Milyonlarca kişiye mRNA araştırması: Çarpıcı sonuç

mRNA koronavirüs aşıları tıpta adeta çağ atlattı. Mucize buluş olarak kabul edilen aşılar yeni teknoloji olduğu için akıllara yan etki ihtimalini getirdi. Yan etkiyile ilgili milyonlarca kişiyi kapsayan bir araştırma yapıldı.

GİRİŞ 18.10.2021 12:27 GÜNCELLEME 18.10.2021 12:27
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

mRNA aşıları üzerinde koronavirüs salgını öncesinde de farklı hastalıklar için çalışmalar yürütülüyordu. Ancak pandeminin neden olduğu acil durum ortamı, kamu ve özel desteğin bir anda artmasını sağladı.

Mucize teknoloji olarak kabul edilen mRNA'lar hastalıktan çıkış yolu olarak görülüyor ancak dünyada önemli bir kesim de, aşıya yeni bir gelişim olduğu için yan etki içerebilir gözüyle bakıyor.

JAMA DERGİSİ ARAŞTIRDI

mRNA aşılarının klinik denemelerinden bu yana, yan etkileri tartışılıyor. En yaygın olanları yorgunluk ve bölgesel ağrı. Bazı kişilere bulantı da görülebilir. Peki ya daha ciddi, hayati tehlikeye yol açan yan etkiler? mRNA aşıları bu gibi yan etkilere yol açıyor mu?

Sonuçları JAMA dergisinde yayınlanan bir araştırma, bu soruya yanıt aradı.

SAĞLIK SORUNLARINDA ARTIŞ GÖZLENMEDİ

Çalışmanın sonuçları, hem Moderna hem de Pfizer/BioNTech tarafından üretilen mRNA aşılarının, ciddi sağlık sorunlarında bir artışa yol açmadığını gösterdi. Araştırma, federal ve özel sigorta bilim insanları tarafından yürütüldü.

Çalışma kapsamında 23 spesifik, ciddi ve genelde ölümcül olabilen sorun incelendi. Bunlardan bazıları kalp krizi, inme, apandisit, kan pıhtısı oluşumu, Bell felci ve Guillain-Barré sendromu bulunuyor.

6,2 milyon kişiye ait veriler, aşılama sonrasındaki ilk 6 haftada toplandı. İlk 3 hafta ve ikinci 3 haftada görülen sağlık sorunları da karşılaştırıldı.

Bir toplumda ciddi sağlık sorunları belirli sıklıkta görülüyor. 6,2 milyon kişiden oluşan çalışma grubunda da bazı ciddi sağlık sorunları görüldü. Ancak bunların aşı nedeniyle ortaya çıktığına ilişkin bir göstergeye rastlanmadı.

Ciddi sağlık sorunlarının görülme sıklığı, aşı sonrası ilk 21 günde ve 22. – 42. günler arasında farklılık göstermedi.

Ekip aynı zamanda teyit edilen anafilaksi (enjekte edilen bir antijene karşı aşırı duyarlılık) sayısının da, 1 milyon doz aşıda 5 civarında olduğunu belirledi.

UZMANLARDAN TEMKİNLİ OLMA ÇAĞRSI

Çalışma aşılar hakkında olumlu çıkarımlara olanak tanısa da, bazı sınırlamaları var. Ekip, ilk gelen bu verilerin analizin gücünün, yeterince iyi ve güçlü olmadığını söylüyor. Zaman geçtikçe gelecek verilerin bu sorunu çözeceği düşünülüyor.

Aynı zamanda araştırma kapsamında kontrol edilmeyen, aşılarla bağlantılı başka spesifik sağlık sorunları da söz konusu olabilir. Ortaya çıkması 6 haftadan uzun süren rahatsızlıkların da, bu çalışma kapsamında tespit edilmesinin mümkün olmadığı araştırma ekibi tarafından ifade edildi.

YORUMLAR 36
  • Fuat 2 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat! Aylardır Komunist Çin propagandası takma türk ismi kulanarak sosyal medyada dedi-kodu ve dezenfermasyon propagadası ve aşı özelikle M-RNA aşıları kötüleniyor bu maksatı ulaşa bilmek için sistematik olarak ABD, Bill Gates, Globalist, anti semitizm, Israil , Alman polemiği ve sayın uğur şahin bey üzerinden zenginlik ve kıskançlık polemiği, sözde yan etki ve dini polemik, aşının içinde hiç olmayan çip grafenoksit madde iddiaları neticede hepsi yalan ve dolan maksat miletin aklını çelmek kuşku ve güvensizlik ve endişe oluşturmak etkili ve başarılı Pfizer-Biontech aşıyı kulanmaktan uzak tutmak! En az iki doz m-rna aşısından olun ve korunun ! M-RNA geleceğin kanser tedavisi!
    Cevapla
  • ümit*korku 2 yıl önce Şikayet Et
    fuat hoca baymadı daha kopyala yapıştır
    Cevapla
  • Vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    Hicbir pandemi yahut epidemi asi ile bitmemis dünya tarihinde. Dünya Silah Ticaretinden fazla para dönüyor Asi , Maske ve Test Ticaretinde. Hastalik ilac ve Tedavi ile biter, Asi ile degil
    Cevapla
  • derin devlet 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu aşı güvenilirse neden hastanın imzasını istiyorlar? çünkü yukarıda anlatıldığı gibi güveni değil. daha önce mRNA aşıları başarısız olmuştur. bu sefer 3ncü ve dörtdüncü fazı tamamlanmadan hangi cesaretle piyasaya sürdünüz? ya sizin aşınız koronadan daha tehlikeliyse. iş işten geçtikten sonra vah tüh mü diyelim. kim için katlanalım bu riske ümmet için mi? türkler için mi? almanlar için mi? yoksa bill gates için mi?
    Cevapla
  • Fakirullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen aşı olma
    Cevapla
  • 543 2 yıl önce Şikayet Et
    mrna aşısı genetik hormonlara etki edip insanın yaratılış genini bozup insanın çoğalmasına engel olan zalim bir durumdur
    Cevapla
  • Abdullah GENÇ 2 yıl önce Şikayet Et
    Şimdiye kadar kimin ve kaç kişinin genetiğini bozdu. Bildiğin bir olay varmı? Böyle saçma sapan uydurma sapıkça mesnedsiz komplo teorileri nasıl buralara gerçekmiş gibi anlatabiliyorsunuz. Bu tip yazılar insanlığa ihanettir.Milyonda bir kaç yan etki vakalarının delil diye aşı düşmanlığına delil gösterilemez. Bu tip yazılar söylentiler yüzünden aşılarını yaptırmayan can ciğer güzel insanlardan 10 kadar kardeşlerimizi kaybettik. Bu kardeşlerimizn vebali bu aşı karşıtı cahil cühalalardır.
    Cevapla
  • gerçekçi 2 yıl önce Şikayet Et
    boşunamı 65 yaşındaki büyüklerimize,insanımıza acil servis açılıyor uyanın artık
    Cevapla
  • Fakirullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen 65 yaşında olanlara sor bilmeden kouşma
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi