Son dakika: Erdoğan-Putin zirvesi sonrası Esed'den "İdlib" hamlesi!

Son dakika... Rejime yakın kaynaklar, Suriye rejiminin İdlib kırsalına çok sayıda askeri takviye gerçekleştirdiğini yazdı. Muhaliflerden yapılan açıklamada, "her türlü saldırıya hazırız" mesajı verildi

Son dakika: Erdoğan-Putin zirvesi sonrası Esed'den "İdlib" hamlesi!
Son dakika: Erdoğan-Putin zirvesi sonrası Esed'den "İdlib" hamlesi!
GİRİŞ 05.10.2021 18:08 GÜNCELLEME 05.10.2021 18:08
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

Suriye'de Beşşar Esed rejimine yakın medya, son birkaç saat içinde rejim güçlerinin İdlib bölgesindeki askeri gruplarla temas bölgelerine büyük askeri takviyeler gönderdiğini bildirdi.

Rejim yanlısı bir kaynağın aktardığına göre, Esed güçleri, İdlib'in güney kırsalının cephelerine ve eksenlerine askeri takviyeler gönderdi.

Söz konusu sevkiyatta tank, zırhlı araçlar, askeri araçlar, saldırı ekipleri ve lojistik teçhizat içeriyor.

Kaynağa göre bu takviyeler İdlib'in güneyinde Cebel el-Zaviye, Hama'nın batısında El-Gab Ovası ve Lazkiye'nin kuzeydoğu kırsalındaki çatışma bölgelerinde tam hazırlığı artırma planının bir parçası olarak geliyor.

İDLİB'DE ASKERİ HAREKAT TEHDİDİ

İdlib'e yakın zamanda bir askeri harekatın gerçekleştirilme ihtimaline ilişkin kaynak, "Sahadaki siyasi ve saha verileri, Türkiye'nin Suriye'nin mevzilerine karşı koordineli saldırılar düzenlemeye çalışan grupları kontrol edemediğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

İddiaya göre bu, "Rus tarafının daha önce bu konudaki taahhütlerini ihlal eden Türkiye ile yaptığı katı anlaşmalarla tamamen" çelişiyor.

Söz konusu kaynak, rejim güçlerinin Hama'nın kuzeybatısındaki silahlı gruplar tehlikesini ortadan kaldırma niyetinde olduğu ve bu meselenin birkaç gün içinde netleşecek olan geniş çaplı bir askeri harekatla halledileceğini sözlerine ekledi.

Lavrov'dan 'Taliban' ve 'İdlib' açıklamasıLavrov'dan 'Taliban' ve 'İdlib' açıklaması

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, daha önce "terör tehdidinin İdlib'de devam ettiği ve diğer bazı bölgelerde arttığına" yönelik endişelerini dile getirmişti.

Lavrov, şunları söylemişti:

"Terörist gruplar, Rus güçlerine karşı harekete geçme girişimlerine ek olarak, İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinde rejim güçlerinin mevzilerine saldırmaya devam ediyor. Hangi kılıkta olursa olsun bu terörist grupların İdlib’ten çıkarılması gerekiyor ve bu ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi"

"İDLİB'DE SAVAŞ YAKLAŞIYOR"

Bu gelişmeler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus lider Vladimir Putin'in geçen çarşamba günü Rusya'nın Soçi kentinde bir araya gelmesinden birkaç gün sonra yaşandı.

 Erdoğan'dan Rusya dönüşü önemli İdlib mesajı: Geri adım söz konusu değil! Erdoğan'dan Rusya dönüşü önemli İdlib mesajı: Geri adım söz konusu değil!

 

Erdoğan, Rus mevkidaşı ile yapacağı zirve öncesinde, Esed rejiminin Türkiye'nin güneyinde bir tehdit oluşturduğunu belirterek, Rus lideri bu konuda "güneyde birlikte mücadele etmek" için işbirliği yapmaya çağırdı.

Erdoğan-Putin zirvesinden günler sonra, rejim medyası İdlib'de "yaklaşan bir savaştan" bahsediyor.

Halep-Lazkiye'yi tamamen açarak Rusya ve Esed rejiminin İdlib bölgesinde askeri harekat gerçekleştirmesini engellemeye çalışıyor.

Öte yandan Ulusal Kurtuluş Cephesi ve diğer muhalif askeri gruplar, güçlerinin hazırlığını artırdı ve kuzeybatı Suriye cephesindeki mevzilerini güçlendirdi.

Muhalifler, Rusya'nın, rejimin ve İranlı milislerin her türlü askeri harekâtına göğüs germeye hazır olduklarını vurguladı.

TSK da rejim güçleri ve onları destekleyen milislerle temas hatlarının yakınına konuşlandırdığı İdlib kırsalına yeniden tanklar, zırhlı araçlar ve ağır toplardan oluşan askeri takviyeler gönderdi.

KAYNAK: ABDURRAHMAN KOÇ / HABER7
YORUMLAR 59
  • Deliniğdeli 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkün Türkden başka dostu yoktur onun için biz kendi menfaatlarımızı düşünüp Esad ile anlaşmamız lazım.
    Cevapla
  • Vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    Türk isimli yorumcu, adama lan deyip ukalalık yapma, insanların düşüncelerine saygı duymasını öğren önce. Elbette çıkarlarımız neyi gerektiriyorsa ona göre dış politika yürütmeliyiz. Mısırla görüşmeye başladıysak dünyanın görüştüğü Suriye ile neden görüşmeyelim, 5 milyon Suriyeliyi ne yapacağız, tabiki Suriye ile görüşüp bunları göndermeye çalışacak hükümet. Boş boş konuşmayı bırakın.
    Cevapla
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Ulan deli, esad dediğin iradesi iran ve rusyanın elinde olan bir kukladan başkası değil ne anlaşmasından bahsediyorsun, gördüğün esed itini gebertip geçeceksin
    Cevapla
  • ammar 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyeyi ESED katili ile anlaşmaya zorlama hamlesi bu.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya ve Amerikaya güven olmaz
    Cevapla
  • Aloalo 2 yıl önce Şikayet Et
    Gerilla savaşı yapılmalı. Irandan gelen kiraliklari durdursanız yeter be
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Alçak Ruslar vadettikleri PKK/PYD birliklerini 30 km güneye çektilermi de anlaşma ihlalinden söz ediyorlar? PYD olduğu gibi yerinde duruyor üstelik Rus bayrağıyla da korunuyor. Her gün Tel Rifat'tan Afrin'e sızıp Türkiye kontrolündeki yerlere sabotaj yapıyor ve yine Rus korumasına geri sığınıyorlar. Oysa İdlib bölgesi şu anda Suriye'deki en güvenli bölge. Ayrıca en istikrarlı bölge.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan dikkat çeken Suriye, Somali, Karabağ çıkışı...
Merak edilen 5 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü