Amerikalı 10 senatörden Biden'a skandal Türkiye ve Erdoğan mektubu

Aralarında Senato Dış İlişkiler Komisyonu üyelerinin de bulunduğu 10 Amerikalı senatör, ABD Başkanı Joe Biden'a mektup yazarak, "Türkiye'de demokrasiye yönelik tehdit"ten Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sorumlu tutulmasını talep etti.

Amerikalı 10 senatörden Biden'a skandal Türkiye ve Erdoğan mektubu
Amerikalı 10 senatörden Biden'a skandal Türkiye ve Erdoğan mektubu
GİRİŞ 01.10.2021 13:57 GÜNCELLEME 01.10.2021 13:57
Bu Habere 231 Yorum Yapılmış

Demokrat ve Cumhuriyetçi 10 senatör, ABD Başkanı Joe Biden'a mektup yazarak, Türkiye'nin Kürt nüfusunu haklarından mahrum bırakma, ülkedeki siyasi "çoğulculuğu baltalama" ve "antidemokratik yollarla iktidarını sıkılaştırma" çabalarından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı sorumlu tutması çağrısında bulundular.

Senatörler mektuba, "Türkiye Anayasa Mahkemesi'nin 2021 yılı Haziran ayında, ülkenin üçüncü büyük siyasi partisini feshetme amacıyla Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yönelik bir iddianameyi kabul etme kararına ilişkin derin endişeyle yazıyoruz" ifadeleriyle başladı.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkenin en büyük Kürt yanlısı siyasi partisini dağıtmaya yönelik artan çabalarını şiddetle kınamanızı ve Türkiye'de daha fazla demokratik gerilemeyi önlemek için Avrupa Birliği'nden ortaklarımızla birlikte çalışmanızı istiyoruz" diyen senatörler, Erdoğan'ın son birkaç yıldır HDP'nin haklarını kısıtlamak için sistematik bir kampanya yürüttüğünü iddia etti.

ABD'li Kongre üyeleri, "Sizi Türkiye ile ilişkilerimizde ulusal değerlerimiz olan demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne sahip çıkmaya ve AB ortaklarımızla uyum içinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın herhangi bir girişimin yanlış olduğunu anlamasını sağlamaya çağırıyoruz. HDP'yi dağıtmak, üyelerini gözaltına almak veya görevden uzaklaştırmak Türkiye için ciddi olumsuz sonuçlar doğuracaktır" küstahlığıyla mektubu noktaladı.

Mektuba Demokrat senatörler Chris Van Hollen, Ron Wyden, Jeff Merkley, Jeanne Shaheen, Cory Booker, Ed Markey ve Sherrod Brown’ın yanısıra Cumhuriyetçi James Lankford, Thom Tillis ile bağımsız senator Ankus King imza attı.

Chris Van Hollen

KAYNAK: VOİCE OF AMERİCA
YORUMLAR 231
  • M. Emin 2 yıl önce Şikayet Et
    Ak Parti iktidarının ilk yıllarında aynı Anayasa Mahkemesi Ak Parti'ye yönelik kapatma davasını kabul ettiğinde de demokrasi için endişelenmiş miydiniz? Hem de Ak Parti en büyük 3. değil, 1. parti iken? Ya rahmetli Erbakan'ın partileri bir bir kapatılırken? 2016'daki darbe girişiminin sorumlusunu demokrasiden endişe ettiğiniz için mi malikânede ağırlıyorsunuz? Ayrıca Bir Kürt olarak benim adıma endişelenmek size mi kaldı? Ayrıca madem gerçekten demokrasiyi savunuyorsunuz, neden Müslüman Ortadoğu ülkelerindeki krallık ve emirliklere ve durup durup sizi tehdit eden Kuzey Kore'ye demokrasi getirmiyorsunuz? Yoksa sizin derdiniz demokrasi filan değil mi?
    Cevapla
  • ömer 2 yıl önce Şikayet Et
    kafaları hala basmıyor at hırsızı kovboyların, TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    10 Senatörün mektupta yazdıkları harfi harfine doğru. Fakat amel önemli bu doğrular amele dökülecek mi ona bakacağız
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    bizede demokrasi getireceklerse buyursun gelsinler. lakin biz abd den degil onlarin itlerinden başlarız etkisiz hale getirmeye
    Cevapla
  • ayhan 2 yıl önce Şikayet Et
    bu demokrasi dediğiniz şeyi size yedirecez de az sabredin bakalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kral 2. Abdullah'tan son dakika operasyon açıklaması! İsrail'i resmen uyardı
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi