Macron'un sözleri sonrası o ülke Fransa'ya rest çekti!

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, ülkesi ile Fransa arasındaki diplomatik krizle ilgili olarak ilk kez kamuoyuna açıklama yaptı.

Macron'un sözleri sonrası o ülke Fransa'ya rest çekti!
Macron'un sözleri sonrası o ülke Fransa'ya rest çekti!
GİRİŞ 11.10.2021 13:03 GÜNCELLEME 11.10.2021 13:03
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Abdulmecid Tebbun, Fransa'nın, Cezayir'in egemenliğine, kurumlarına ve gücüne "tam saygı duymasının" şart olduğunu söyledi.

Cezayir Devlet Televizyonu'nun haberine göre, ülkesinden gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tebbun, aksi takdirde, istişare için geri çağrılan ülkesinin Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'un geri dönmeyeceğini belirtti.

Tebbun, "Fransa, Cezayir'in geçmişte sömürgesi olduğunu unutmalı. Cezayir sadece Allah'a boyun eğen ordusuyla ve gururlu insanlarıyla güçlüdür" dedi.

Fransa iki hafta önce; Fas, Cezayir ve Tunus'un kendi vatandaşlarının ülkeye dönüşleriyle ilgili konsolosluk işlemlerini reddetmelerini gerekçe göstererek, bu ülkelerin vatandaşları için vize şartlarının sıkılaştırıldığını duyurmuştu.

Fransa ordusu ise geçen hafta, Cezayir'in hava sahasını Fransız askeri uçaklarına kapattığını duyurmuştu.

MACRON NE DEMİŞTİ?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, 2 Ekim Cumartesi günü Le Monde gazetesinde yer alan Cezayir'e yönelik suçlayıcı ifadeleri, iki ülke arasında diplomatik krize yol açmıştı.

Emmanuel Macron; Cezayir'de askeri-siyasi bir sistemin hüküm sürdüğünü, ülkenin resmi tarihinin tamamen yeniden yazıldığını ve gerçeklere dayanmadığını iddia etmişti.

Macron ayrıca "bu yeni resmi tarihin" Fransa'ya düşmanlık üzerine inşa edildiğini öne sürmüştü:

"Cezayir'in ulus olarak inşası, izlenmesi gereken bir fenomendir. Fransa'nın sömürgesi olmadan önce Cezayir ulusu var mıydı? Cezayir daha önce de sömürgeydi. Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve kurduğu hakimiyeti tamamen unutturabilmesi beni büyüledi ve tek sömürgecinin biz olduğumuzu açıklamak harika. Cezayirliler buna inanıyor.".

Cezayir Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Macron'un ifadeleri "Fransız sömürgeciliğine karşı direnen 5 milyondan fazla şehidin anısına yönelik kabul edilemez bir hakaret" diye nitelendirilmiş ve kınanmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Fransa Cumhurbaşkanına tepki göstermiş, "Macron'un, tarihinde sömürgecilik gibi kara bir lekesi olmayan Türkiye'yi de bu tartışmaların içine çekmesi son derece yanlıştır" demişti.

YORUMLAR 9
  • Özürlü Herif 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir ayyaş bile bu Macron’dan daha tutarlı kelimeler kurar. Fransa’yı bir zihin özürlünün yönetmesi de ne desem artık... yazık mı desem, yakışır mı desem bilemedim.
    Cevapla
  • zah 2 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı kimseyı katletmedi Osmanlı olmasaı orası musliman kıyım ve katliamları ile belki oto de fou ile islamve müslimanlar tıpkı gırnata gibi yokedilmiş olurdu.
    Cevapla
  • REŞAT SEV 2 yıl önce Şikayet Et
    sömürgeciye çok güzel bir ders verdiler artık herkez gerçekleri görsün fransanın ne kadar zalim olduğunu
    Cevapla
  • esas 2 yıl önce Şikayet Et
    İşin aslı Osmanlı insanı yaşatki devlet yaşasın dusturunca hareket etmiştir. Kendisine tabi olanlar devletin korumasına girer ve ihtiyaç ne ise o gönderilirdi. Hindistan da ingilizlerin en çok zorlandıklarını kendi ağızlarından öğreniyoruz. Biz o kadar uğraşır altınlar dökerdik. Ama sultanın gönderdiği bir musaf ve selamı ile hepsi bozulurdu. Gönüllerde yer ettikten sonra vefa gösterilmesi gayet doğaldır. Bunu yanlış anlayan fransız 5milyon insan şehit etmişsin.Daha neyi saklayabileceksin.Osmanlının o bölgelerden aldığı vergi o bölgelere yaptığı yatırımı karşılamıyor.Bakarsan bağ olur insanı yaşat. Fransız gene fransız kalmış.İşte istila sömürme ile fetih arasındaki farklardan biri de bu
    Cevapla
  • Uğurani Melodiler 2 yıl önce Şikayet Et
    Helal be!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye’nin en kalabalık ilçeleri açıklandı
Nükleer silahtan daha tehlikeli... Türkiye'de acilen uygulanması gerekiyor!