ağırlanan PYD/PKK temsilcilerine değindi. Erdoğan bu konuyu Putin'e özellikle ifade ettiğini belirtirken, şu ifadeleri kullandı:

"Benim özellikle üzerinde durduğum bir diğer konu da PKK/YPG’nin Moskova’da olmasıydı. Bunu kendilerine hatırlattım. Aynı şekilde bu örgüt ABD’de de Beyaz Saray’da ağırlandı. Burada da bunlara ilgi, maalesef ileri derecede. Malum Amerikalı McGurk denilen bir adam var. Bu adam terör örgütlerinin adeta sevk ve idaresini yapıyor. “Terörle mücadele konusuyla ilgili dayanışmamızı daha da artırmamız gerekir” dedik. "

RUSYA PKK'YA KARŞI YENİ BİR ADIM ATACAK MI?

Suriye'de faaliyet gösteren PKK'nın uzantılarına ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, bölgedeki teröristlere karşı temizleme mutabakatının gündeme gelip gelmediğine ve Rusya ile birlikte bu gruplara karşı ortak bir faaliyet gerçekleştirilme durumuna yönelik gelen soruya şu ifadelerle yanıt verdi: 

ABD’nin PKK/YPG’ye verdiği destek söz konusu. Rusya ile 2018 Mutabakatından sonra Münbiç ve Tel Rıfat’tan terör unsurlarının ayıklanmasıyla ilgili yeni bir mutabakat sözlü de olsa söz konusu olur mu? Bölgede terör örgütlerinin saldırı girişimlerine karşı Rusya yeni bir adım atacak mı? 

"Terör örgütü PKK/YPG’nin bu bölgelerdeki varlığının sonlandırılmasıyla ilgili, daha önce varılan mutabakatların gereği yapılmalıdır.

Tabi bu görüşmemizde bölgedeki mevcut durumu değerlendirmekle birlikte, bizim gündemimizi ağırlıklı olarak Türkiye-Rusya ilişkilerini daha da geliştireceğimiz hususlar, savunma sanayiinden siyasi ve askeri konulara kadar atabileceğimiz ortak adımlar ve beraber yapabileceğimiz yatırımlar oluşturdu. Bu konularda Sayın Putin çok açık ve net yapabileceğimiz yatırımları gündeme getirdi. Örneğin Akkuyu’nun yanı sıra ikinci ve üçüncü nükleer enerji santralleri konusunu, savunma sanayiine yönelik atılabilecek adımları görüştük.

Tüm bunlarla beraber mesela Türkiye’nin uzay çalışmalarını konuştuk. Sayın Putin, uzayla ilgili Türkiye ile beraber çalışmaya var. Uzayla ilgili atılabilecek adımlarla ilgili de heyetlerimizi, ekiplerimizi çalıştıracağız. Yapılacak çalışmayla da bunun zamanlamasını, yol haritası belirleyeceğiz. Ona göre de inşallah ilerleyeceğiz.  Yani uzay çalışmalarında da çok daha ileri boyutta bir teklif var. Bir tane karada, bir tane denizde platform oluşturmak suretiyle, buradan uzaya roket fırlatma çalışmalarını beraber yapabileceğimizin teklifini sağ olsun yaptılar. Bu konuda da ilgili arkadaşlarımızı görevlendirerek çalışacağız."

ZENGEZUR KORİDORU'NDA SON DURUM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dağlık Karabağ meselesine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk'ün "Bu görüşmede Karabağ ile ilgili Zengezur Koridoru gündeme geldi mi?" sorusuna yanıt veren Erdoğan şu ifadeleri kullandı.

Zengezur Koridoru bütün bölge için önemli bir imkan olacak. Burada hayata geçecek kara ve demir yolu hatları tüm bölge ülkeleri için ticari ve ekonomik fırsatlar getirecek. Azerbaycan bu koridor için geniş çaplı çalışmalar yürütüyor. Tabi Ermenistan tarafının da yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor. 

Hasan Öztürk'ün bölgede kurulacak uluslararası platforma ilişkin Putin'in yaklaşımını soran "Sizin bölge ülkeleri için önerdiğiniz 6’lı platform konusu da gündeme geldi mi?" sorusunu da yanıtlayan Erdoğan "Ona Putin her an hazır zaten." açıklamasını yaptı.

AFGANİSTAN MESELESİ VE KABİL HAVALİMANI

Geçtiğimiz günlerde uluslararası birliklerin çekildiği ve tamamıyla Taliban'a devredilen Kabil Havalimanı ve Afganistan konularıyla da ilgili açıklama yapan Erdoğan şunları söyledi:

İkili görüşmede Afganistan’daki gelişmelere de değindiğinizi söylediniz. Tam olarak ne konuşuldu? Türkiye’nin Taliban’la ilişkileri şu anda ne durumda? Şu anda Türkiye’nin Afganistan stratejisi nedir?

"Malum biz artık Afganistan’dan tüm askerlerimizi çektik. Asker varlığı olarak Afganistan’da yokuz. Fakat Taliban’ın bizle uyumlu bir çalışma içerisine girmesi halinde bizim Taliban’la görüşmemek gibi bir ön yargımız da yoktur. Çünkü Afganistan halkı bizim yüz yıllara dayanan geçmişimiz olan bir halktır. Yönetimle de uyum olması halinde biz her türlü görüşmeyi yapabiliriz. Buna da kapımız açıktır. "

Türkiye Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlama ve burayı işletme düşüncesinden vaz mı geçti? 

Şu an itibarıyla yokuz ama ileride olabilir.

Amerika, Afganistan’dan çekildi. Siz geçen gün çok açık ve net bir şekilde “Amerika Suriye’den de çekilsin” dediniz. Orta dönem perspektifiyle baktığınız zaman Washington’un nasıl bir adım atmasını bekliyorsunuz?

"Az önce bir isimden bahsettim; McGurk… Bu aslında teröre destek veren bir isimdir. Bu adam PKK/YPG/PYD’nin adeta yönetmeni durumundadır. Tabi benim bu ifadem birilerini ciddi manada rahatsız edecektir. Bunu da biliyoruz. Ama terör örgütleri ile el ele, kol kola oralarda dolaşan adamdır bu. Benim teröristlerle mücadele verdiğim bir bölgede bunun onlarla kol kola dolaşması beni ciddi manada rahatsız etmektedir. Şu anda da onun bu terör örgütleriyle iç içe olması, beraber olması, konumunu zaten ifade etmektedir. Er veya geç Amerika buradan çıkmalı ve burası Suriye halkına bırakılmalı. "

YORUMLAR 23
  • dostt birr 2 yıl önce Şikayet Et
    Baska ülkelerle rusya ve abd ye inat yeni dogalgaz yeni atom ve nükleer enerji ve silah anlaşmaları yapilsin altarnatif olursa caydırıcı okursun hala s400 lafı. bıktık yahu bu abd Türkiyenin babası mi
    Cevapla
  • BABA 2 yıl önce Şikayet Et
    Babadan farklı. Vasi. Bazı zihniyetler için babadan da öte.....
    Cevapla
  • dostt birr 2 yıl önce Şikayet Et
    dış siyasette derhal BC D planları ortaya konsun Suriye'de abdye nota verilsin. egede Yunanistan a nota verilsin. idlibde rusyaya nota verilsin. ..
    Cevapla
  • dostt birr 2 yıl önce Şikayet Et
    reis geri adım atma hatta ileri git .rusya olsun abd olsun seni markaja alıyor. kapını açık tut ama gitme onlar gelsin. ..abd ye Suriye'de bir görün bence nasıl pkk ya destek verirmiş anlasın. .yarın Ukrayna başkanını davet et. Azerbaycan Pakistan diğer dost ülkeleri davet et yalnız olmadığın göster
    Cevapla
  • İsim 2 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşıldi ABD neden afganistandan askerini çekti İran'a gizlice gaz veriyor sonra aniden birkaç kıldan savaş çıkartıp armagedonu başlatır
    Cevapla
  • YUSUF.İR 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika bölgeden çekilmelidir çünkü iki güç bir bölgede olamaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail ordusu, Gazze'nin orta kesiminden çekildi
Bakan Fidan: Netahyahu bölgeyi savaşa sürüklemeye çalışıyor